Cara Mengatasi Gatal pada Miss V Semasa Kehamilan

, Jakarta - Beberapa wanita hamil mengalami keadaan tidak selesa kerana gatal di kawasan intim. Kerana tidak dibenarkan menggunakan ubat atau bahan kimia semasa kehamilan, banyak ibu bingung tentang bagaimana mengatasi gatal-gatal pada Miss V.

Punca Miss V gatal semasa Kehamilan

Keadaan vagina yang gatal boleh disebabkan oleh perubahan tahap pH pada vagina ketika ibu hamil. Selain itu, ketidaksesuaian antara organ intim dan sabun pembersih yang digunakan oleh ibu juga boleh menyebabkan kegatalan muncul. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk membersihkan kawasan intim hanya dengan membilasnya dengan air bersih atau menggunakan sabun kebersihan wanita yang disyorkan oleh pakar sakit puan.

Wanita yang hamil juga akan sering mengalami keputihan. Ini adalah normal kerana semasa kehamilan, terdapat peningkatan kadar hormon estrogen dan peningkatan aliran darah ke Miss V menjadikan keputihan sering muncul dan dalam jumlah yang banyak. Keputihan yang normal tidak akan menyebabkan gatal pada faraj. Tetapi jika wanita hamil mengalami keputihan yang menjadikan kawasan faraj gatal, mungkin penyebabnya adalah salah satu daripada jangkitan berikut:

 • Jangkitan kulat

Penyebab jangkitan kulat adalah peningkatan pertumbuhan jamur Candida, yang merupakan kulat semula jadi yang hidup di dalam vagina. Sebenarnya, jangkitan yis boleh dialami oleh wanita secara umum, tetapi wanita hamil lebih berisiko mengalami keadaan ini kerana peningkatan kadar estrogen dan progesteron semasa kehamilan mewujudkan persekitaran yang kondusif agar cendawan tumbuh dengan cepat. Gejala jangkitan yis adalah gatal pada vagina, tekstur keputihan berair dan kental, bau masam, dan sakit.

 • Vaginosis bakteria

Wanita hamil mudah terkena vaginosis bakteria kerana perubahan hormon akibat kehamilan menjadikan bakteria anaerob tumbuh dengan cepat dan dalam jumlah yang banyak, menyebabkan jangkitan Miss V ini. Vaginosis bakteria dapat dilihat dari simptomnya, iaitu gatal-gatal pada vagina, keputihan yang berwarna abu-abu dan mempunyai bau amis, dan terasa sakit ketika membuang air kecil. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya.

 • Bakteria Kumpulan B Strep

Wanita hamil yang terdedah kepada bakteria kumpulan b boleh menyebarkan bakteria ini kepada bayi mereka yang belum lahir dan menyebabkan kelahiran pramatang. Jangkitan bakteria ini dapat dikesan melalui pemeriksaan vagina atau rektum semasa mengandung atau melalui ujian air kencing. Bakteria kumpulan b sukar untuk dihilangkan, tetapi bagi wanita hamil yang berisiko tinggi dijangkiti, antibiotik dapat diberikan yang dapat mencegah penularan kepada bayi.

 • Trichomoniasis

Faraj gatal juga boleh menjadi tanda jangkitan trichomoniasis, salah satu penyakit kelamin yang paling biasa tetapi juga mudah disembuhkan.

Cara Mengatasi Gatal Miss V semasa Kehamilan

Ibu dapat menentukan punca kegatalan faraj dengan membincangkan keadaan ibu dengan pakar obstetrik yang menangani kehamilan ibu. Sekiranya ibu mengalami keputihan dengan gejala yang tidak normal, beberapa ujian boleh dilakukan, seperti ujian keputihan dan ujian darah. Walau bagaimanapun, cara berikut juga dapat membantu ibu menghilangkan gatal-gatal pada Miss V:

 • Kompres Miss V dengan air sejuk secara berkala.
 • Jaga kebersihan kawasan vagina dengan menggunakan sabun ringan yang tidak mengandungi wangian.
 • Tukar seluar dalam beberapa kali sehari untuk memastikan kawasan intim bersih dan kering dari peluh atau keputihan.
 • Basuh kawasan intim dengan air bersih dari depan ke belakang selepas membuang air kecil dan buang air besar.
 • Elakkan menggunakan pantyliner semasa keputihan.
 • Pakai seluar dalam kapas yang tidak ketat.
 • Melakukan hubungan seks juga dapat menghilangkan rasa gatal pada faraj, kerana sperma lelaki dapat meneutralkan kadar pH pada vagina.

Sekiranya anda mengalami gejala tertentu semasa kehamilan, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, ibu boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Kini terdapat juga ciri Lab Service yang akan memudahkan ibu-ibu menjalankan beberapa jenis ujian kesihatan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found