Lakukan Petua Ini untuk Membesarkan Babi Guinea

, Jakarta - Marmot adalah tikus kecil yang dapat disimpan sebagai binatang peliharaan. Terdapat banyak jenis dan jenis guinea pig dengan berbagai warna dan panjang mantel. Biasanya, khinzir boleh hidup selama 5-6 tahun atau lebih. Walau bagaimanapun, kelangsungan hidup babi guinea bergantung pada bagaimana mereka dijaga.

Sekiranya anda berminat untuk membesarkan guinea pig, anda harus mengetahui beberapa perkara penting mengenai penjagaan guinea pig. Sudah tentu, anda harus memperhatikan jenis makanan, kebersihan kandang, dan selalu memantau kesihatannya. Berikut adalah beberapa petua penjagaan babi guinea yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Penanaman babi guinea, ini adalah kaedah berkesan yang boleh dicuba

Pilihan Makanan untuk Babi Guinea

Babi guinea perlu mendapatkan makanan berkhasiat. Umumnya, haiwan comel ini seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Babi guinea memerlukan 10 miligram vitamin C per kilogram berat badan setiap hari dari makanan tambahan vitamin atau buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda juga harus menyediakan air bersih, bebas klorin untuk minuman tersebut. Pastikan minuman ini juga ditukar setiap hari.

Jangan memberi makan coklat, kafein, atau alkohol kerana boleh menyebabkan keadaan perubatan yang serius. Elakkan juga gula dan makanan tinggi lemak. Sayuran dan buah-buahan yang tidak dimakan dalam 24 jam harus dibuang.

Penyelenggaraan Marmot Habitat

Babi Guinea menyesuaikan diri dengan baik pada suhu tidak melebihi 27 darjah Celsius. Awas perubahan suhu yang melampau. Habitat tidak boleh berada di bawah sinar matahari langsung atau di kawasan berangin. Pastikan habitatnya luas dengan permukaan yang padat dan banyak ruang untuk dimainkan oleh guinea pig. Yang terbaik adalah menyediakan habitat seluas mungkin.

Letakkan 1-2 helai tempat tidur yang terbuat dari kertas berkualiti tinggi atau serutan kayu keras. Babi guinea boleh disimpan dalam pasangan sesama jenis jika mereka dibesarkan bersama. Jika tidak, lebih baik menyimpan babi guinea dewasa di kandang yang berasingan.

Bersihkan dan buangkan habitat dan kandungannya sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan larutan pemutih 3 peratus. Bilas dan biarkan kering sepenuhnya sebelum meletakkan guinea pig anda kembali ke habitatnya. Tukar tempat tidur sekurang-kurangnya dua kali seminggu, atau lebih kerap jika perlu.

Baca juga: 3 Aktiviti Bermain Haiwan yang mesti dicuba

Penjagaan & Pembersihan Babi Guinea

Babi Guinea tidak perlu terlalu kerap dimandikan. Anda boleh membersihkannya dengan kain lembap atau tisu bayi tanpa wangi jika diperlukan. Bulu boleh disikat dengan berus lembut. Kuku babi guinea anda perlu dipotong sebulan sekali. Gigi babi guinea anda adalah kuning, jadi anda tidak perlu membersihkannya. Rujuk doktor haiwan jika gigi atau kuku babi guinea anda kelihatan terlalu lama.

Kelakuan Marmot Biasa

Babi Guinea adalah salah satu haiwan yang paling mudah dikendalikan, sehingga mereka dapat dijadikan binatang peliharaan. Haiwan ini lebih suka rutin dan masa yang sama untuk bermain, makan dan berehat setiap hari.

Mereka suka bersembunyi di objek, tetapi akan keluar ketika orang berada di dekat habitatnya. Babi Guinea juga suka mengunyah objek untuk mengekalkan giginya, yang terus tumbuh. Beri mereka kunyah untuk marmot sekerap mungkin sehingga mereka dapat mengasah gigi.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang berkesan untuk merawat kandang marmot agar kebersihannya tetap bersih

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penjagaan babi guinea, hubungi doktor haiwan anda melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik untuk hanya bertanya, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
Pet Co. Diakses pada tahun 2021. Guinea pig.
RSPCA. Diakses pada tahun 2021. Guinea pig.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found