Mengakui Sindrom Savant pada Kanak-kanak dengan Autisme

, Jakarta - Keadaan autisme sering dipandang negatif oleh orang ramai. Sebenarnya, banyak orang dengan autisme dikurniakan kecerdasan di atas rata-rata. Keadaan ini berlaku apabila penghidap autisme mempunyai sindrom savant. Apa jenis keadaan itu?

Sindrom Savant adalah keadaan yang jarang berlaku, biasanya dilihat pada kecerdasan tertentu yang sangat menonjol pada orang dengan autisme. Sindrom ini boleh kelihatan mencolok, kerana biasanya muncul dengan keadaan tertentu, biasanya gangguan spektrum autisme, yang juga dimiliki oleh orang-orang nonautik dengan tahap kecerdasan (IQ) di bawah rata-rata.

Baca juga: Vaksin Boleh Menyebabkan Bayi, Mitos atau Fakta Autistik?

Orang dengan Savant Syndrome mempunyai kebolehan luar biasa

Sebabnya, sebanyak satu daripada sepuluh orang dengan autisme mempunyai kebolehan luar biasa dalam pelbagai peringkat. Walaupun sindrom savant berlaku pada kecacatan perkembangan lain atau kecederaan jenis sistem saraf pusat yang lain. Apa pun bakat, kemampuan, atau kemahiran pakar, ia dikaitkan dengan memori yang sangat besar pada pemilik sindrom savant.

Biasanya kemahiran khas yang dimiliki oleh orang dengan sindrom savant boleh berbeza-beza. Ada yang berbakat dalam muzik dan seni, ada yang luar biasa

dalam sains yang tepat, seperti matematik atau mekanik. Hebat, bukan?

Perlu diingat, seorang pakar yang menjadi "sarjana" dan orang autistik yang berbakat bukanlah perkara yang sama. Terdapat banyak orang autis dengan bakat biasa, tetapi orang autis dengan sindrom savant jarang berlaku.

Maksudnya, seseorang yang menderita autisme yang dapat menghitung dengan baik, pandai bermain alat muzik, atau menunjukkan dirinya sebagai yang berkemampuan tinggi, secara definisi, bukan pakar.

Adakah Sindrom Savant Perkara yang Baik?

Sudah tentu, ibu bapa kanak-kanak autistik akan merasa bertuah apabila mengetahui anak-anak mereka mempunyai kecerdasan dan kebolehan yang hebat di sebalik keadaan autistik. Sebenarnya, hanya sebilangan kecil penghidap autisme yang berpendidikan, walaupun sebilangan besar mereka juga sangat pintar. Dianggarkan bahawa satu daripada sepuluh orang autistik adalah seorang sarjana.

Baca juga: Inilah Cara Memerhatikan Gangguan Makan pada Kanak-kanak

Tidak ada salahnya melihat Savant Syndrome sebagai perkara positif. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak selalu menjadikan hidup lebih mudah, dan dalam beberapa kes boleh menjadikan hidup lebih sukar.

Sebilangan sarjana autistik mempunyai kebolehan luar biasa yang dapat diperluas atau disalurkan ke arah yang berguna. Sebagai contoh, sebilangan artis dan pemuzik autistik berbakat mungkin menjual karya unik mereka (tentu saja melalui ibu bapa atau pengurus mereka).

Dalam kebanyakan kes, kemahiran cerdas yang dimiliki oleh autisme adalah kemahiran “split”, yang bermaksud kemahiran yang, walaupun nyata dan signifikan, tidak digunakan dalam kehidupan seharian.

Sebagai contoh, seseorang yang autistik mempunyai kemampuan untuk membaca tulisan dalam buku dan dapat mengingatnya, tetapi kemampuan ini mungkin tidak mempunyai tujuan yang bermakna di luar dirinya.

Atas sebab ini, peranan ibu bapa tidak terlepas dari mengembangkan bakat anak-anak dengan sindrom savant. Sebaik-baiknya, pembangunan adalah dalam bentuk gabungan pendidikan untuk kanak-kanak yang genius ( kanak-kanak berbakat) , yaitu pengayaan, percepatan, dan bimbingan. Sementara itu, kanak-kanak dengan sindrom savant yang menderita autisme juga perlu mendapatkan pendidikan mengenai sokongan visual dan pengembangan kemahiran sosial.

Baca juga: Ketahui 5 Mitos Beredar Tentang Autisme

Satu kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan autisme serta sindrom savant yang menjalani pendidikan yang betul dapat mengalami kemajuan yang signifikan. Sebaliknya, semangat sosial, nilai akademik, dan kemahiran berkomunikasi juga akan bertambah baik.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana mengembangkan kemampuan orang dengan sindrom savant, anda boleh berbincang lebih lanjut dengan psikologi melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menjadikan Orang Autistik Savant?
Kesihatan Kanak-kanak. Diperoleh pada tahun 2020. Savant syndrome

Recent Posts