Hati-hati, ini adalah gejala penyakit jantung yang harus diperhatikan

Jakarta - Ingin tahu betapa seriusnya penyakit jantung di negara kita? Menurut data Kementerian Kesehatan, penyakit jantung adalah penyebab kematian kedua terbesar di Indonesia. Bukan hanya itu, penyakit ini juga menyebabkan kerugian kewangan yang besar. Berdasarkan data BPJS, ia menunjukkan peningkatan kos kesihatan penyakit jantung dari tahun ke tahun.

Oleh itu, adalah perlu untuk membuat diagnosis cepat seseorang yang menghidap penyakit ini agar rawatan awal dapat dilakukan dengan segera. Agar diagnosis berlaku, setiap orang mesti mengetahui tanda-tanda penyakit jantung yang harus diperhatikan. Semakin cepat penyakit jantung dijumpai, semakin kecil kemungkinan mencegahnya daripada menyebabkan kematian. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai gejala, baca ulasan berikut!

Baca juga: Kenali Keadaan Jantung dan Serangan yang Perlu Diperhatikan

Perhatikan Ciri-ciri Penyakit Jantung Khas

Di Indonesia, jantung adalah "pembunuh" kedua, di Amerika Syarikat adalah cerita yang berbeza. Di Amerika Syarikat, penyakit jantung adalah penyebab utama kematian. Baiklah, menurut pakar dari Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus di sana, terdapat banyak bentuk penyakit jantung. Periksa risiko anda di sini.

Penumpukan plak lemak di arteri atau aterosklerosis boleh merosakkan saluran darah dan jantung seseorang. Terlalu banyak plak boleh menyebabkan penyempitan atau penyumbatan saluran darah, mengakibatkan serangan jantung, sakit dada (angina), atau strok. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai penyakit arteri koronari. Penyakit ini boleh berkembang dari masa ke masa, boleh bermula pada masa kanak-kanak atau remaja.

Lalu, apakah ciri-ciri penyakit jantung yang memerlukan perhatian khusus?

1. Ketidakselesaan Dada

Salah satu ciri penyakit jantung yang perlu diperhatikan dan yang paling biasa adalah ketidakselesaan dada. Memang, apabila seseorang mengalami penyumbatan pada arteri atau serangan jantung, perasaan sakit, sesak, dan tekanan di dada dapat dirasakan. Gejala-gejala ini biasanya dirasakan lebih dari beberapa minit dan mungkin berlaku ketika anda sedang berehat atau melakukan aktiviti fizikal. Walaupun begitu, ada kemungkinan gejala ini tidak dirasakan, terutama pada wanita.

2. Rasa Pening

Banyak perkara boleh membuat anda kehilangan keseimbangan atau merasa lemah untuk seketika. Memang mungkin jika ini berlaku kerana tidak mendapat pengambilan makanan atau minuman, dan berdiri terlalu cepat. Namun, jika anda sukar menjaga kestabilan dan mengalami ketidakselesaan dada hingga sesak nafas, pastikan anda berjumpa doktor dengan segera. Ini berguna untuk mendapatkan diagnosis awal agar rawatan dapat dilakukan dengan segera.

3. Sakit yang memancar ke lengan

Gejala serangan jantung yang paling biasa adalah rasa sakit yang memancar dari dada ke bahagian kiri badan. Oleh itu, apabila anda merasa tidak selesa di dada dan bertambah teruk oleh rasa sakit yang meluas ke lengan, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan dari pakar perubatan. Sekiranya ia disebabkan oleh serangan jantung, rawatan awal dapat dilakukan untuk mencegah kematian.

4. Berdengkur

Walaupun terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang berdengkur semasa tidur, ini sebenarnya adalah gejala penyakit jantung. Seseorang yang berdengkur dengan kuat dan terdengar seperti terengah-engah boleh menjadi tanda bahawa mereka mengalami apnea tidur. Ini menyebabkan pernafasan berhenti sebentar dan memberi kesan buruk kepada jantung. Sekiranya diketahui bahawa anda mengalami perkara ini secara berkala, lebih baik anda menjalani pemeriksaan.

Baca juga: Fakta & Mitos yang Perlu Anda Ketahui Tentang Hati

Sebagai tambahan kepada empat gejala di atas, terdapat juga beberapa ciri penyakit jantung lain yang mungkin dirasakan. Inilah simptom penyakit jantung lain yang perlu diperhatikan.

 • Denyutan jantung atau degupan jantung sebenarnya menjadi perlahan.
 • Demam
 • Irama jantung berubah.
 • Bengkak lengan, perut, kaki, atau sekitar mata.
 • Sakit di leher, rahang, tekak dan belakang.
 • Pengsan atau rasa seperti pingsan.
 • Batuk kering yang tidak sembuh.
 • Mual.
 • Ruam pada kulit.
 • Tangan dan kaki terasa sejuk.
 • Warna kulit biru (sianosis).

Oleh itu, jika anda mengalami satu atau lebih gejala yang disebutkan di atas, ada baiknya anda segera mendapatkan pemeriksaan yang berkaitan dengan kesihatan jantung. Anda boleh memesan pemeriksaan kesihatan di beberapa hospital yang berfungsi melalui aplikasi tersebut. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Gaya Hidup Tidak Sihat, Hati-hati dengan Penyakit Jantung Keturunan

Atasi Pertaruhan Dengan Segera atau Komplikasi

Ingat, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami simptom di atas. Sebabnya, penyakit jantung yang tidak dirawat dengan baik dan cepat boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Sebagai contoh:

 • Kegagalan jantung. Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup ke seluruh badan. Keadaan ini boleh berlaku kerana penyakit jantung koronari (PJK), jangkitan jantung, hingga penyakit jantung.
 • Serangan jantung. Komplikasi ini boleh berlaku apabila bekuan darah menyekat aliran darah ke jantung yang sudah menyempit dan merosakkan bahagian ototnya.
 • Penangkapan jantung secara tiba-tiba. Ia boleh berlaku apabila fungsi jantung berhenti secara tiba-tiba. Kesannya, penghidapnya tidak dapat bernafas dan hilang kesedaran. Perkara yang membuat anda gelisah, jika tidak ditangani dengan cepat, ini boleh mengakibatkan kematian.
 • PJK juga boleh mencetuskan strok iskemia, suatu keadaan ketika arteri ke otak tersumbat, sehingga tidak mendapat aliran darah yang cukup.
 • Ini adalah keadaan apabila terdapat pembesaran di dinding arteri, jika pecah ia boleh menyebabkan kematian.

Penting untuk diketahui bahawa jika seseorang menderita penyakit jantung, seperti serangan jantung atau strok, adalah perlumbaan melawan waktu untuk menentukan seberapa parah kesannya terhadap tubuh. Semakin cepat bantuan perubatan diperoleh, semakin baik peluang pemulihan dan kelangsungan hidup. Masa terbaik untuk mendapatkan rawatan di hospital adalah kira-kira sejam setelah gejala dirasakan.

Setiap saat yang berlalu boleh mempengaruhi otot jantung atau sel otak menjadi rosak dan hilang secara kekal. Di samping itu, adalah mustahak untuk melakukan pemeriksaan kesihatan badan secara berkala untuk memastikan bahawa tubuh berada dalam keadaan sihat keseluruhan. Jangan biarkan semua komplikasi berbahaya akibat masalah jantung berlaku secara tiba-tiba.

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Arteri Koronari - Penyakit Jantung Koronari.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Jantung.
Kementerian Kesihatan - Sihat Negara Saya. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Jantung adalah Penyebab Kematian Terbanyak ke-2 di Indonesia.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Jantung,
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Jangan Mengabaikan 11 Gejala Jantung Ini.
Pertukaran Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Jantung: Tanda Amaran yang Perlu Diperhatikan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found