Ini adalah petua untuk mengekalkan cecair amniotik yang mencukupi

, Jakarta - Cairan ketuban atau cairan amniotik adalah cairan yang terdapat di ruang yang diliputi oleh membran janin. Graviti tentu cecair ini ialah 1,080 kg / m³. Apabila usia kehamilan meningkat, graviti spesifik cecair ini menurun menjadi 1,025-1,010 kg / m³.

Keadaan kekurangan cairan ketuban semasa mengandung adalah perkara yang sangat berbahaya bagi ibu dan janin di dalam kandungan. Selain itu, kekurangan cairan ketuban juga dapat menyebabkan kelahiran pramatang, bayi sungsang, dan bahkan kematian.

Oleh itu, sangat penting bagi seorang ibu untuk memeriksa secara berkala jumlah cecair amniotik yang mereka ada. Sekiranya doktor menghukum wanita hamil kekurangan cecair ketuban, berikut adalah petua dan cara untuk memastikan cecair ketuban mencukupi:

Minum air yang banyak

Mengkonsumsi 8-10 gelas air setiap hari adalah salah satu cara untuk mengekalkan cecair ketuban sehingga isinya dapat mencukupi. Dengan mengambil air, ibu akan mengelakkan dehidrasi. Dengan cara itu, isipadu cecair amniotik ibu akan kekal dalam keadaan normal. Ringkasnya, apabila wanita hamil meningkatkan jumlah cecair di dalam badan, secara automatik jumlah cecair amniotik juga akan meningkat.

Penggunaan Buah dan Sayuran yang Kaya dengan Air

Cara lain untuk menyimpan cecair amniotik dalam jumlah yang mencukupi adalah dengan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan kandungan air. Selain berguna untuk mengekalkan jumlah cecair amniotik yang mencukupi, buah-buahan dan sayur-sayuran juga berguna sebagai sumber pemakanan yang baik untuk ibu dan janin. Berikut adalah jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai kepekatan air yang cukup tinggi:

1. Sayuran:

 • Timun (97.7 peratus air).
 • Selada (95.6 peratus air).
 • Saderi (95.4 peratus air).
 • Lobak (95.3 peratus air).
 • Lada hijau (93.9 peratus air).

2. Buah-buahan:

 • Tembikai (91.5 peratus air).
 • Buah belimbing (91.4 peratus air).
 • Strawberry (91.0 peratus air).
 • Jeruk (90.5 peratus air).
 • Melon (90.2 peratus air).

Senaman ringan

Sekiranya doktor anda mengatakan bahawa anda tidak perlu berehat sepanjang masa, mungkin anda boleh melakukan senaman ringan sekurang-kurangnya 35-45 minit setiap hari. Tahukah anda bahawa senaman dapat membantu meningkatkan jumlah cecair amniotik? Ini bermaksud bahawa ibu dapat mengekalkan jumlah cecair amniotik yang mencukupi melalui senaman. Kerana dengan bersenam, peredaran darah akan meningkat secara automatik dan juga meningkatkan pengeluaran cairan ketuban dan air kencing janin di rahim. Ibu boleh melakukan senaman ringan seperti berenang, senamrobik, dan berjalan kaki.

Berbaring ke Kiri

Walau bagaimanapun, jika doktor meminta anda tinggal di rumah dan berehat, anda boleh berbaring di sebelah kiri anda. Kerana ketika berbaring di sebelah kiri, darah akan mengalir dengan lebih lancar melalui saluran darah, terutama saluran darah di sekitar rahim. Ini mencetuskan aliran darah ke janin di rahim menjadi lebih lancar.

Itulah beberapa petua untuk mengekalkan cecair amniotik yang mencukupi. Sekiranya anda ingin berbincang dengan doktor pakar yang berkaitan dengan artikel di atas, anda boleh berbual secara langsung di . Anda bukan sahaja dapat berbincang secara langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan penghantaran farmasi dari . Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan segera hadir di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Adakah cecair amniotik mendung berbahaya bagi janin?
 • Cecair ketuban berlebihan, adakah ia berbahaya?
 • Ini adalah kesan kekurangan dan lebihan cecair ketuban untuk bayi

Recent Posts