Apple Merah berbanding Apple Hijau, Mana Yang Lebih Sihat?

Jakarta - Mengonsumsi sebiji epal setiap hari secara berkala sebenarnya dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sebenarnya, memakan sebiji epal setiap hari dapat membantu mencegah pelbagai penyakit, sehingga tubuh tetap dalam keadaan tidak perlu berjumpa doktor kerana sering mengalami keluhan penyakit.

Epal disebut sebagai jenis buah "super", kerana mengandungi nutrien yang banyak dan bermanfaat untuk tubuh. Selain itu, epal hampir tidak mempunyai kandungan lemak dan rendah kalori, jadi tidak perlu risau jika anda makan epal dalam jumlah besar. Selain itu, dalam satu epal, terdapat banyak antioksidan, serat, air, vitamin A, C, K, pektrin, dan folat.

Kandungan dalam Epal

Sebiji epal mengandungi kurang dari 100 kalori. Buah jenis ini juga bebas dari lemak, natrium, dan kolesterol. Makan sebiji epal bersaiz sederhana telah memenuhi keperluan vitamin C tubuh sehingga 14 peratus. Malah, ada yang mengatakan bahawa epal mengandungi antioksidan dan fitokimia yang dapat mencegah penyakit kronik, seperti penyakit Alzheimer, barah paru-paru, penyakit jantung, barah payudara, diabetes, dan lain-lain.

Epal adalah salah satu jenis buah yang mudah didapati di pasaran, hampir di seluruh dunia. Sebilangan epal berwarna merah dan sebahagian lagi berwarna hijau. Dari dua jenis epal, yang manakah sebenarnya lebih sihat dan kaya dengan nutrien? Bingung mana yang hendak dipilih? Lihat fakta di sebalik faedah sihat epal merah vs epal hijau berikut!

Epal Merah

Perbezaan warna kulit epal juga mempengaruhi pengaruh kesihatan buah yang satu ini. Walaupun begitu, kedua-dua epal hijau dan epal merah mengandungi jumlah serat dan vitamin C. yang sama.

Walau bagaimanapun, epal merah mengandungi lebih banyak beta karoten daripada epal hijau. Kandungan beta karotena yang tinggi disebabkan oleh warna merah pada jenis epal ini. Kandungan beta karoten berfungsi sebagai antioksidan yang melindungi tubuh.

Antioksidan dalam epal merah juga dijumpai dari pigmen antosianin yang memberikan warna merah pada kulit. Manfaat antioksidan adalah melawan radikal bebas, mencegah peradangan, antivirus, dan bahkan dikatakan dapat mengurangkan risiko barah.

Epal hijau

Walaupun kandungan beta karoten dalam epal hijau kurang daripada epal merah, buah jenis ini masih mempunyai banyak manfaat kesihatan. Epal hijau didapati mempunyai jumlah kalori dan karbohidrat hingga 10 peratus lebih rendah daripada epal merah.

Epal hijau juga mempunyai polifenol yang bertindak sebagai antioksidan. Di samping itu, kandungan nutrien epal hijau dapat membantu meningkatkan bakteria "baik" di usus. Kekurangan bakteria baik, terutama pada orang gemuk, dapat meningkatkan risiko gangguan metabolik dan keradangan. Mengonsumsi epal hijau secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko kesan buruk ini.

Oleh itu, Sekiranya Anda Memilih Epal Merah atau Epal Hijau?

Kedua-dua epal merah dan epal hijau mempunyai kelebihan dan faedah kesihatan masing-masing. Memilih jenis epal yang akan dimakan dapat dilakukan berdasarkan keperluan atau tujuan yang ingin dicapai. Sekiranya pengambilan epal bertujuan untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan kadar gula dalam darah, maka epal hijau adalah pilihan yang tepat untuk dimakan.

Tetapi, jika anda ingin meningkatkan kadar antioksidan dan mencegah penuaan, maka pilihlah epal merah. Kerana kedua-duanya memberikan manfaat yang sihat, tidak ada salahnya membuat variasi atau memakan kedua-dua jenis epal ini secara bergantian.

Baca juga: Inilah 7 Kebaikan Cuka Sari Apel untuk Kesihatan

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai makanan sihat, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai aplikasi tersebut, melalui ciri-cirinya Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi, kapan saja dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts