Cara Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan

, Jakarta - Kehamilan adalah saat yang sangat menggembirakan bagi wanita, tetapi memerlukan banyak pengorbanan untuk menjalaninya. Kerana kehamilan menyebabkan tubuh dan hormon wanita berubah sehingga boleh menyebabkan pelbagai ketidakselesaan, salah satunya adalah sakit belakang.

Wanita hamil biasanya akan mula merasa sakit belakang pada trimester kedua, ketika perut sudah mulai membesar. Keadaan ini normal dan merupakan pertanda baik, kerana ini bermaksud janin di rahim ibu semakin besar. Walaupun perut membesar juga akan menyukarkan ibu melakukan beberapa perkara, seperti berjalan terlalu lama, bangun dari tempat tidur, memakai dan menanggalkan pakaian, berdiri dari posisi duduk, dan sebagainya.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan ibu mengalami sakit belakang, iaitu disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan, kenaikan berat badan, janin yang membesar, postur ibu, tekanan, dan pemisahan otot dari tulang rusuk ke tulang kemaluan kerana pembesaran rahim. Tetapi jangan risau, sakit belakang yang anda alami dapat dikurangkan dengan cara berikut:

  • Pemampat Belakang

Kompres sakit belakang dengan ais batu yang ditutup dengan tuala, selama 20 minit beberapa kali sehari. Setelah tiga hari memampatkan bahagian belakang dengan tuala sejuk, teruskan memampatkan bahagian belakang, tetapi kali ini menggunakan botol yang berisi air suam. Dengan cara ini, sakit belakang yang anda alami dapat dikurangkan.

  • UrutBelakang

Mengurut punggung bawah dengan lembut adalah cara yang akan membuatkan ibu berasa selesa kembali. Minta suami mengurut punggung ibu ketika mula sakit. Anda juga boleh membuat janji temu untuk sesi urut bersalin semasa mengandung.

  • Membiasakan diri dengan postur badan yang baik

Kerana perkembangan janin yang membesar menjadikan tubuh ibu condong ke depan, ibu perlu mengimbangkannya dengan mengubah posturnya. Sekiranya selama ini ibu sering duduk dalam keadaan tertunduk, cubalah membiasakan diri untuk duduk tegak. Walaupun ketika berdiri dan berjalan, ibu disarankan untuk menjaga kedudukan tegak. Jangan membungkuk ketika duduk kerana ia akan memberi tekanan pada perut anda, dan jangan memusingkan badan anda ketika mengangkat barang.

  • Sukan

Jangan malas bersenam semasa hamil, kerana senaman berguna untuk meningkatkan stamina ibu dan menjadikan tubuh lebih lentur atau fleksibel, sehingga dapat mengurangkan tekanan pada tulang belakang. Pilihan senaman yang sesuai untuk wanita hamil adalah berenang dan berjalan kaki. Wanita hamil disarankan melakukan senaman secara berkala agar dapat merasakan manfaatnya.

  • Pakai Pakaian Selesa

Semasa mengandung, pakai pakaian bersalin yang longgar dengan tali pinggang sokongan yang rendah. Sebilangan wanita hamil yang merasa senang dan merasa lebih selesa ketika memakai tali pinggang bersalin atau tali pinggang khas untuk wanita hamil. Pakai juga kasut bertumit rendah agar anda selesa semasa berjalan.

  • Berhati-hati Semasa Mengangkat Barang

Apabila anda ingin mengambil benda kecil yang tergeletak di lantai, jangan bengkokkan pinggang anda. Ibu harus berjongkok untuk mengambilnya. Sekiranya anda tidak dapat mengambilnya, jangan paksa. Minta orang lain menolong anda mengambilnya.

  • Tidur Sampingan

Sekiranya perut ibu semakin besar, mulailah tidur di sisinya. Bengkokkan satu atau kedua lutut. Anda juga boleh menggunakan bantal untuk meletakkan di antara lutut atau bahagian badan lain di bawah perut anda yang boleh membuat anda merasa selesa ketika tidur.

Semoga kesakitan di punggung ibu dapat dikurangkan dengan cara di atas. Kini ibu juga boleh meminta nasihat kesihatan mengenai keadaan kehamilan mereka dengan menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu boleh membincangkan masalah kesihatan yang mereka alami kepada doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual. Ibu juga boleh melakukan ujian kesihatan menggunakan ciri Lab Home Service yang terdapat dalam aplikasi . Membeli produk kesihatan dan vitamin lebih mudah dengan penggunaannya . Bagaimana, tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts