Menjadikan Sakit Sendi, Inilah Petua Mengubati Gout

, Jakarta - Gout adalah salah satu penyakit yang perlu anda perhatikan. Sebabnya, gout bukan sahaja menyerang orang tua, tetapi juga boleh berlaku pada orang muda, anda tahu. Penyakit ini boleh menyebabkan rasa sakit yang menjengkelkan pada bengkak pada sendi. Itulah sebabnya penghidap gout akan merasa tidak selesa, bahkan sukar bergerak ketika penyakit itu berulang.

Walaupun gout tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, gejalanya dapat dikendalikan. Lihat petua untuk merawat gout di sini.

Rawatan Perubatan Gout

Rawatan perubatan untuk gout adalah memberi ubat untuk melegakan simptom dan mencegah penyakit itu berulang. Jenis ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat gout adalah: kolkisin dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Tetapi, jika penghidapnya tidak dapat mengambil kedua-dua ubat tersebut, doktor boleh menetapkan kortikosteroid.

Rawatan Gout Secara Semula Jadi

Selain penggunaan ubat-ubatan, gout juga dapat dirawat dengan cara semula jadi seperti berikut:

1. Rajin Minum Air Lemon

Lemon diketahui mengandungi asid sitrik yang mampu mengeluarkan asid urik dari badan. Itulah sebabnya penghidap gout disyorkan untuk meminum air lemon sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk bebas dari penyakit yang menjengkelkan ini. Selain itu, anda yang menghidap gout juga disarankan untuk makan banyak buah yang mengandungi vitamin C, seperti jambu batu dan jeruk.

2. Penggunaan Buah dan Sayuran yang kaya dengan Antioksidan

Menurut kajian yang dilakukan oleh University of Maryland, orang dengan gout harus makan banyak buah yang kaya dengan antioksidan, seperti buah beri. Beri gelap mengandungi flavonoid yang dipanggil antosianin . Kandungan ini mampu mengatasi keradangan dan kekejangan yang boleh disebabkan oleh gout. Selain buah-buahan, sayur-sayuran, seperti tomato dan lada juga mampu menjaga kadar asid urik dalam badan seimbang.

Baca juga: 4 Pilihan Makanan untuk Penghidap Gout

3. Minum lebih banyak air

Minum banyak air dipercayai dapat membantu buah pinggang menghilangkan asid urik dari badan dengan lebih cepat. Dengan meminum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari, zat yang tidak digunakan dalam badan juga dapat dibawa keluar. Beberapa pakar juga percaya bahawa air minum juga membantu mempercepat pembuangan asid urik yang telah terkumpul di dalam badan.

Selain minum air, makan buah-buahan yang mengandung air juga dapat menjadi salah satu cara untuk mempercepat pembuangan asid urik.

Baca juga: Untuk sihat, adakah orang perlu minum 8 gelas sehari?

4. Mengawal Berat

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah salah satu penyebab kadar asid urik yang tinggi. Oleh itu, bagi anda yang mempunyai berat badan berlebihan, disarankan agar anda menurunkan berat badan dengan mengikuti diet yang sihat. Caranya, pilih sumber karbohidrat kompleks untuk menu diet anda.

Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian, dan elakkan makanan dan minuman bergula. Juga, kurangkan pengambilan lemak tepu, yang terdapat dalam daging merah, unggas berlemak, dan produk tenusu tinggi lemak. Sebaliknya, pilih sumber protein rendah lemak harian, seperti daging tanpa lemak, ikan, dan produk tenusu rendah lemak atau yogurt.

5. Elakkan Tekanan

Tekanan, kualiti tidur yang buruk, dan kurang bersenam boleh menyebabkan keradangan yang dapat meningkatkan kadar asid urik dalam badan. Oleh itu, elakkan tekanan dengan melakukan aktiviti positif dan menyeronokkan. Yoga juga dikatakan dapat mengatasi tekanan yang menyerang anda. Di samping itu, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ini kerana senaman dapat melatih sendi, sehingga dapat mencegah timbulnya sakit sendi akibat gout.

Baca juga: Tekanan Kerana Kerja, Inilah Cara Mengatasinya

Itulah lima cara yang boleh anda cuba untuk merawat gout. Anda yang menderita gout juga disarankan untuk memantau kadar asid urik dalam badan dengan kerap. Sekiranya anda ingin memeriksa asid urik, gunakan saja aplikasinya . Kaedahnya sangat praktikal, pilih saja ciri tersebut Makmal Perkhidmatan , dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda. Jangan lupa muat turun juga ya di App Store dan Google Play sebagai rakan untuk membantu anda menjaga kesihatan anda.

Recent Posts