Inilah sebab mengapa rongga menyebabkan sakit gigi

Jakarta - Sekiranya anda pernah mengalami sakit gigi, anda pasti tahu bahawa masalah kesihatan yang satu ini menjadikan aktiviti tidak selesa. Terutama jika sakit gigi terasa teruk sehingga kawasan gusi membengkak. Boleh jadi, sakit ini akan memancar ke kepala.

Sebenarnya, jika anda mendapatkan rawatan dengan segera, sakit gigi tidak akan menyebabkan kesakitan yang menjengkelkan. Malangnya, kebanyakan orang membiarkan keadaan ini berlanjutan tanpa mengambil tindakan, sehingga akhirnya sakit gigi cukup parah. Sebenarnya, jika dibiarkan, sakit gigi boleh mencetuskan serangkaian komplikasi kesihatan.

Rongga Menyebabkan Sakit Gigi

Sakit gigi memang boleh berlaku kerana pelbagai sebab, termasuk masalah pada gusi, gigi sensitif, atau kesan. Walau bagaimanapun, penyebab sakit gigi jangka panjang yang paling biasa adalah rongga yang terus tidak dibiarkan. Bagaimana rongga boleh mencetuskan sakit gigi yang berterusan?

Baca juga: Ini adalah proses berlakunya rongga

Pada mulanya, rongga berlaku kerana plak pada gigi. Plak gigi ini adalah lapisan yang dipenuhi bakteria. Sekiranya anda tidak membersihkan gigi dengan kerap, seperti menggosok gigi selepas makan dan sebelum tidur, plak akan bertambah. Lama kelamaan, bakteria dalam plak ini akan merosakkan lapisan gigi, sehingga menyebabkan berlakunya rongga.

Bakteria yang terdapat di plak gigi secara beransur-ansur akan merosakkan lapisan gigi. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini akan mengakibatkan:

  • Kerosakan pada lapisan enamel atau bahagian luar gigi. Bakteria akan merosakkan enamel gigi. Pada peringkat ini, anda masih belum merasa sakit, tetapi terdapat lubang kecil di gigi anda. Biasanya, anda akan merasakan makanan sering tersekat di antara gigi anda.
  • Kerosakan pada dentin atau lapisan kedua gigi. Setelah merosakkan enamel, bakteria akan merosakkan dentin, atau lapisan gigi yang paling sensitif. Sekiranya lubang pada gigi telah mencapai lapisan dentin, anda sudah mula merasa sakit, terutama ketika mengunyah makanan atau makan makanan panas atau sejuk.
  • Kerosakan pada pulpa atau saraf gigi. Lubang yang menjadi lebih besar dan terus dibiarkan untuk waktu yang lama akan menjadi lebih luas dan menyerang pulpa atau lapisan saraf gigi. Apabila fasa ini berlaku, jangkitan yang menyerang gigi boleh menyebabkan kesakitan yang teruk.

Baca juga: Mengalami sakit gigi, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Kesan Rongga yang Tidak Dirawat

Bukan hanya sakit gigi, rongga yang tidak dirawat dengan segera juga akan menyebabkan pelbagai masalah mulut yang lain, termasuk:

  • Masalah gusi. Bakteria dalam plak akan merebak dan menyerang kawasan gusi, sehingga gusi akan dijangkiti. Sekiranya ini berlaku, gusi anda akan membengkak dan menjadi merah, sakit, dan mudah berdarah ketika anda menggosok gigi.
  • Kesukaran mengunyah dan bau mulut. Sebabnya ialah, apabila satu bahagian gigi sakit, anda akan mengunyah menggunakan bahagian gigi yang sihat. Akibatnya, bahagian gigi yang sakit akan muncul tartar yang boleh menyebabkan bau mulut.
  • Mudah dijangkiti , terutamanya pada lidah, bibir, gusi, dan pipi dalaman. Keadaan ini berlaku kerana rongga menjadi rapuh dan mudah pecah, sehingga gigi yang tajam dapat menggaru pipi atau kawasan lidah.

Baca juga: Sebab Pengisian Gigi Longgar Boleh Mencetuskan Sakit

Oleh itu, jangan sekali-kali mengabaikan rongga, terutamanya jika anda sudah merasa sakit. Segera buat temu janji dengan doktor gigi di hospital terdekat. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan pantas.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kerosakan Rongga / Gigi.
Eksekutif Perkhidmatan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Carian Pergigian.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Rongga Gigi.

Recent Posts