Inilah Cara Betul Menangani Gejala DHF pada Bayi

“Demam hemoragik (DHF) dapat menyebabkan gejala teruk yang disebut denggi. Bukan hanya pada orang dewasa, gejala demam denggi pada bayi juga dapat terjadi. Mungkin ada ibu bapa yang panik akan keadaan ini, walaupun rawatan yang betul diperlukan untuk mengatasi gejala tersebut. Seperti memberi ubat demam, memberi cairan, dan banyak berehat. "

, Jakarta - Demam berdarah adalah penyakit yang disebabkan oleh virus yang menular ke manusia melalui nyamuk tertentu. Sebilangan orang boleh menghidap penyakit yang lebih teruk yang dikenali sebagai demam berdarah denggi (DHF), yang boleh membawa maut jika tidak didiagnosis dan dirawat dengan segera.

Bayi yang berusia di bawah 12 bulan lebih cenderung mengalami kes penyakit yang teruk. Namun, sebelum menjadi sangat teruk, anda boleh menggunakan beberapa rawatan untuk merawat gejala DHF pada bayi. Inilah cara menangani gejala demam denggi pada bayi yang perlu anda ketahui!

Baca juga: Anak Menghidap Demam Denggi, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Cara mengatasi gejala demam denggi pada bayi

Gejala demam denggi pada bayi mungkin sukar dikenali dan serupa dengan jangkitan kanak-kanak biasa yang lain. Segera berjumpa doktor sekiranya bayi anda demam dengan gejala berikut:

 • Demam atau suhu rendah (kurang dari 36 ° C)
 • Mengantuk, kekurangan tenaga, atau mudah marah.
 • Ruam.
 • Pendarahan yang tidak biasa (gusi, hidung, lebam).
 • Muntah (sekurang-kurangnya 3 kali dalam 24 jam).

Gejala demam denggi dengan cepat boleh menjadi teruk dan memerlukan rawatan perubatan segera atau dimasukkan ke hospital. Sementara itu, ada beberapa cara penanganan yang dapat dilakukan, termasuk:

 • Mengawal Demam: Beri parasetamol dan selalu ikuti arahan label. Basahkan bayi dengan lembut di dalam air sejuk.
 • Berikan banyak cecair seperti air atau minuman dengan elektrolit tambahan. Dehidrasi berlaku apabila seseorang kehilangan terlalu banyak cecair badan kerana demam, muntah, atau tidak minum cukup cecair.

Perhatikan tanda-tanda dehidrasi dan dapatkan rawatan segera sekiranya bayi anda mempunyai tanda-tanda dehidrasi. Anda boleh segera membuat janji temu dengan doktor di hospital untuk melakukan pemeriksaan terhadap bayi. Anda bahkan boleh membuat janji temu di hospital menggunakan aplikasi .

Baca juga: Dehidrasi Memburukkan Gejala Demam Denggi Kanak-kanak?

Cara Melindungi Bayi dari Demam Denggi

Tidak ada vaksin untuk mencegah demam denggi. Sekiranya anda tinggal di kawasan di mana terdapat kes demam denggi, lakukan langkah berikut untuk mengelakkan gigitan nyamuk:

 • Tutupi katil bayi, kereta bayi dan pembawa bayi dengan kelambu sepanjang masa, di dalam dan di luar rumah.
 • Untuk bayi berusia 2 bulan ke atas, gunakan penghalau serangga yang mengandung DEET, picaridin, atau IR3535 hingga 30 persen. Ikut arahan pada produk. Tetapi jangan gunakan penghalau serangga pada bayi di bawah 2 bulan.
 • Berpakaian bayi dengan pakaian kapas longgar yang menutupi lengan dan kaki.
 • Menginap di tempat yang mempunyai penyaman udara atau langsir di tingkap dan pintu.

Berapa lama simptom denggi pada bayi berlanjutan?

Gejala boleh bermula dari 4 hari hingga 2 minggu setelah digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, dan biasanya berlangsung selama 2 hingga 7 hari. Setelah demam reda, simptom-simptom lain mungkin bertambah buruk dan boleh menyebabkan pendarahan yang lebih teruk; masalah pencernaan seperti loya, muntah, atau sakit perut (perut) yang teruk; dan masalah pernafasan seperti kesukaran bernafas. Dehidrasi, pendarahan berat, dan penurunan tekanan darah yang cepat (kejutan) boleh berlaku jika DHF tidak dirawat. Gejala ini mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Baca juga: Fakta Mengenai Demam Denggi Yang Perlu Anda Ketahui

Cara Mendiagnosis Demam Denggih

Sekiranya anda fikir anak anda mungkin demam denggi, segera hubungi doktor. Anda juga harus menghubungi doktor sekiranya anak anda baru-baru ini ke kawasan yang terkena demam denggi dan demam atau sakit kepala yang teruk.

Untuk membuat diagnosis, doktor akan memeriksa anak dan menilai simptomnya. Doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anak dan perjalanan baru-baru ini, dan akan menghantar sampel darah untuk ujian.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Demam Denggi pada Bayi.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Denggi.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Demam Denggi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found