Cara Menurunkan Leukosit Tinggi pada Bayi

Jakarta - Sel darah putih, atau biasa disebut leukosit, adalah sejenis sel darah di dalam tubuh yang berfungsi melawan kemasukan bahan asing dan melawan jangkitan di dalam tubuh. Dalam keadaan normal, jumlah sel darah putih dalam darah bayi berada di antara 4,500 hingga 10,000 untuk setiap mikroliter darah. Nombor ini tentu saja berbeza untuk setiap bayi.

Bilangan leukosit menurun dengan meningkatnya usia bayi sehingga dia dewasa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan berlaku apabila anak anda mempunyai leukosit tinggi. Sudah tentu, ini menunjukkan bahawa ada kelainan pada tubuhnya yang perlu anda perhatikan. Plus sistem imun bayi belum terbentuk sepenuhnya.

Peningkatan bilangan leukosit pada bayi juga boleh disebabkan oleh sebab tubuh berusaha melawan jangkitan atau kemasukan benda asing. Mungkin, si kecil anda mengalami gejala campak, alahan atau chorioamnionitis, dan sebab-sebab lain. Namun, ibu-ibu masih perlu berwaspada, anda harus segera memeriksa keadaan badan anak ketika dia merasakan simptom-simptom aneh di tubuhnya.

Cara Menurunkan Leukosit pada Bayi

Cara untuk mengetahui jumlah leukosit pada bayi adalah bahawa ibu hanya perlu melakukan ujian darah secara menyeluruh di makmal. Sekiranya ternyata hasil pemeriksaan menunjukkan peningkatan jumlah sel darah putih pada bayi, doktor akan mengesyorkan beberapa cara untuk mengurangkan leukosit.

Cara pertama untuk mengurangkan leukosit adalah dengan memberi antibiotik kepada anak kecil anda, jika ternyata kenaikan ini disebabkan oleh petunjuk bahawa bayi mengalami jangkitan disebabkan oleh kulat, bakteria, atau tanda-tanda jangkitan lain. Sudah tentu, pemberian antibiotik disesuaikan dengan penyebab jangkitan.

Pemberian antibiotik diikuti dengan pemberian ubat lain sesuai dengan nasihat doktor sesuai dengan indikasi jangkitan yang dihidapi oleh bayi. Namun, jika kenaikan ini disebabkan oleh kelainan pada sel darah putih bayi, biasanya disarankan menjalani kemoterapi atau radiasi sesuai dengan diagnosis doktor.

Semasa si kecil sedang menjalani rawatan, doktor memantau keadaan tubuh bayi, terutama mengenai jumlah leukosit. Biasanya, selepas rawatan, terdapat penurunan tahap leukosit dalam darah sehingga mencapai batas normal. Walaupun telah dilakukan untuk mengurangi leukosit, penurunan kadar masih memerlukan waktu yang cukup lama, namun tidak segera menghasilkan hasil yang cepat.

Jumlah leukosit yang tinggi pada bayi bukan satu-satunya petunjuk bahawa terdapat kelainan pada tubuh bayi. Doktor akan melihat sejarah keluarga anak anda, termasuk penyakit yang mungkin dialaminya.

Bayi yang mengalami keadaan ini pada dasarnya tidak menunjukkan gejala khusus yang dapat dilihat secara langsung oleh mata. Satu-satunya cara yang boleh dilakukan untuk mengetahui jumlahnya adalah dengan melakukan ujian darah secara langsung di makmal. Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada tahap leukosit di dalam badan bayi anda normal atau tidak, anda boleh melakukan ujian darah.

Namun, jika anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke makmal, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut sudah menjadi ibu muat turun di App Store dan Play Store. Permohonan mempunyai perkhidmatan Pemeriksaan Makmal yang boleh anda gunakan bila-bila masa, di mana sahaja.

Baca juga:

  • Inilah Bahaya Sel Darah Putih yang Berlebihan
  • 4 Sebab dan Cara Mengubati Leukemia
  • Tahap Platelet Normal di Badan

Recent Posts