6 Vitamin untuk Meningkatkan Ingatan

Jakarta - Penurunan ingatan kerana usia adalah normal. Salah satu penyakit yang identik dengan kehilangan ingatan adalah Alzheimer. Keadaan ini dicirikan oleh kehilangan ingatan otak yang perlahan untuk peristiwa baru, serta kesukaran mempelajari maklumat baru dan kesukaran untuk fokus.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau sekiranya anda sesekali terlupa. Contohnya, lupakan nama seseorang atau lupakan jawatan utama. Ini tidak semestinya merupakan tanda gangguan otak. Kerana mungkin, kejadian lupa disebabkan oleh keletihan atau kurang fokus.

Cara Meningkatkan Ingatan

Untuk mengelakkan kehilangan ingatan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Salah satunya dengan mengambil vitamin yang dapat meningkatkan ingatan otak. Berikut adalah vitamin yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan ingatan:

1. Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan, sehingga dapat melindungi sel saraf otak dari kerosakan. Itulah sebabnya vitamin E dipercayai dapat meningkatkan ingatan pada orang tua, termasuk melindungi sel saraf otak dari kerosakan setelah serangan sebatan. Walau bagaimanapun, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil vitamin E. Ini kerana dos vitamin E yang berlebihan (lebih daripada 1000 IU) dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan barah prostat.

2. Vitamin B6

Satu kajian mengatakan, pengambilan vitamin B6 sehari dapat meningkatkan daya ingatan dan kemampuan otak memproses maklumat. Anda boleh mendapatkan pengambilan ini dengan memakan ikan tuna, telur, wortel, dan sayur-sayuran.

3. Vitamin B12

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan B12 dapat melindungi otak dari kerosakan saraf, meningkatkan ingatan, dan mengurangkan risiko penurunan fungsi mental. Ini kerana vitamin B dapat merangsang pengeluaran myelin, zat lemak yang melapisi dan melindungi serat saraf otak dan saraf tunjang. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan memakan daging sapi, kerang, dan ikan.

4. Vitamin B9

Vitamin ini dikenali sebagai asid folik, yang merupakan vitamin yang membantu pengeluaran sel darah merah di dalam badan dan membekalkan oksigen ke otak. Itulah sebabnya pengambilan vitamin B9 dapat membantu meningkatkan daya ingatan, hasil dari bekalan oksigen yang lancar ke otak. Anda boleh mendapatkan pengambilan ini dengan memakan biji-bijian dan buah-buahan seperti oren dan tomato.

5. Vitamin C

Vitamin C telah lama terkenal dengan sifat antioksidan. Kandungan ini berguna untuk menjaga kesihatan otak, termasuk meningkatkan ingatan. Satu kajian mengatakan, vitamin C mempunyai sifat pelindung yang dapat melindungi otak dari risiko kerosakan dan kehilangan ingatan. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti strawberi, dan jeruk.

6. Vitamin D

Kekurangan vitamin D boleh mengganggu kemampuan otak untuk menyerap maklumat dan memproses ingatan. Sebenarnya, satu kajian menunjukkan hubungan antara pengambilan vitamin D dan ingatan. Pengambilan ini dapat diperoleh dengan memakan tuna, salmon, telur, dan minyak ikan.

Itulah vitamin untuk meningkatkan ingatan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai cara meningkatkan ingatan, tanyakan kepada doktor anda . Atau, jika anda mempunyai masalah ingatan, segera berjumpa doktor . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts