Mirip dengan Jerawat di Kelopak Mata yang Disebut Blepharitis

Jakarta - Blepharitis adalah radang pada kelopak mata yang biasanya terjadi di kawasan pertumbuhan bulu mata dan boleh mempengaruhi kedua-dua kelopak mata. Penyakit ini boleh berlaku pada kedua mata, dengan keradangan lebih jelas pada satu mata daripada yang lain. Walaupun boleh dialami oleh semua peringkat umur, blepharitis umumnya tidak menular.

Punca dan Faktor Risiko Blepharitis

Punca sebenar blepharitis tidak diketahui. Namun, sebilangan pakar mengesyaki bahawa blepharitis boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Antara lain, kerana penampilan kelemumur pada kulit kepala atau alis, reaksi alergi akibat penggunaan produk kosmetik, kesan sampingan penggunaan ubat, jangkitan bakteria, kelainan pada kelenjar minyak, dan terdapat kutu pada bulu mata. Blepharitis terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

1. Blepharitis Anterior

Blepharitis anterior adalah keradangan pada kulit di bahagian luar penutup. Blepharitis jenis ini biasanya dipicu oleh jangkitan bakteria Staphylococcus dan kelemumur di kulit kepala.

2. Blepharitis posterior

Blepharitis posterior adalah keradangan pada kulit di bahagian dalam kelopak mata. Blepharitis jenis ini biasanya dipicu oleh kelainan pada kelenjar minyak di bahagian dalam kelopak mata. Pencetus lain adalah gangguan kulit, seperti dermatitis seborrheic atau rosacea.

Tanda dan Gejala Blepharitis

Blepharitis umumnya dicirikan oleh gejala berikut:

- Bengkak dan kemerahan kelopak mata.

- Munculnya gatal pada kelopak mata.

- Kelopak mata menjadi melekit.

- Mata menjadi sensitif terhadap cahaya.

- Pertumbuhan bulu mata yang tidak normal.

- Kerap berkedip.

- Penglihatan kabur.

- Mata kering, sehingga kelihatan berair.

- Bulu mata jatuh.

- Pengelupasan kulit di sekitar mata.

- Sensasi terbakar atau menyengat di mata.

Diagnosis dan Rawatan Blepharitis

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat. Doktor biasanya akan mendiagnosis blepharitis dengan memeriksa keadaan mata, terutama kelopak mata. Selepas pemeriksaan, doktor akan menggunakan alat khas yang menyerupai kaca pembesar sehingga anda dapat melihat keadaan mata anda dengan lebih jelas. Di samping itu, doktor juga akan memeriksa sampel kerak kulit atau minyak pada kelopak mata untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan kulat atau bakteria pada kelopak mata, serta kemungkinan alahan.

- Walaupun tidak ada rawatan untuk blepharitis, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk merawat gejala yang dialami. Dalam kalangan yang lain:

- Menggunakan salap kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan.

- Menggunakan air mata buatan untuk mengurangkan kerengsaan yang disebabkan oleh mata kering.

- Kompres mata dengan kain dan air suam sekurang-kurangnya 1 minit. Basah kain sekali-sekala agar tetap hangat untuk melembutkan kerak dan mengelakkan minyak terkena pada kelopak mata.

- Sekiranya blepharitis anda dipicu oleh jangkitan bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik oral, salap, atau titisan mata.

- Makan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti ikan (tuna, salmon, dan sardin), kacang, biji, dan sayur-sayuran hijau.

Pencegahan Blepharitis

- Cuci muka dengan kerap, dan jangan lupa membersihkan wajah anda sebelum tidur.

- Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir. Pastikan tangan anda sentiasa bersih semasa menyentuh mata anda.

-Gunakan syampu anti kelemumur untuk mengurangkan dan menghilangkan kelemumur. Kerana, kelemumur boleh menjadi pencetus untuk blepharitis.

Itulah fakta mengenai blepharitis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai blepharitis, tanyakan kepada doktor anda . Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Sindrom Mata Kering
  • Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pemeriksaan mata anak?
  • 4 Punca Kerengsaan Mata Berbahaya

Recent Posts