Antigen Swab dan Rapid Antigen, Nama Berbeza tetapi Fungsi Yang Sama

"Antigen swab dan antigen cepat adalah jenis ujian yang sama. Ia dipanggil cepat kerana hasil pemeriksaannya cepat dan disebut swab kerana teknik pengambilan sampel adalah dengan mengelap kawasan di dalam hidung. Antigen swab atau dikenali sebagai antigen cepat berfungsi oleh mengesan protein tertentu virus yang menimbulkan tindak balas imun. "

Sekiranya anda ingin membuat janji temu untuk pemeriksaan antigen atau pemeriksaan antigen cepat di hospital yang berdekatan dengan rumah, boleh melalui aplikasi.

, Jakarta - Seperti yang diketahui umum, ada beberapa jenis alat untuk mengesan virus Corona dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Namun, tidak sedikit orang yang keliru untuk membezakan antara satu jenis ujian dengan jenis yang lain.

Termasuk syarat antigen ujian pantas dan sapu antigen yang dianggap sebagai instrumen ujian yang berbeza, walaupun kedua-dua nama ini adalah ujian yang sama. Agar tidak salah maklumat, lihat di sini penjelasan mengenai sapuantigen atau antigen cepat !

Ujian Sama Nama yang berbeza

Antigen ujian pantas dan sapu antigen adalah jenis ujian yang sama. Dipanggil antigen ujian pantas , kerana ujian untuk mengesan virus korona dapat memberikan hasil diagnostik yang cepat, yang hanya 15 menit.

Sementara yang lain menyebutnya sapu antigen , kerana ujian itu dilakukan dengan menggunakan kaedah sapu atau sapu untuk mengumpulkan sampel rembesan hidung dan tekak. Bagaimanapun, baiklah antigen ujian pantas tidak juga sapu antigen adalah jenis ujian antigen yang sama dan dirancang untuk mengesan protein tertentu virus yang menimbulkan tindak balas imun.

Baca juga: Ketahui perbezaan antara PCR, Rapid Antigen Test dan Rapid Antibody Test

Ujian antigen adalah ujian imun yang berfungsi untuk mengesan kehadiran antigen virus tertentu yang menunjukkan adanya jangkitan virus semasa. Ujian antigen cepat biasanya digunakan untuk mendiagnosis patogen pernafasan, seperti influenza dan virus virus sinsitial respiratori (RSV). Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) memberikan kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) untuk ujian antigen sebagai ujian untuk mengenal pasti SARS-CoV-2.

Ujian antigen juga agak murah dan dapat digunakan dalam pengaturan rawatan. Alat yang diberi kuasa ini juga dapat memberikan hasil diagnostik dalam masa sekitar 15 minit.

Walau bagaimanapun, antigen ujian pantas umumnya kurang tepat daripada ujian virus yang mengesan penggunaan asid nukleik tindak balas rantai polimerase (PCR) atau juga dikenali sebagai ujian PCR. Walaupun begitu, antigen ujian pantas atau dipanggil sapu antigen membantu menyaring orang untuk mengenal pasti sama ada mereka memerlukan ujian yang lebih pasti atau tidak.

Baca juga: Ujian Risiko untuk Corona Virus atau COVID-19

Bagaimana Ujian Antigen Rapid / Antigen Swab Berfungsi?

Antigen adalah molekul yang mampu merangsang tindak balas imun. Molekul ini boleh berupa protein, polisakarida, lipid, atau asid nukleik. Setiap antigen mempunyai ciri permukaan yang berbeza yang dikenali oleh sistem imun.

SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, mempunyai beberapa antigen yang diketahui, termasuk foskoprotein nukleokapsid dan glikoprotein lonjakan. Antigen ujian pantas dapat mendedahkan jika seseorang ketika ini dijangkiti patogen seperti virus SARS-CoV-2.

Tidak seperti ujian PCR, yang mengesan kehadiran bahan genetik, antigen ujian pantas mengesan protein atau glikan, seperti protein lonjakan yang terdapat di permukaan SARS-CoV-2.

Antigen ujian pantas berfungsi paling baik apabila orang itu diuji pada peringkat awal jangkitan SARS-CoV-2, di mana viral loadnya paling tinggi. Ujian ini juga berguna untuk mendiagnosis orang yang diketahui berisiko tinggi terkena virus korona.

Antigen ujian pantas Ini juga digunakan sebagai tes skrining di mana pengujian berulang dapat dengan cepat mengenali orang yang dijangkiti SARS-CoV-2, sehingga tindakan pencegahan dapat diambil untuk mencegah penularan jangkitan. Namun, jika hasilnya positif, doktor masih perlu melakukan ujian PCR untuk mengesahkan diagnosis.

Baca juga: Darah Jenis A rentan terhadap Virus Corona, benarkah?

Sekarang anda tidak keliru lagi dengan istilah ujian antigen cepat dan sapu antigen ? Anda boleh meminta lebih banyak maklumat mengenai COVID-19 melalui aplikasi . Dalam Anda juga boleh membuat janji temu untuk pemeriksaan COVID-19, muat turun sekarang! Rujukan:
Diagnostik SRL. Diakses pada tahun 2021. Ujian Antigen untuk COVID-19: Bagaimana Ia Berbeza dengan Ujian Coronavirus.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Panduan Interim untuk Ujian Antigen Cepat untuk SARS-CoV-2.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found