Petua Merawat dan Merawat Anjing Samoyed

"Samoyed adalah anjing yang ramah dan sangat sesuai untuk keluarga yang mempunyai persekitaran rumah yang bahagia dan yang pasti mempunyai banyak masa untuk menghabiskan masa bersama anjing mereka. Namun, masih ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk mendapatkan anjing Samoyed. "

Jakarta - Samoyed pertama kali dilihat pada abad ke-19 di Siberia. Mereka adalah keturunan Nenets Herding Laika (anjing pemburu Rusia kuno). Anjing Laika adalah anjing pemburu yang digunakan untuk pelbagai fungsi, termasuk memburu. Pemburu membiakkan anjing Samoyed sebagai penggembala rusa khas. Bulu putih mereka menjadikan anjing ini sebagai kegemaran pemburu kerana ia membolehkan mereka menyamar dengan salji.

Dikenal dengan senyuman khas mereka, Samoyed dikenali sebagai anjing yang sangat ramah dan ingin tahu. Perangai Samoyed yang lembut dan stabil adalah ciri khasnya. Ini adalah salah satu sebab mengapa banyak keluarga menganut keturunan ini.

Selain itu, anjing ini juga terkenal dengan kulit kayu yang kuat. Malah, mereka juga sering dijerit dan menyanyi. Walaupun biasanya menyalak orang baru, Samoyed sama sekali tidak diketahui agresif. Sebenarnya, anjing ini terkenal dengan keperibadiannya yang ramah dan penyayang. Sebaik sahaja mereka bertemu dengan seseorang, mereka berubah menjadi anjing yang manja.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Petua Memelihara Anjing Samoyed

Perangai yang ramah dan bertimbang rasa menjadikan Samoyed anjing keluarga yang hebat. Mereka sangat ramah dengan anak-anak dan umumnya mempunyai perangai yang sangat sabar. Nah, berikut adalah beberapa petua yang perlu anda ketahui sebelum menggunakan anjing Samoyed:

  1. Penjagaan rambut

Bulu putih di Samoyed sangat cantik. Jadi, untuk mengekalkannya, tentunya penjagaan sangat penting. Sebenarnya, kebanyakan pemilik anjing ini tidak menghabiskan banyak masa untuk menjemur bulu mereka, yang menjadikan Samoyed kelihatan seperti domba. Selain itu, banyak orang Samoyed suka bermain di lumpur, jadi menjaga kebersihan kot mereka adalah pekerjaan harian.

Penting untuk diperhatikan bahawa Samoyed mempunyai lapisan ganda yang agak tebal. Tanpa rawatan rutin, ia akan menjadikan rambut menjadi kusut dengan mudah. Mandi secara teratur dengan syampu berkualiti tinggi juga harus dilakukan.

Baca juga: Gejala Masalah Kencing pada Anjing yang Perlu Tahu

  1. Melatih Anjing Samoyed

Anjing Samoyed sangat pintar dan sangat bebas. Mereka mahu melakukan perkara sendiri. Namun, jika anda mempunyai kesabaran, dedikasi, dan sikap yang tenang, anda dapat mengajar beberapa perintah asas dan bagaimana melakukan beberapa muslihat. Sekiranya anda mahu melakukan itu, anda harus tetap positif, menjalani sesi latihan yang lebih pendek, dan membuatnya menyenangkan.

  1. Perhatikan keadaan kesihatannya

Sebagai baka yang sangat tua dan murni, Samoyed agak sihat. Namun, mereka boleh menghidap penyakit tertentu, jadi anda harus berhati-hati. Anjing-anjing ini terdedah kepada keadaan perubatan seperti displasia pelvis, kembung perut, atrofi retina progresif, jangkitan kulit, masalah pergigian, kegemukan, hingga diabetes.

Baca juga: Kutu Anjing Boleh Menyebabkan Masalah Kesihatan Ini

  1. Memanfaatkan Tenaga Anjing Samoyed

Kebanyakan orang menyukai anjing Samoyed kerana penampilannya. Walau bagaimanapun, Samoyed sebenarnya adalah anjing yang bekerja. Ini bermaksud bahawa Samoyed mempunyai banyak tenaga dan tentunya memerlukan banyak latihan untuk kekal sihat dan bahagia.

Samoyeds memerlukan dua jalan kaki setiap hari serta lawatan harian ke taman. Baka ini juga gemar menjelajahi ruang baru sehingga menukar pemandangan dengan pergi ke taman anjing atau mendaki juga digalakkan. Ringkasnya, jika anda suka bersantai di rumah dan tidak menghabiskan terlalu banyak masa di luar, lebih baik memilih jenis yang lain.

Jadi, itulah beberapa petua untuk merawat anjing Samoyed. Sekarang, anda dapat memantau keadaan haiwan kesayangan anda dengan lebih mudah dengan aplikasinya . Membuat temu janji ke hospital terdekat sekarang tidak sukar lagi. Muat turunpermohonan sekarang ya!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan dan Cinta. Diakses pada tahun 2021. 7 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Mendapat Anak Anjing Samoyed.
Haiwan peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Perkara Teratas yang Perlu Diketahui Sebelum Adopsi Samoyed.
Orang Anjing. Diakses pada tahun 2021. Anak anjing Samoyed: Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Anjing Salji Terunggul.

Recent Posts