Berhati-hatilah dengan 7 Kesan Negatif Menggunakan Softlens

, Jakarta - Softlens atau lensa sentuh umumnya dianggap selamat untuk digunakan. Sama ada sebagai pengganti cermin mata untuk menyokong penglihatan mereka yang mempunyai rabun jauh, atau hanya untuk estetika atau alat solek. Namun, anda perlu tahu bahawa menggunakan kanta lekap mempunyai had waktu, tidak boleh digunakan selama 24 jam penuh, terutama jika ia berlaku selama berhari-hari tanpa dikeluarkan.

Memakai kanta lekap terlalu lama dan memakainya semasa tidur dengan ketara meningkatkan risiko komplikasi serius pada kesihatan mata. Mata kering hingga konjungtivitis adalah beberapa kesan negatif yang akan bersembunyi di mata anda. Sekiranya anda masih belum terlalu lama menggunakan lensa kontak, berikut adalah beberapa kesan negatif yang perlu anda perhatikan:

Baca juga: 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan oleh Pengguna Lensa Kenalan

  • Konjungtivitis atau Mata Merah

Konjungtivitis dan jerawat pada mata akan berlaku jika anda memakai kanta lekap terlalu lama, walaupun berhari-hari tanpa melepasnya. Softlens akan mewujudkan persekitaran lembap di mata sebagai tempat pembiakan mikroorganisma seperti virus dan bakteria.

Selain itu, kornea akan mengalami kekurangan oksigen semasa anda memakai kanta lekap. Sementara itu, tubuh tidak dapat melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau virus dengan berkesan seperti yang seharusnya. Konjungtivitis papillary gergasi (GPC) adalah jenis konjungtivitis yang paling biasa dialami oleh pemakai kanta lekap kerana kerengsaan berulang dari kanta lekap.

  • Mata Mempunyai Kekurangan Oksigen

Oksigen sangat penting untuk mata. Dengan kanta lekap yang berada di dalam mata dan menutup seluruh kornea terlalu lama, kanta lekap akan menyekat oksigen daripada sampai ke mata. Oleh itu, memakai kanta lekap atau kanta lekap selama beberapa hari hingga sebulan dapat mengurangkan bekalan oksigen ke mata.

  • Mata Kering

Sindrom mata kering adalah fenomena yang berlaku apabila mata menjadi lemah dan gatal. Ini akan menyebabkan kornea cedera. Lensa lembut menyerap sebahagian besar air mata untuk mengekalkan kelembutannya, sehingga mata anda menjadi kering. Anda boleh mengelakkannya dengan tidak memakai kanta lekap sepanjang masa dan kerap melakukan rehat mata dan menggunakan titisan mata untuk memastikan pelincir kornea.

Baca juga:Sebelum menggunakan kanta lekap, kenal pasti terlebih dahulu bahaya kanta lekap untuk mata

  • Alahan dan Jangkitan Mata

Sekiranya anda memakai kanta lekap terlalu lama, anda mungkin mengalami jangkitan mata atau alahan dalam jangka masa panjang. Jangkitan berlaku kerana lelasan kornea. Sekiranya anda mempunyai mata kering atau jika kanta lekap tidak diletakkan dengan betul di permukaan mata, ia boleh menyebabkan lelasan kornea.

  • Ulser kornea

Apabila bakteria, kulat dan virus muncul di kornea dan tidak dirawat, keadaan ini akan berkembang menjadi ulser kornea. Keadaan ini malah boleh menyebabkan kebutaan kekal dalam kes yang teruk.

  • Ptosis

Sekiranya kelopak mata anda mula mengeluarkan cecair seperti air liur dan anda menghadapi masalah membukanya, maka anda mungkin mengalami ptosis. Kadang-kadang cecair ini juga dapat bergerak ke dalam tisu dan menarik kelopak mata, terutamanya apabila kanta lekap dikeluarkan.

  • Refleks Kornea Berkurang

Refleks kornea adalah cara otak untuk memberitahu kelopak mata untuk menutup setiap kali bahaya melanda. Contohnya, seperti benda terbang, hembusan angin, atau apa sahaja yang boleh merosakkan mata. Sekiranya anda terlalu kerap memakai kanta lekap, ia boleh melemahkan refleks ini. Ini bermakna bahawa kelopak mata tidak akan cukup dekat, yang boleh membahayakan dalam keadaan tertentu.

Baca juga: 4 Latihan Untuk Mata

Dengan mengetahui kesan negatif ini, anda perlu lebih memperhatikan kesihatan mata. Ingat bahawa semakin lama anda menggunakan lensa anda tanpa mengeluarkannya, semakin banyak bakteria dan virus akan bertambah. Ini akan mengurangkan bekalan oksigen ke kornea dan akhirnya merosakkan mata.

Sekiranya anda mengalami masalah mata kerana menggunakan kanta lekap, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui penangannya. Ayuh, cepat muat turun permohonan !

Rujukan:
Kisah Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. 8 Kesan Sampingan Memakai Kanta Lekap Terlalu Lama.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pakai Kenalan 24/7? Anda Berisiko Jangkitan, Buta.

Recent Posts