Selalunya Sakit Dada Tengah, Mungkin Ini Sebabnya

, Jakarta - Sakit dada tengah adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, beberapa kes sakit dada boleh menyebabkan komplikasi maut. Kesakitan di kawasan dada boleh dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari gangguan jantung, paru-paru, hingga saluran pencernaan.

Anda mungkin merasa panik apabila mengalami simptom sakit dada. Salah satu kaedah terbaik untuk melakukan ini adalah dengan mengetahui apa yang menyebabkannya. Dengan cara itu, risiko komplikasi dapat dielakkan dan kemungkinan mengatasi sakit dada tengah menjadi lebih besar. Jadi, apa sebenarnya perkara yang boleh menyebabkan sakit dada tengah? Cari di sini!

Baca juga: Pengendalian Pertama Ketika Mengalami Sakit Dada

Punca Sakit Dada Tengah yang Perlu Anda Ketahui

Sakit dada tengah tidak boleh diabaikan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan keadaan ini, termasuk:

  • Serangan jantung

Kesakitan dada tengah boleh menjadi tanda serangan jantung, yang merupakan keadaan yang berlaku kerana terdapat penyumbatan pada arteri, yang merupakan bahagian yang membekalkan darah ke otot jantung. Penyumbatan boleh berlaku di satu atau lebih arteri. Selain sakit dada tengah, serangan jantung juga disertai dengan sensasi yang menusuk atau menekan dan sesak di dada.

  • Angina

Angina juga boleh menyebabkan sakit dada. Keadaan ini timbul kerana bekalan darah ke jantung berkurang. Selain sakit dada, angina juga mencetuskan perasaan tekanan di dada dan sakit di bahagian atas badan. Angina dapat muncul kapan saja dan harus diperhatikan, kerana dapat memicu serangan jantung.

  • Keradangan Jantung

Jantung manusia boleh menjadi radang, baik di otot atau di kantung yang mengelilingi jantung. Kedua-dua keadaan disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria, dan boleh mencetuskan sakit dada.

Baca juga: Ketahui 10 Punca Seseorang Mengalami Sakit Dada

  • Embolisme pulmonari

Emboli paru adalah gumpalan darah di vena yang bergerak ke vena pulmonari. Keadaan ini boleh menyebabkan penghidap tiba-tiba mengalami kesukaran bernafas disertai dengan sakit dada. Dalam keadaan ini, sakit dada yang muncul terasa seperti serangan jantung.

  • Pneumonia

Kesakitan dada pada penghidap radang paru-paru biasanya akan terasa tajam dan menusuk. Rasa sakit akan bertambah teruk semasa anda menyedut. Selain sakit dada, keadaan ini juga disertai dengan gejala batuk, demam, dan menggigil yang teruk. Kesakitan dada tengah juga boleh menjadi tanda penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

  • Penyakit Asid Perut

Penyakit asid perut Refluks gastroesofagus (GERD) juga boleh menjadi pencetus sakit dada. Ini berlaku kerana terdapat pergerakan asid perut kembali ke kerongkongan. Kesakitan dada dalam penyakit ini biasanya disertai dengan sensasi terbakar di dada dan pedih ulu hati.

  • Serangan panik

Selain masalah kesihatan, sakit dada tengah dapat muncul bersamaan dengan serangan panik. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya berlangsung dalam masa yang singkat dan akan segera hilang. Walau bagaimanapun, sakit dada yang muncul sering terasa seperti gejala serangan jantung. Selain sakit dada, serangan panik juga boleh menyebabkan sesak nafas, pening, dan degupan jantung yang tidak teratur.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Dada yang Datang dan Berlangsung

Sekiranya anda mengalami gejala sakit dada tengah yang teruk, anda harus segera pergi ke hospital terdekat. Kerana, keadaan yang timbul dapat menjadi tanda penyakit berbahaya. Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 30 Punca Sakit Dada dan Waktu Memohon Bantuan.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found