Tinea Capitis Berjangkit Kerana Jangkitan Kulat, Inilah Gejalanya

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan sensasi gatal di kepala anda yang tidak disebabkan oleh kelemumur? Mungkin anda mempunyai jangkitan kulat dermatofit yang menyerang lapisan luar kulit kepala dan batang rambut.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut tinea capitis, dan anda harus mengetahui beberapa gejala lain yang akan timbul. Semasa mengalami tinea capitis, terdapat kira-kira lapan gejala yang anda alami, iaitu:

 • sensasi gatal di kepala;

 • Kawasan yang dijangkiti mengalami keguguran rambut, bersisik, merah, dan bengkak;

 • Kebotakan dan corak titik hitam yang sebenarnya adalah rambut yang patah;

 • Rambut rapuh .;

 • Kulit kepala sakit;

 • Kelenjar getah bening yang bengkak di leher;

 • Demam ringan .;

 • Kemunculan luka di kulit kepala disebut kerion yang dapat menguras nanah dan kemudian menyebabkan bintik-bintik botak kekal dan parut.

Baca juga: Berapa lamakah masa untuk menghilangkan Tinea Capitis?

Apakah Punca Tinea Capitis?

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan PenyakitTerdapat kira-kira 40 spesies kulat yang boleh menyebabkan kurap di kepala. Orang dapat menangkap jamur setelah bersentuhan dengan manusia atau haiwan yang dijangkiti atau dengan najis atau benda yang mengandung jamur.

Kulat tumbuh subur di kawasan yang lembap dan hangat, sehingga kurap boleh merebak ke kawasan seperti jari kaki, kawasan selangkangan, atau lipatan kulit. Hidup di persekitaran yang panas dan lembap juga dapat meningkatkan peluang seseorang terkena kulat kulit ini.

Sekiranya anda mengalami simptom seperti yang disebutkan di atas, anda tidak boleh menunda pemeriksaan lanjut ke hospital. Sekiranya anda tidak mahu diganggu dan bosan beratur, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor. Ingat, rawatan awal dapat mencegah masalah atau gejala yang lebih teruk.

Baca juga: Selain daripada kelemumur, ternyata inilah penyebab kulit kepala gatal

Langkah Rawatan Tinea Capitis

Seorang doktor boleh merawat kebanyakan kes tinea capitis dengan menggunakan ubat antijamur topikal. Walau bagaimanapun, orang dengan tinea capitis biasanya perlu mengambil ubat antijamur oral selama 1 hingga 3 bulan.

Jangkitan kulat yang timbul di kawasan kulit yang tidak terdedah, seperti di bawah kuku atau kuku jari kaki, juga memerlukan ubat antijamur oral. Orang boleh membantu mempercepat penyembuhan dan mencegah jangkitan semula dengan:

 • Menjaga Kulit Kering. Kulat boleh tumbuh dalam keadaan lembap, jadi penting untuk menjaga kulit yang terkena kering semasa sembuh. Keringkan segera setelah mandi dan pakai pakaian yang longgar dan selesa.

 • Mencuci Katil Secara Berkala. Jamur sangat berjangkit, dan spora kulat boleh berpindah ke kain yang bersentuhan dengan kulit yang berpenyakit. Anda dapat mempercepat masa pemulihan dan mencegah jangkitan semula dengan mencuci cadar dan sarung bantal selepas setiap penggunaan.

 • Mengganti atau membasmi kuman Alat Rambut. Kulat yang bertanggungjawab untuk jangkitan kurap boleh hidup dalam jangka masa yang lama, yang bermaksud bahawa orang perlu membasmi kuman atau mengganti sikat rambut, sikat dan alat penggayaan lain. Ini dapat mengurangkan risiko jangkitan kembali.

Baca juga: 3 Haiwan Domestik Yang Boleh Membawa Penyakit

Langkah-langkah Pencegahan Tinea Capitis

Dermatofit yang menyebabkan tinea capitis sangat berjangkit. Akibatnya, pencegahan menjadi sukar. Oleh kerana kanak-kanak sangat terdedah, maklumkan kepada kanak-kanak mengenai risiko berkongsi sikat rambut dan barang peribadi lain.

Syampu, mencuci tangan, dan rutin kebersihan biasa yang lain dapat membantu mencegah penyebaran jangkitan. Pastikan anda mengajar anak-anak cara membersihkan dengan betul.

Adalah sukar untuk mengetahui apakah haiwan kesayangan anda mempunyai jamur, tetapi tanda jangkitan yang biasa terjadi adalah tompok botak. Elakkan membelai haiwan yang mempunyai tompok-tompok kulit yang muncul di bulunya.

Juga, lakukan pemeriksaan berkala pada semua haiwan peliharaan dan pastikan mereka tidak mempunyai acuan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Kurap pada Kulit Kepala (Tinea Capitis).

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Tinea Capitis.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found