Jangan ambil ringan, ini adalah 7 penyebab sakit belakang

"Sakit belakang boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Penyebabnya dapat dikenal pasti dari gejala lain yang muncul dan intensiti kesakitan. Hati-hati, dalam beberapa kes sakit belakang boleh menjadi tanda keadaan yang serius. "

Sekiranya sakit belakang tidak sembuh, tanyakan kepada doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Jakarta - Sakit kepala adalah salah satu masalah kesihatan yang menimpa semua orang. Namun, lokasi sakit kepala yang dialami cenderung berbeza. Terdapat beberapa titik lokasi yang sering merasa sakit ketika anda mengalami sakit kepala, seperti di bahagian belakang kepala atau juga disebut sakit kepala belakang.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit kepala belakang. Ingin tahu apa yang menyebabkannya? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Ini adalah 3 lokasi sakit kepala yang berbeza

Pelbagai Punca Sakit Kepala

Sakit belakang boleh menjadi ringan atau teruk. Sekiranya keadaannya ringan, sakit kepala akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, untuk keadaan yang lebih teruk, sakit kepala biasanya tidak hilang dan diikuti oleh gejala lain.

Sekiranya sakit kepala yang anda alami tidak mereda dan ramuannya diikuti oleh gejala lain yang mengganggu aktiviti, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Secara umum, berikut adalah beberapa penyebab sakit kepala belakang yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Sakit Kepala yang Lumayan

Sakit kepala jenis ini muncul kerana dipicu oleh pelbagai aktiviti fizikal. Rasa sakit semakin teruk apabila jenis aktiviti yang dijalankan cukup berat, seperti berlari, melakukan hubungan seks, batuk, atau ketegangan semasa buang air besar.

Kesakitan biasanya berlaku di bahagian belakang kepala, di belakang mata atau di seluruh kepala. Keadaan ini biasanya hanya berlangsung sekitar 20 minit dan bukan merupakan tanda penyakit serius.

Walau bagaimanapun, sakit kepala yang luar biasa boleh menjadi tanda gangguan saluran darah di otak, walaupun kemungkinannya kecil. Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda sering mengalami sakit kepala belakang dengan ciri-ciri ini.

2. Ketegangan Sakit Kepala

Sakit kepala yang tegang juga boleh menjadi penyebab sakit belakang. Pencetus berbeza-beza, iaitu kurang tidur, tekanan, ketegangan, atau kelaparan. Kesakitan yang disebabkan oleh ketegangan sakit kepala pada amnya tidak terlalu parah sehingga tidak akan mengganggu aktiviti.

Gejala termasuk rasa tegang atau tekanan di dahi atau belakang kepala dan leher selama kira-kira 30 minit hingga beberapa hari. Walaupun tidak menghalang aktiviti, sakit kepala yang tegang dapat menyebabkan sakit kepala belakang yang mengganggu aktiviti.

Sebabnya, penyakit ini sering datang dan berlanjutan selama kira-kira 15 hari sebulan. Sekiranya keadaannya kronik, sakit kepala ketegangan boleh menyerang lebih dari 15 hari sebulan.

3. Sakit kepala harian yang kronik

Seperti namanya, sakit kepala kronik setiap hari berlaku setiap hari selama tiga bulan dan lebih biasa pada wanita. Setelah mengalami kecederaan pada leher atau keletihan boleh mencetuskan sakit kepala jenis ini.

Apabila berulang, anda akan merasa tidak selesa di leher dan belakang kepala kerana otot leher yang ketat. Fisioterapi adalah kaedah rawatan yang disyorkan untuk orang yang mengalami sakit kepala harian yang kronik.

Baca juga: Atasi Migrain, Terapkan Dengan Cara Ini!

4. Migrain Basilar

Walaupun migrain umumnya berlaku hanya pada satu sisi kepala, migrain basilar akan menyebabkan sakit di bahagian belakang kepala. Menurut Yayasan Migrain Amerika, pada peringkat awal, migrain basilar menyebabkan gejala, seperti penglihatan kabur, kebutaan sementara, pening, dering di telinga, dan kesukaran bercakap atau mendengar.

Walaupun simptomnya agak membimbangkan, tetapi penyebab sakit kepala belakang pada amnya tidak menjadikan penghidapnya lemah. Walau bagaimanapun, migrain basilar tidak boleh dipandang rendah kerana dalam kes tertentu, penyakit ini dikaitkan dengan strok.

5. Neuralgia Epitital

Neuralgia Occipital juga merupakan salah satu penyebab sakit kepala belakang. Sakit kepala ini boleh berlaku apabila saraf oksipital yang berada di sekitar saraf tunjang dari pangkal leher ke kepala terganggu.

Setelah mengalami kecederaan, radang, atau saraf yang terjepit dapat menyebabkan saraf oksipital terkompresi atau jengkel, mengakibatkan neuralgia oksipital.

Sakit kepala ini sering disalah anggap sebagai migrain kerana gejalanya memang serupa. Walau bagaimanapun, rasa sakit ketika terjadi neuralgia oksipital akan menyebabkan sensasi, seperti kejutan elektrik yang tajam dan menusuk ke kepala dan leher.

6. Postur yang lemah

Postur yang lemah juga boleh menjadi penyebab sakit kepala belakang. Sebagai contoh, kerana anda sering membongkok semasa melakukan aktiviti seharian, ia boleh menyebabkan ketegangan di bahagian belakang dan leher, sehingga sakit kepala belakang.

Baca juga: Tekanan Menyebabkan Ketegangan Sakit Kepala?

7. Sakit Kepala Kluster

Penyebab sakit belakang yang lain adalah sakit kepala kluster. Dalam keadaan ini, masalah berlaku pada vertebra di kawasan leher, menyebabkan sakit kepala belakang, terutama ketika berbaring.

Ini adalah beberapa penyakit yang disebabkan atau dicirikan oleh gejala sakit belakang. Agar anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera, gunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor, ya. Anda juga boleh membeli ubat preskripsi pada masa yang sama, membeli vitamin untuk pakej suplemen kesihatan melalui aplikasi . Pembayarannya sangat mudah, anda boleh gunakan GoPay dapatkan wang tunai sehingga IDR 50,000!

Rujukan:
Yayasan Migrain Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit di Bahagian Belakang Kepala.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Bahagian Belakang Kepala Saya Sakit ?.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit di Bahagian Belakang Kepala.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah rasa sakit ini di bahagian belakang kepala saya?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found