3 Cara Mudah Memulihkan Anosmia Kerana COVID-19

“COVID-19 dapat menyebabkan berbagai gejala pada penderita, salah satunya adalah hilangnya kemampuan untuk merasakan bau atau anosmia. Hati-hati, anosmia boleh mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Contohnya, mengurangkan selera makan dan berat badan kerana tidak dapat merasakan makanan. Jadi, bagaimana mengatasi keadaan ini?

Sekiranya anda mengalami simptom anosmia dalam bentuk kehilangan keupayaan untuk mencium, terutamanya di tengah wabak COVID-19, segera tanyakan doktor melalui.

, Jakarta - Pada awal wabah pada tahun 2019 hingga awal tahun 2020, gejala COVID-19 hampir serupa dengan selesema. Pada masa itu, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Laporan Misi Bersama WHO-China mengenai Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19), gejala COVID-19 termasuk demam, batuk kering, keletihan, pengeluaran kahak, sesak nafas, sakit tekak, sakit kepala, dan kesesakan.

Namun, lama-kelamaan gejala COVID-19 semakin meningkat. Sekarang salah satu keluhan yang paling biasa dialami oleh penderita adalah kehilangan atau penurunan kemampuan deria bau (anosmia). Anosmia boleh mempengaruhi kehidupan seseorang dengan pelbagai cara. Contohnya, tidak dapat mencium dan merasakan makanan, jadi tidak dapat mencium bau bahaya (asap, dll.) Dan hilang selera makan.

Jadi, bagaimana anda menangani anosmia kerana COVID-19?

Baca juga: 6 Jenis Makanan Meningkatkan Kekebalan Tubuh Yang Mencegah Corona

Cara Mengatasi Anosmia Kerana COVID-19

Pada asasnya, bagaimana menangani anosmia mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Sebagai contoh, anosmia disebabkan oleh jangkitan virus, jadi rawatannya dapat melalui terapi dengan dekongestan. Terapi ini bertujuan untuk memudahkan pernafasan.

Selain daripada itu, beberapa kaedah mudah lain untuk menangani anosmia kerana COVID-19:

1. Bersihkan bahagian dalam hidung

Dilaporkan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS) - UK, membersihkan bahagian dalam hidung dapat membantu mengubati anosmia. Caranya tidak sukar, bilas bahagian dalam hidung dengan larutan air garam. Kaedah ini berguna sekiranya deria penciuman anda dipengaruhi oleh jangkitan atau alergi.

Sekiranya anda tidak dapat membuat larutan air garam di rumah, beberapa farmasi menjual sachet yang boleh digunakan untuk membuat larutan air garam. Kemudian, bilas hidung menggunakan lauric.

2. Latih Rasa Bau

Selain kaedah di atas, ada juga cara untuk mengatasi anosmia yang boleh kita lakukan. Menurut kajian di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) - "Olfactory Dysfunction in COVID-19 Diagnosis and Management", cara mengatasi anosmia akibat COVID-19 boleh dengan melatih deria bau.

Latihan penciuman melibatkan penyedutan berulang kali dan dengan sengaja menghidu sekumpulan bau (biasanya lemon, mawar, cengkeh, dan kayu putih). Lakukan ini selama 20 saat, sekurang-kurangnya dua kali sehari selama sekurang-kurangnya 3 bulan (atau lebih lama jika boleh).

Baca juga: Inilah Yang Terjadi Apabila Rasa Bau Anda Hilang

Menurut kajian, kaedah di atas menunjukkan peningkatan bau pada pesakit dengan Disfungsi Olfaktori / OD (disfungsi penciuman) selepas jangkitan.

Pakar mengatakan dalam kajian ini, latihan penciuman dapat dipertimbangkan untuk pesakit COVID-19 dengan OD yang berkaitan dengan COVID-19, kerana terapi ini mempunyai kos rendah dan kesan sampingan yang dapat diabaikan.

3. Rujuk doktor

Cara mengatasi anosmia akibat COVID-19 juga boleh dilakukan dengan berjumpa doktor. Perkara yang perlu ditekankan adalah bahawa jika anosmia disertai dengan gejala lain, penting untuk melakukan pemeriksaan dan mengikuti protokol kesihatan yang berlaku (prokes). Sekiranya anosmia adalah satu-satunya gejala anda, buat janji temu dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai pemulihan, dan ikuti prosedur yang disyorkan oleh doktor.

Kemudian, doktor akan memberikan nasihat perubatan yang mungkin dapat membantu anda mengatasi anosmia akibat COVID-19. Namun, hingga kini sebenarnya masih memerlukan banyak penyelidikan untuk menjawab rawatan yang tepat berkaitan dengan anosmia akibat virus korona, termasuk penggunaan vitamin dan omega-3.

Menurut kajian di atas, vitamin A intranasal, dianggap bertindak untuk meningkatkan neurogenesis penciuman, dan omega-3 sistemik, yang boleh bertindak melalui fungsi neuroregeneratif ( neuroregenerative ) atau anti-radang ( anti-radang ). Sayangnya, hingga kini tidak ada bukti bahawa terapi ini berkesan pada pesakit dengan anosmia yang berkaitan dengan jangkitan virus korona.

Baca juga: Anosmia, Adakah Penyakit Ini Betul Genetik?

Baiklah, bagi anda yang ingin berjumpa doktor mengenai anosmia kerana COVID-19, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA). Diakses pada tahun 2021. Disfungsi Olfaktori dalam Diagnosis dan Pengurusan COVID-19
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Tidak berbau
WHO. Diakses pada tahun 2021. Laporan Misi Bersama WHO-China mengenai Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19)
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Deria bau yang hilang atau berubah

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found