Jangan memandang rendah, ini adalah 5 gejala penyakit kuning

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan penyakit kuning? Dalam dunia perubatan penyakit ini dikenali sebagai penyakit kuning. Penyakit ini umumnya berlaku pada bayi baru lahir, tetapi orang dewasa juga berisiko terkena penyakit ini.

Penyakit kuning bermula dengan penumpukan bilirubin dalam darah dan tisu badan yang lain. Bilirubin adalah pigmen berwarna coklat yang terdapat di hempedu, darah, dan najis semua orang. Itulah sebabnya penghidap penyakit kuning dapat mengalami simptom dalam bentuk air kencing mendung (gelap) dan najis pucat.

Baca juga: 10 Penyebab Jaundis pada Orang Dewasa

Dalam beberapa kes, penyakit kuning dapat menandakan penyakit tertentu. Oleh itu, jangan memandang rendah gejala yang menunjukkan penyakit kuning. Jadi, apakah gejala penyakit kuning yang biasanya dialami oleh penderita? Berikut adalah gejala penyakit kuning menurut Cleveland Clinic dan MedlinePlus.

1. Menguningkan Kulit dan Mata

Tebak apakah gejala penyakit kuning yang paling biasa? Sebilangan besar penghidap mengalami perubahan warna kulit dan putih mata. Kedua-dua organ ini akan menjadi kuning. Walau bagaimanapun, gejala ini agak sukar dikesan pada orang dengan kulit gelap. Sebenarnya, tidak sedikit yang menganggap gejala ini sebagai tanda kulit pucat akibat anemia.

Perkara yang perlu digarisbawahi, jika hanya kulit berwarna kuning dan mata tidak menguning, kemungkinan seseorang tidak mengalami penyakit kuning. Perubahan warna kulit menjadi kuning dapat disebabkan oleh beberapa perkara, seperti memakan terlalu banyak beta karoten, pigmen yang membuat wortel berwarna oren.

2. Urin Kuning dan Najis

Menukar warna air kencing menjadi kuning gelap sebenarnya bukan sekadar tanda dehidrasi. Inilah yang membuat orang mungkin mengabaikan gejala penyakit kuning pada yang satu ini. Ingat, air kencing yang berwarna terlalu kuning dan tidak hilang setelah memakan banyak air boleh menjadi tanda penyakit kuning.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Jaundice

3. Demam

Demam adalah gejala pelbagai jenis penyakit. Sekiranya demam dan menggigil disertai oleh gejala di atas, itu mungkin merupakan gejala penyakit kuning. Demam Jaundis berlaku apabila penyakit kuning disebabkan oleh jangkitan.

4. Sakit Perut

Sama seperti demam, sakit perut yang dapat menandakan penyakit kuning disebabkan oleh jangkitan. Penghidapnya boleh mengalami sakit di bahagian kanan perut, tepat di bawah tulang rusuk dan terus ke punggung atas. Gejala ini boleh menjadi tanda penyakit kuning akibat keradangan atau jangkitan hempedu.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau meminta doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

5. Gatal-gatal

Gejala penyakit kuning yang lain ialah pruritis atau gatal-gatal. Gatal pruritik ini boleh merangkumi seluruh atau bahagian badan. Gatal biasanya terjadi pada penyakit kuning obstruktif, yang merupakan penyakit kuning disebabkan oleh saluran empedu yang tersumbat.

Nah, apabila saluran empedu tersekat, pentadbiran hempedu untuk metabolisme bilirubin gagal. Keadaan ini menyebabkan gatal di seluruh badan.

Baca juga: Kuku Kuning, Ada Risiko Sakit Apa?

Gejala Jaundis Berkaitan dengan Hepatitis

Sebagai tambahan kepada lima gejala di atas, terdapat juga gejala penyakit kuning lain yang boleh muncul. Contohnya, jika penyakit kuning tidak disebabkan oleh jangkitan, anda mungkin mengalami gejala seperti penurunan berat badan.

Ingat, penyakit kuning boleh menjadi tanda satu penyakit, salah satunya adalah hepatitis. Nah, jika penyakit kuning disebabkan oleh hepatitis, penghidapnya akan mengalami simptom, yaitu:

  • kulit gatal;

  • Rasa lemah atau tidak sihat;

  • Penurunan berat badan yang tidak normal;

  • Pembengkakan perut atau kaki;

  • air kencing gelap atau najis pucat;

  • Kesakitan pada otot atau sendi;

  • kulit menjadi gelap;

  • Gag.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Lebih praktikal, bukan?

Rujukan:

Diakses pada Disember 2019
Klinik Cleveland. Diakses pada Disember 2019. Jaundice Dewasa
MedlinePlus. Diakses pada Disember 2019. Jaundice

Recent Posts