5 Tanda-tanda Gangguan Mental Yang Sering Tidak Disedari

"Terdapat pelbagai tanda gangguan mental yang sering tidak disedari ketika ia terjadi. Sebenarnya, tanda ini dapat membuat penderita segera memeriksa dirinya sendiri dan mendapatkan diagnosis sehingga dia dapat dirawat dengan segera. Beberapa tanda termasuk keletihan berterusan dan gangguan fizikal. "

, Jakarta - Banyak orang hanya memperhatikan kesihatan fizikal mereka, walaupun kesihatan mental juga penting untuk dijaga. Kedua-duanya boleh saling mempengaruhi dan mempengaruhi kualiti hidup jika salah satunya bermasalah. Salah satu masalah yang berkaitan dengan mental adalah gangguan mental.

Apabila mengalami gangguan jiwa, tanda-tanda tidak mudah dikenali. Ini kerana gejala yang timbul sangat luas sehingga perlu mendapatkan pemeriksaan dari doktor.

Walaupun begitu, terdapat beberapa tanda gangguan mental yang biasa tetapi tidak banyak yang disedari oleh orang. Apakah simptom-simptom ini? Lihat perbincangan mengenai tanda-tanda gangguan mental yang sering tidak disedari di bawah ini, ya!

Baca juga: Adakah Psikopat Penyakit Mental?

Beberapa Tanda Gangguan Mental Yang Jarang Disedari

Gangguan mental adalah keadaan yang menyebabkan gangguan pemikiran dan tingkah laku yang mengakibatkan ketidakupayaan untuk memenuhi tuntutan dan rutin hidup yang biasa. Gangguan mental juga boleh dikaitkan dengan tekanan yang berlebihan kerana situasi atau siri kejadian tertentu.

Seperti barah, diabetes dan penyakit jantung, penyakit mental sering bersifat fizikal, emosi, dan psikologi. Selain itu, tekanan persekitaran, faktor genetik, ketidakseimbangan biokimia, atau gabungannya juga boleh mencetuskan gangguan mental. Melalui rawatan yang betul, orang yang mengalami gangguan mental dapat pulih dan mengatasi ketidakstabilan emosi mereka.

Malangnya, gangguan mental sering tidak disedari. Menurut The American Psychological Association, berikut adalah tanda-tanda gangguan mental yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan diagnosis awal:

1. Keletihan berterusan

Seseorang yang selalu merasa letih boleh menjadi tanda semula jadi gangguan mental. Walaupun begitu, masalah ini sering tidak disedari kerana mereka merasakan fizikal mereka tidak baik. Selain itu, orang yang menghadapi masalah ini sering berusaha menyembunyikan apa yang mereka alami agar tidak merasa malu.

Dengan kata lain, terdapat banyak faktor biologi, persekitaran, dan sosial yang dapat menjelaskan mengapa seseorang yang mengalami penyakit mental mungkin merasa letih sepanjang hari. Oleh itu, jika anda merasa letih sepanjang hari tanpa sebab yang jelas, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan kesihatan mental.

2. Sakit Fizikal

Apa yang perlu diketahui oleh semua orang ialah kesihatan mental dan fizikal saling berkaitan. Sekiranya anda mengalami gangguan mental, kesihatan fizikal anda juga boleh terjejas. Satu kajian mendapati bahawa kira-kira 50% orang dengan kesakitan kronik mengalami gejala kemurungan. Masalah mental ini juga boleh menyebabkan sakit perut, sakit badan, masalah pencernaan, dan lain-lain.

Tanda lain gangguan mental yang boleh timbul adalah kemungkinan peningkatan kepekaan terhadap kesakitan. Ini mungkin disebabkan oleh interaksi antara bahan kimia otak yang terganggu dan sensasi kesakitan.

Oleh itu, jika anda mengalami rasa sakit dan sakit yang tidak diketahui sebabnya, ada baiknya anda berjumpa doktor atau ahli psikologi.

3. Gangguan Emosi

Masalah dengan emosi adalah salah satu tanda gangguan mental yang jarang dibincangkan. Semasa bercakap mengenai penyakit mental, seseorang sering bercakap mengenai perasaan tertekan, cemas, kecewa, atau bahkan bersemangat.

Sekiranya anda tidak dapat merasakan keseronokan, maka anda mengalami anhedonia. Ini boleh menyebabkan hilangnya kemampuan untuk mengalami kegembiraan untuk jangka masa yang panjang.

4. Selalunya Mengelakkan

Adalah wajar bagi setiap orang untuk mengelakkan sesuatu yang tidak mereka sukai. Biasanya ini berlaku kerana beberapa sebab, seperti penundaan, tekanan, atau kurang minat. Namun, jika mengembangkan pola penghindaran, ini boleh menjadi masalah yang lebih besar. Contohnya, seseorang yang mengalami gangguan panik berulang kali dapat mengelakkan situasi tertentu yang boleh mencetuskan serangan panik.

5. Perubahan Personaliti

Sekiranya seseorang bertindak seperti orang yang sama sekali berbeza, tidak bertindak, atau merasa seperti diri mereka sendiri, ini adalah tanda amaran. Pastikan anda diperiksa sekiranya anda atau orang di sekitar anda menghadapi masalah ini.

Baca juga: Kerap Menonton Konsert Muzik Boleh Menyihatkan Jiwa

Walaupun terdapat pelbagai gejala dan jenis penyakit mental, banyak keluarga yang mempunyai orang yang disayangi dengan penyakit mental berkongsi pengalaman yang serupa. Mungkin anda menolak semua tanda-tanda gangguan jiwa ini kerana anda mengelakkan stigma orang-orang di sekeliling anda. Kadang-kadang, ini boleh berlaku pada orang yang anda sayangi dan anda keliru tentang apa yang harus dilakukan.

Terima bahawa semua gejala ini adalah normal dan biasa di kalangan keluarga yang mengalami situasi yang serupa. Ketahui semua yang anda dapat mengenai penyakit orang yang anda sayangi dengan membaca dan bercakap dengan profesional kesihatan mental. Kongsi apa yang telah anda pelajari dengan orang lain.

Cari Bantuan

Sokongan dari orang terdekat atau orang yang memahami keadaan anda sangat penting untuk menguatkan emosi anda. Sekiranya anda merasa tidak dapat membincangkan keadaan dengan rakan atau ahli keluarga yang lain, cari kumpulan yang boleh memberi sokongan. Kumpulan ini memberi peluang untuk bercakap dengan orang lain yang mengalami masalah yang sama.

Sebenarnya, terapi bermanfaat bagi individu yang mengalami gangguan mental. Seorang profesional kesihatan mental boleh mencadangkan cara mengatasi dan memahami penyakit dengan lebih baik.

Semasa mencari ahli terapi, bersabar dan berbincang dengan beberapa profesional, supaya anda dapat memilih orang yang tepat untuk anda atau rakan sekerja yang memerlukan. Orang yang mengalami gangguan mental sering hanya menumpukan perhatian pada kehidupan mereka sendiri. Apabila ini berlaku, ahli keluarga yang lain mungkin merasa diabaikan atau marah.

Baca juga: 5 Cara Cepat Bergerak dan Tidak Terjebak Bersalah

Sekiranya orang yang paling dekat dengan anda mengalami gangguan mental, terimalah "keegoisannya" sebagai sebahagian daripada proses penyembuhannya. Penting untuk diingat bahawa ada harapan untuk sembuh dan bahawa dengan rawatan, banyak orang dengan gangguan mental dapat kembali ke kehidupan yang produktif dan memuaskan.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan psikologi dan emosi, anda harus segera memeriksa terus di hospital yang disyorkan di sini. Pengendalian yang betul dapat mengurangkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.

Rujukan:
Nami. Diperoleh pada tahun 2021. Lima Tanda Amaran Penyakit Mental yang Orang Hilang.
Persatuan Psikiatri Amerika. Diperoleh pada tahun 2021. Tanda Amaran Penyakit Mental.

Recent Posts