6 Bahan Semula jadi Ini Boleh Menyembuhkan Kulit Gatal

"Gatal pada kulit boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satunya adalah alergi. Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal. Contohnya, lidah buaya dapat membantu melegakan kegatalan kerana kulit gatal atau kering. ”

Sekiranya kaedah semula jadi tidak berkesan untuk mengatasi gatal-gatal pada kulit, cuba tanya doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

, Jakarta - Gatal-gatal pada kulit boleh menjadi sangat menjengkelkan, kadang-kadang bahkan menyakitkan jika tergores terus. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan kulit gatal, salah satunya adalah reaksi alergi. Apabila gatal menyerang, biasanya seseorang menggaru permukaan kulit untuk melegakan simptom.

Adakah anda tahu bahawa menggaru kulit gatal sebenarnya tidak digalakkan dan boleh mencetuskan masalah kulit yang lain? Contohnya termasuk kulit kering, bersisik, dan luka muncul.

Menggaru kulit yang gatal hanya menjadikan keadaan lebih teruk. Untuk itu, anda boleh memanfaatkan bahan semula jadi yang ada di rumah. Bahan semula jadi apa yang boleh digunakan untuk merawat gatal?

Baca juga: Kulit Gatal, Jangan Abaikan Keadaan Kesihatan Ini

Bahan Semula jadi Meringankan Kulit Gatal

Sebagai pertolongan cemas, anda boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi berikut untuk merawat gatal-gatal pada kulit, seperti:

1. Aloe Vera

Salah satu tanaman yang diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kulit adalah lidah buaya. Mengamalkan gel aloe vera dapat membantu melegakan kegatalan kerana kulit gatal atau kering. Bahan-bahan dalam tumbuhan ini membantu melembapkan dan menjaga tahap air di kulit yang mencukupi.

Secara amnya, ubat semula jadi ini selamat digunakan. Walau bagaimanapun, anda harus membuat kebiasaan untuk menguji reaksi alahan sebelum menggunakannya. Ujian reaksi alahan boleh dilakukan dengan menggunakan sebilangan kecil lidah buaya ke telapak tangan.

2. Oatmeal

Selain enak untuk menu sarapan, oatmeal juga dapat membantu mengatasi rasa gatal pada kulit. Pada dasarnya, oatmeal mempunyai sifat humektan, yang dapat membantu melembapkan kulit.

Caranya untuk mendapatkan manfaat kesihatan kulit dari oatmeal, cubalah mencampurkan oatmeal dalam bentuk krim koloid ke dalam air mandi.

Oatmeal juga dikatakan mengandungi bahan anti-radang dan antioksidan yang dapat mengurangkan gatal, kulit kering, dan kulit kasar atau keras.

3. Kunyit

Dalam kajian 150 orang dengan eksim, para penyelidik menggunakan krim yang mengandungi kunyit selama 4 minggu untuk merawat gatal. Bagaimana hasilnya? Hampir 30-32 peratus menurunkan kulit bersisik dan gatal pada setiap subjek kajian.

Kunyit mengandungi sebatian aktif yang disebut curcumin yang mempunyai sifat anti-radang dan bakterisida. Sebatian ini membantu merawat keradangan dan gatal-gatal pada kulit.

Baca juga: Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini

Walau bagaimanapun, krim kunyit dalam kajian ini juga mengandungi bahan anti-radang lain, yang menyumbang kepada peningkatan. Oleh itu, kajian ini tidak dapat menyimpulkan bahawa kunyit sahaja dapat melegakan gejala eksim.

4. Batu Ais

Memampatkan kulit gatal dengan ketulan ais juga dapat melegakan gejala gatal pada kulit. Cuba letakkan pek ais atau ais batu yang ditutup dengan kain di permukaan kulit yang terasa sangat gatal.

5. Tingkatkan Air

Gatal-gatal pada kulit juga boleh terjadi kerana kekurangan cecair di dalam badan alias dehidrasi. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan meningkatkan penggunaan air. Ringkasnya, minum banyak air dapat membantu merawat kulit gatal.

Baca juga: Kenali panas berduri, ruam kulit yang terasa gatal pada kulit

6. Minyak Kelapa

Minyak kelapa juga dapat digunakan untuk mengatasi gatal pada kulit. Satu kajian yang dilakukan pada tikus menunjukkan bahawa minyak kelapa berkesan dalam mengatasi masalah kulit, termasuk gatal akibat keradangan yang disebabkan oleh alergi.

Minyak kelapa tidak hanya memiliki sifat anti-radang, tetapi juga dapat menghilangkan rasa sakit akibat radang. Menggunakan minyak ini juga membantu meningkatkan kadar antioksidan yang berfungsi menstabilkan radikal bebas dan merawat keradangan yang memicu gatal.

Itu adalah bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai ubat untuk gatal pada kulit. Namun, ada baiknya anda bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut untuk rawatan yang paling sesuai.

Selain melakukan pemeriksaan kesihatan, anda juga boleh membeli ubat untuk merawat gatal pada kulit, jika kaedah di atas tidak berkesan. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Rawatan Terbaik untuk Gatal. Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Kegunaan Menakjubkan untuk Aloe Vera.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Minyak Kelapa Baik untuk Kulit Anda?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kunyit Membantu Mengatasi Ekzema?
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. 8 Rawatan Rumah yang Dipercayai untuk Kulit Gatal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found