Ini adalah pilihan ubat untuk merawat rematik

, Jakarta - Rheumatism adalah keadaan yang menyakitkan yang mempengaruhi tendon sendi, ligamen, tulang, dan otot. Gejala biasa adalah sakit sendi, kehilangan pergerakan pada sendi, keradangan yang ditandai dengan pembengkakan, kemerahan, dan sensasi hangat di sendi atau kawasan yang terjejas.

Rheumatisme boleh menjadi sangat menyakitkan dan mengganggu aktiviti. Rawatan yang tepat dan mengurangkan simptom dan memudahkan penderita menjalani kualiti hidup yang lebih baik. Ingin tahu bagaimana memilih ubat dan rawatan untuk keadaan reumatik? Baca lebih lanjut di sini!

Pengendalian dan Pilihan Dadah untuk Mengatasi Rematik

Anda tidak selalu dapat mengelakkan kesakitan rematik. Namun, dengan rawatan yang betul anda dapat mengurangkan sensasi kesakitan. Bagaimana untuk?

Baca juga: Ini adalah 5 penyebab rematik pada usia muda

1. Ambil ubat sakit mengikut jadual dan seperti yang ditetapkan. Jangan tunggu sehingga anda merasa lebih sakit sebelum mengambil ubat.

Sekiranya anda memerlukan cadangan ubat untuk merawat rematik, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

2. Gunakan kompres yang hangat dan lembap untuk melonggarkan sendi yang kaku. Cuba pek ais pada sendi yang meradang. Urut juga dapat membantu. Rawatan yang betul dapat melegakan gejala ringan dengan cepat.

3. Jangan terlalu tertekan atau terlalu fokus pada kesakitan anda. Sekiranya anda melakukan ini, rasa sakit akan menjadi lebih sengit. Sekiranya diperlukan, berjumpa doktor mengenai cara menguruskan tekanan.

4. Fokus pada perkara yang anda suka. Sertailah komuniti sokongan yang mempunyai masalah yang sama. Ini adalah tempat yang bagus untuk bercakap dengan orang yang mengetahui apa yang anda lalui kerana mereka mengalami perkara yang sama. Kadang-kadang bercakap dengan orang yang mempunyai pengalaman yang sama akan membantu anda menjadi lebih baik.

5. Bersenam akan membuat sendi terasa lebih baik, tidak teruk. Walaupun kadang-kadang anda merasa sakit, ada beberapa latihan yang boleh anda lakukan yang sebenarnya dapat melegakan gejala anda. Bercakap dengan doktor atau ahli terapi fizikal anda tentang perkara terbaik untuk anda.

Baca juga: Mengenal Lebih Banyak Jenis Rematik

6. Makan makanan yang sihat dan seimbang sangat digalakkan. Jangan beralih ke "makanan selesa", seperti rokok atau alkohol.

7. Perubahan dalam diet juga dapat mengurangkan gejala rematik. Makanan tambahan minyak ikan dapat mengurangkan rasa sakit dan kekejangan. Sekiranya minyak ikan terlalu amis, anda boleh menukar pilihan untuk menanam minyak, yang biasanya berkesan untuk menghilangkan kekejangan pada waktu pagi.

8. Tai Chi sebagai terapi pergerakan untuk meregangkan dapat membantu mengatasi rematik. Terutama apabila digabungkan dengan pernafasan dalam. Ramai orang menggunakan tai chi untuk menghilangkan tekanan.

Baca juga: Hati-hati, Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Ketika Anda Mengalami Bursitis

Ternyata tai chi dapat meningkatkan mood dan kualiti hidup orang yang menderita rematik. artritis reumatoid. Sudah tentu, aktiviti ini harus dilakukan dengan selamat dan dengan bimbingan tenaga pengajar yang berpengalaman.

Malangnya, penyakit rematik setakat ini belum dapat disembuhkan. Tujuan rawatan adalah untuk membatasi kesakitan dan keradangan, sambil memastikan sendi terus berfungsi dengan optimum.

Ada baiknya rancangan rawatan dapat memberikan hasil yang maksimum, berbincanglah dengan doktor anda. Kerana setiap rancangan rawatan yang dirancang oleh doktor paling sesuai dengan jenis penyakit reumatik, dan juga keparahan penyakit. Pelan rawatan sering melibatkan pendekatan bantuan jangka pendek dan jangka panjang. Perlukan cadangan profesional? Tanya hanya ya!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Sakit Rheumatoid Arthritis.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Rheumatoid Arthritis.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Rawatan untuk Artritis dan Penyakit Rematik Lain pada Kanak-kanak.

Recent Posts