Mengenal Lebih Lanjut mengenai Sistem Peredaran Manusia

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan sistem peredaran darah dalam tubuh manusia? Sistem peredaran darah adalah sistem organ yang fungsinya memindahkan zat ke dan dari sel. Sistem ini memastikan kelangsungan hidup organisma. Dengan kata lain, sistem ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam tubuh.

Nah, untuk lebih jelasnya, perhatikan lebih dekat sistem peredaran darah manusia di bawah.

Baca juga: Mengenali Pelbagai Jenis Gangguan Darah

Dari Peredaran Oksigen ke Hormon

Sistem peredaran darah juga disebut sebagai sistem kardiovaskular. Sistem ini adalah sebahagian daripada prestasi rangkaian jantung dan saluran darah. Tugas utamanya adalah mengedarkan oksigen dan nutrien ke seluruh sel dan tisu badan.

Selain oksigen dan nutrien yang beredar, sistem peredaran darah masih mempunyai beberapa fungsi penting lainnya, seperti:

  • Membantu menstabilkan suhu dan pH badan.
  • Mempercepat proses penyembuhan luka.
  • Menjaga fungsi pelbagai sistem organ dalam badan.
  • Keluarkan sisa proses metabolik, seperti karbon dioksida melalui paru-paru.
  • Mengedarkan pelbagai hormon ke seluruh badan.

Lihat, tidak bergurau bukankah peranan sistem peredaran darah dalam badan? Oleh itu, anda harus menjaga pelbagai organ yang terlibat dalam sistem ini agar sentiasa sihat dan cergas.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sistem peredaran darah, anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Peranan Penting Darah ke Jantung

Dalam sistem peredaran darah, terdapat tiga komponen dalam tubuh yang terlibat, iaitu darah, saluran darah, dan jantung. Ketiganya saling berkaitan dan bekerjasama untuk mengedarkan darah ke setiap sel ke seluruh badan. Inilah fungsi masing-masing dari tiga:

  1. Darah

Darah adalah komponen yang sangat penting. Peranan darah sangat banyak, mulai dari membawa oksigen, hormon, nutrien, hingga antibodi ke seluruh tubuh. Menurut National Institutes of Health, darah terdiri dari kedua-dua cecair dan pepejal.

Bahagian cair disebut plasma yang terbuat dari air, garam, dan protein. Lebih daripada separuh darah dalam badan adalah darah plasma. Bahagian pepejal darah mengandungi sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Sel darah merah menghantar oksigen dari paru-paru ke tisu dan organ badan yang lain. Sementara itu, sel darah putih (WBC) melawan jangkitan dan merupakan sebahagian daripada sistem imun. Manakala platelet membantu pembekuan darah ketika badan cedera atau cedera.

Baca juga: Berapa kerapkah pemeriksaan darah yang baik?

Sel di dalam badan boleh mati, tetapi akan diganti dengan sel baru yang dihasilkan oleh sumsum tulang. Sel darah merah hidup sekitar 120 hari, dan platelet hidup sekitar 6 hari. Walaupun beberapa sel darah putih hidup kurang dari sehari, yang lain hidup lebih lama.

2. Kapal Darah

Darah di dalam badan akan diedarkan ke seluruh badan melalui saluran darah. Nah, saluran darah di dalam badan terbahagi kepada dua jenis, iaitu arteri dan urat. Arteri bertanggungjawab membawa darah beroksigen ke semua tisu dan organ badan.

Saluran darah ini membawa darah kaya oksigen dari jantung ke semua tisu dan organ tubuh, kecuali untuk arteri pulmonari. Sementara itu, urat yang bertugas membawa darah dari semua tisu dan organ badan untuk kembali ke jantung.

Pembuluh darah vena seterusnya dibahagikan kepada dua, iaitu vena besar (vena cava) dan urat paru-paru (pulmonary vein). Urat besar bertugas membawa darah kotor dari seluruh badan yang kemudian diangkut ke paru-paru untuk ditukar dengan oksigen melalui pernafasan. Manakala urat paru membawa darah bersih yang mengandungi banyak oksigen dari paru-paru ke jantung.

Pada manusia, fungsi dan struktur saluran darah dapat dipengaruhi oleh pelbagai penyakit dan keadaan. Beberapa contoh yang mempengaruhinya termasuk keradangan, aterosklerosis (pemendapan lemak di endotelium arteri), dan hipertensi, di mana penyempitan arteriol menyebabkan peningkatan tekanan darah yang tidak normal.

3. Hati

Jantung adalah organ dalam badan yang berfungsi tanpa henti, dari awal hingga akhir hayat. Jantung terus berdegup sepanjang hayat untuk mengepam darah ke seluruh badan melalui urat. Organ ini terletak di tengah rongga dada, tepat di belakang sebelah kiri tulang dada.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai jantung dan fungsinya

Jantung mempunyai empat ruang yang terbahagi kepada dua ruang (ventrikel) dan dua atria (atria). Di atrium kiri dan ventrikel, jantung mengandungi darah murni, sementara darah kotak berada di ventrikel kanan dan atrium.

Nah, itulah penjelasan mengenai beberapa fungsi dan organ yang terlibat dalam sistem peredaran darah manusia.Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Darah
Encyclopdia. Diperoleh pada tahun 2021. Anatomi saluran darah
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Sistem Peredaran Diri Anda Berfungsi.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Anatomi dan Peredaran Jantung.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found