Detik yang paling dinantikan oleh setiap pasangan yang baru berkahwin. Tidak hanya mempunyai hubungan fizikal sebagai suami isteri, malam pertama juga merupakan tanda permulaan

, Jakarta - Malam pertama pastinya merupakan saat yang paling dinantikan oleh setiap pasangan yang baru berkahwin. Tidak hanya melakukan hubungan fizikal sebagai suami isteri, malam pertama juga merupakan tanda permulaan kehidupan rumah tangga.

Namun, bagi wanita, menghadapi malam pertama boleh menjadi tekanan. Terdapat banyak mitos yang mengatakan bahawa hubungan seks untuk pertama kalinya menyakitkan bagi wanita. Agar anda tidak gementar, berikut adalah petua untuk mempersiapkan malam pertama bagi wanita.

  1. Melakukan Penjagaan Diri

Menjelang hari perkahwinan dan malam pertama, anda sebagai bakal pengantin dikehendaki melakukan rawatan kecantikan dari kepala hingga kaki. Ini bertujuan untuk membuat anda merasa lebih yakin untuk menghadapi malam pertama kemudian. Penjagaan diri yang perlu dilakukan sebagai persediaan untuk malam pertama termasuk lulur untuk mencerahkan kulit badan, waxing, dan spa faraj untuk mencium bau kawasan kewanitaan anda. Tidak ada salahnya untuk meminta doktor secara langsung melalui permohonan itu untuk menjaga kesihatan kawasan wanita.

Baca juga: 3 Petua untuk menjadikan bau Miss V lebih sedap

2. Sediakan Bilik Sebegitu Romantis Mungkin

Bilik pengantin juga merupakan salah satu perkara penting yang harus anda sediakan untuk malam pertama. Buat tempat tidur dan letakkan cadar merah, merah jambu, atau putih, supaya anda dan pasangan dapat menikmati malam pertama yang selesa.

Kemudian, jadikan suasana ruangan yang romantis mungkin dengan menaburkan kelopak mawar di tempat tidur dan meredupkan lampu, yang berguna untuk meningkatkan mood dan semangat untuk keakraban. Tidak ada salahnya menggunakan wangian aromaterapi untuk membantu tubuh lebih relaks.

3. Cari Maklumat Mengenai Hubungan intim

Melaporkan dari Harvard Health Publishing, sangat penting untuk mempersiapkan diri dengan pengetahuan mengenai hubungan intim sebelum berkahwin. Dengan penyediaan maklumat yang mencukupi, sudah tentu anda lebih bersedia dan memahami apa yang akan berlaku ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Terdapat banyak perkara yang dapat anda ketahui tentang melakukan hubungan seks, misalnya bagaimana memuaskan pasangan anda, perkara yang harus dilakukan semasa melakukan hubungan seks, atau perkara yang harus dilakukan setelah anda melakukan hubungan seks.

4. Kenali selok-belok badan anda sendiri

Salah satu penyebab malam pertama boleh menyakitkan kerana biasanya wanita sukar untuk dibangkitkan. Oleh itu, anda perlu mengetahui selok-belok badan anda sendiri dan mencari titik-titik rangsangan yang dapat memberi anda keseronokan tertinggi. Bimbing pasangan anda untuk merangsang titik-titik ini, sehingga proses penembusan dapat berjalan dengan lancar dan tanpa rasa sakit.

Baca juga: Ketahui Kebaikan Melancap untuk Wanita

5. Sediakan Pelincir

Malam pertama tidak pasti berjalan lancar dan tanpa halangan. Walaupun anda mungkin telah berehat dan menikmati rangsangan, vagina anda mungkin masih kering.

Tidak ada salahnya menyediakan pelincir di dekat tempat tidur ketika anda dan pasangan anda akan melakukan hubungan seks untuk memudahkan proses penembusan. Tetapi jangan salah memilih pelincir yang akan digunakan, pilihlah yang berasaskan air untuk mengelakkan anda dari keadaan yang menjengkelkan atau alergi.

  1. Lakukan Ketika Anda Bersedia Secara Mental

Melakukan hubungan seks adalah salah satu aktiviti yang semestinya menyeronokkan. Melaporkan dari Laman Kesihatan, anda tidak boleh merasa tertekan atau tertekan semasa anda melakukan hubungan seks.

Adalah sangat penting untuk membuat persediaan mental, fizikal dan emosi sebelum anda melakukan hubungan seks. Lebih baik melakukan hubungan seks secara perlahan sehingga menjadi pengalaman yang menyenangkan.

Baca juga: 5 Trik Foreplay Untuk Menjadikan Sesi Intim Lebih "Hebat"

  1. Lakukan dengan perlahan

Sekiranya anda dan pasangan anda memutuskan untuk melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya, anda harus melakukan aktiviti ini dengan perlahan dan tidak terburu-buru. Jangan ketinggalan foreplay bersama-sama dengan pasangan.

Foreplay adalah salah satu perkara yang perlu anda lakukan sebelum melakukan hubungan seks. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan foreplay, misalnya memeluk erat, mencium atau mengucapkan sayang kepada pasangan. Foreplay boleh dijadikan pendekatan kepada pasangan sebelum memulakan persetubuhan. Dengan cara itu, anda mengelakkan diri daripada gugup.

Oleh itu, melakukan beberapa petua di atas akan mengelakkan anda merasa gementar untuk bersiap untuk malam pertama. Ingat, buat masa ini lebih intim dengan pasangan anda.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 8 Wanita Berkongsi Pergerakan Foreplay yang selalu mendapat perhatian di The Mood
Huffpost. Diakses pada tahun 2019. 9 Perkara Yang Harus Anda Sentiasa Lakukan Sebelum Berhubungan Seks
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2019. 11 Cara Membantu Diri Anda ke Kehidupan Seks yang Lebih Baik

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found