Cara Yang Betul untuk Memberi Paracetamol ketika Anak Mengalami Demam

, Jakarta - Paracetamol (acetaminophen) adalah ubat yang sering digunakan untuk merawat demam pada anak-anak. Sama seperti penghilang rasa sakit yang lain, parasetamol berguna untuk melegakan gejala dan mencegah kejang demam.

Namun, sebelum memberikan sebarang ubat kepada anak-anak, termasuk parasetamol, ibu bapa dinasihatkan untuk membincangkannya dengan doktor mereka terlebih dahulu. Di samping itu, pemberian ubat tidak boleh sewenang-wenangnya. Lihat kaedah yang betul untuk memberi parasetamol untuk kanak-kanak yang demam di sini.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Demam Tinggi pada Kanak-kanak

Mengenai Paracetamol untuk Kanak-kanak

Paracetamol adalah ubat penahan sakit yang biasa digunakan untuk kanak-kanak. Ubat ini sering digunakan untuk merawat sakit kepala, sakit perut, sakit telinga, dan gejala selesema. Paracetamol juga boleh diberikan untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak.

Parasetamol kanak-kanak boleh didapati dalam bentuk tablet atau sirap. Bagi kanak-kanak yang sukar menelan tablet atau sirap, atau yang sakit parah, parasetamol juga terdapat dalam bentuk supositoria, yang merupakan ubat yang diberikan melalui pantat anak.

Kanak-kanak yang Tidak Boleh Mengambil Paracetamol

Kanak-kanak usia berikut boleh diberi parasetamol:

 • Paracetamol dalam bentuk sirap cair boleh diberikan kepada anak-anak dari usia 2 bulan.
 • Paracetamol dalam bentuk apa pun (termasuk tablet larut) boleh diberikan kepada kanak-kanak dari usia 6 tahun.
 • Paracetamol dalam bentuk supositoria boleh diberikan kepada kanak-kanak dari usia 2 bulan.

Sebaiknya berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin memberikan parasetamol kepada anak dengan keadaan berikut:

 • Umur kurang dari usia minimum yang disyorkan untuk pentadbiran parasetamol.
 • Mengalami masalah hati atau buah pinggang.
 • Sedang mengambil ubat epilepsi.
 • Minum ubat untuk tuberkulosis (TB).
 • Ambil ubat penipisan darah (warfarin).

Ingat, jangan berikan parasetamol kepada bayi di bawah usia 2 bulan, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor.

Baca juga: Bolehkah Paracetamol Diambil Bersama Ubat-ubatan Lain?

Cara Memberi Paracetamol kepada Kanak-kanak

Anak-anak parasetamol boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Inilah kaedah yang betul untuk memberi parasetamol kepada kanak-kanak:

 • Cara Memberi Sirap Paracetamol

Goncangkan botol dengan baik sekurang-kurangnya 10 saat dan tuangkan jumlah ubat yang betul ke sudu plastik yang biasanya disertakan dengan ubat tersebut.

 • Cara memberi Paracetamol Tablet

Tablet parasetamol harus ditelan dengan segelas air. Beritahu anak untuk tidak mengunyah tablet. Manakala tablet parasetamol yang larut mesti dilarutkan dalam sekurang-kurangnya setengah gelas air. Kacau untuk memastikan tablet larut sepenuhnya, kemudian berikan kepada anak untuk diminum.

 • Cara Memberi Supositori Paracetamol

Suppositori parasetamol adalah ubat yang diberikan dengan memasukkan dan menolak lembut punggung anak. Ikuti arahan penggunaan pada label pembungkusan ubat.

Demam kanak-kanak biasanya mula meningkat kira-kira 30 minit selepas mengambil tablet atau sirap paracetamol. Sementara itu, supositoria parasetamol mengambil masa sehingga 60 minit untuk berfungsi dengan baik.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Memberi Paracetamol kepada Kanak-kanak

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa ketika mereka ingin memberikan parasetamol kepada anak yang demam:

 • Parasetamol kanak-kanak terdapat dalam pelbagai jenis dengan kekuatan yang berbeza. Dos parasetamol yang boleh diberikan kepada kanak-kanak bergantung pada usia anak dan kekuatan ubatnya. Oleh itu, pastikan anda selalu membaca arahan penggunaan dengan teliti.
 • Sekiranya anda telah memberikan paracetamol, elakkan memberi ubat lain yang mengandungi paracetamol juga kepada anak-anak, seperti beberapa ubat batuk dan selsema. Oleh itu, periksa komposisi ubat dengan teliti.
 • Paracetamol adalah ubat sehari-hari, tetapi boleh membahayakan jika anak anda mengambil terlalu banyak. Oleh itu, jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.
 • Pastikan ibu menunggu selama 4 jam sebelum memberi dos seterusnya kepada anak dan jangan memberikan parasetamol kepada anak lebih dari 4 kali sehari.

Baca juga: Ini adalah 7 Tanda Demam pada Kanak-kanak Mula Berbahaya

Itulah kaedah yang tepat untuk memberi parasetamol kepada anak yang demam. Sekiranya anda tidak pasti mengenai dos parasetamol yang tepat untuk anak anda atau jika anda ingin bertanya mengenai ubat yang tepat untuk si kecil anda, hubungi doktor melalui aplikasi tersebut. . Ibu boleh bercakap dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Paracetamol untuk kanak-kanak (termasuk Calpol).
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Penggunaan Paracetamol Yang Selamat Pada Kanak-kanak

Recent Posts