Otot yang kaku boleh menjadi gejala Fibromyalgia

Jakarta - Segala sesuatu yang berlaku di dalam badan diproses oleh otak, termasuk rasa sakit. Walau bagaimanapun, pada orang dengan fibromyalgia, proses itu terganggu. Akhirnya, pelbagai gejala muncul, seperti kekakuan otot, sakit pada tulang dan otot, disertai dengan keletihan, mengantuk, dan perubahan mood.

Gejala fibromyalgia umumnya muncul setelah seseorang mengalami trauma fizikal, baru menjalani pembedahan, mengalami jangkitan, atau mengalami tekanan psikologi. Tetapi sebenarnya, keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara rumit yang sukar dijelaskan, walaupun tanpa syarat atau pencetus.

Baca juga: Tidak Boleh Sembuh, Fibromyalgia Membuat Orang Rasa Sakit Di Seluruh Badan

Gejala Fibromyalgia yang Perlu Tahu

Gejala fibromyalgia, yang merangkumi sakit otot dan kekakuan, disalah anggap sebagai keadaan atau penyakit lain. Akibatnya, diagnosis menjadi sukar. Sebenarnya, mengenali simptom dan segera berjumpa doktor sangat penting, agar gejala fibromyalgia tidak berkembang menjadi kronik dan mengganggu keselesaan penghidap dalam aktiviti mereka.

Gejala fibromyalgia juga dapat bertambah baik atau bertambah buruk dengan sendirinya, kerana pelbagai faktor. Contohnya, tekanan, perubahan cuaca, atau aktiviti fizikal yang berlebihan. Jadi, apakah gejala fibromyalgia yang perlu dikenali? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Sakit tulang dan otot yang merebak ke seluruh badan

Klinik Mayo Gejala fibromyalgia yang paling biasa adalah sakit pada tulang dan otot yang terasa merebak ke seluruh badan. Namun, biasanya rasa sakit lebih ketara di bahagian tubuh tertentu, seperti punggung dan leher. Kesakitan yang dirasakan oleh penghidap fibromyalgia biasanya berterusan, disertai dengan sensasi terbakar atau menikam.

Baca juga: Berkenalan dengan Fibromyalgia, Penyakit Lady Gaga

2. Otot Rasa Kaku

Seperti disebutkan sebelumnya, gejala fibromyalgia juga merangkumi kekakuan pada otot. Kekakuan ini biasanya bertambah buruk apabila anda berada dalam kedudukan yang sama terlalu lama, seperti duduk atau berbaring. Itulah sebabnya orang dengan fibromyalgia sering mengalami kekejangan otot ketika mereka bangun pada waktu pagi.

3. Peningkatan Sensitiviti

Hanya sedikit sentuhan pasti tidak akan membuat anda merasa sakit, bukan? Walau bagaimanapun, pada orang dengan fibromyalgia, sentuhan sedikit pun boleh menyebabkan kesakitan. Keadaan ini dipanggil hyperalgesia atau allodynia. Kepekaan ini juga meningkat dalam perkara lain, seperti pendedahan kepada asap, makanan tertentu, atau cahaya terang.

4. Badan Rasa Lelah

Orang dengan fibromyalgia sering merasa sangat letih, walaupun mereka tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat. Perasaan letih mirip dengan gejala yang anda rasakan ketika anda menghidap selesema.

Selain itu, penghidap fibromyalgia juga jarang mendapat tidur yang berkualiti. Ini membuatnya sering bangun dari tidur dengan keadaan badan yang masih sangat letih, walaupun dia sudah cukup tidur.

Baca juga: Sakit Otot, Rheumatisme Polymyalgia atau Fibromyalgia? Inilah perbezaannya!

5. Sakit kepala

Selain pelbagai gejala ini, fibromyalgia juga dapat menyebabkan sakit kepala, mulai dari ringan hingga berat. Gejala sakit kepala ini juga kadang-kadang disertai dengan loya dan muntah.

6. Gangguan Kognitif

Kerana berkaitan dengan otak, fibromyalgia juga dapat menyebabkan gangguan kognitif. Dalam kes ini, ia mempengaruhi cara anda berfikir dan menyerap maklumat. Orang dengan fibromyalgia mungkin mengalami kesukaran untuk mengingat, mempelajari perkara baru, menumpukan perhatian, fokus, dan berkomunikasi.

Ini adalah beberapa gejala fibromyalgia. Sekiranya anda mengalaminya, cepatlah muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital, supaya anda dapat menjalani pemeriksaan. Semakin cepat fibromyalgia didiagnosis, rawatan lebih cepat dapat dimulakan.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Fibromyalgia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Fibromyalgia.
WebMD. Diakses pada 2020. Apakah Fibromyalgia?

Recent Posts