Semua Mengenai Bersin, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Hidung gatal sering menjadi tanda bersin. Gatal ini sukar ditahan, kerana keputihan bersin sukar dikawal. Sebilangan daripada anda pasti pernah mengalami bersin lebih dari satu kali, walaupun badan tidak terkena selesema.

Perkara yang perlu anda ketahui adalah bahawa penampilan bersin tidak selalu disebabkan oleh selesema, terdapat banyak faktor lain yang mencetuskannya. Ada apa-apa? Inilah contohnya.

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan?

Proses Bersin

Semasa melakukan aktiviti luar, udara yang dicampurkan dengan habuk dan kotoran akan disedut oleh hidung. Semasa menyentuh rambut hidung, otak menerima isyarat dari sel saraf dan segera menghasilkan histamin yang membuat hidung terasa gatal.

Pada masa yang sama, otak akan menghantar isyarat ke otot tekak dan paru-paru untuk mengeluarkan udara kotor melalui kerongkong. Ini dipanggil proses bersin.

Kadang-kadang ingus atau lendir lembut yang berada di rongga hidung juga akan keluar sekiranya tekanan bersin terlalu kuat. Snot ini membawa bersama zarah kotoran yang terdapat di hidung.

Punca Bersin

Secara amnya, bersin disebabkan oleh masuknya habuk dan kotoran. Namun, masih ada perkara lain yang boleh menyebabkan anda bersin, seperti:

  1. Jangkitan

Jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus selesema sering menjadi penyebab bersin anda. Ini berlaku apabila sistem imun anda lemah. Melancarkan dari Garis Kesihatan , terdapat lebih dari 200 virus yang boleh menyebabkan selesema.

Selsema paling kerap disebabkan oleh rhinitis virus yang disebabkan oleh adenovirus dan rhinovirus. Cara untuk mengelakkan jangkitan dan penularan adalah dengan selalu menjaga kesihatan tubuh dengan makan makanan yang sihat, bersenam secara teratur, dan mengambil vitamin C.

Baca juga: Fahami ciri, jenis, dan cara mencegah paru-paru basah

  1. Alahan

Alergi berlaku kerana tubuh bertindak balas terhadap organisma asing yang memasuki badan melalui hidung. Apabila badan berada dalam keadaan normal, sistem kekebalan tubuh memberikan perlindungan sepenuhnya kepada tubuh dengan melawan semua organisma berbahaya ini.

Biasanya, alahan yang berkaitan dengan bersin disebabkan oleh habuk, debunga, atau asap. Bersin adalah cara tubuh mengusir organisma ini.

  1. Sensitif terhadap cahaya matahari

Walaupun jarang berlaku, sebilangan orang mengalami bersin akibat terkena cahaya matahari. Ini berlaku kerana badan terlalu sensitif terhadap cahaya. Keadaan ini membuat orang cenderung memandang ke arah matahari ketika hidung terasa gatal tetapi tidak dapat bersin.

Elakkan Memegang Bersin

Kadang kala, anda tidak boleh bersin dengan bebas kerana keadaannya tidak betul. Namun, ternyata kebiasaan menahan bersin tidak baik untuk kesihatan.

Apabila anda bersin dan anda menahannya, tekanan udara yang keluar melalui tekak akan masuk kembali melalui sinus ke rongga kepala dan dada. Keadaan ini menyebabkan tekanan dalam badan meningkat hingga lima kali dan boleh merosakkan organ.

Menurut penolong profesor ENT dari Harvard Medical School, Ahmad R. Sedaghat, tekanan udara yang ditahan di badan akan naik ke saluran pendengaran dan menyebabkan gendang telinga pecah. Keadaan ini boleh membuatkan anda mengalami kehilangan pendengaran kekal.

Baca juga: Jangan Bersin Pagi

Itulah maklumat mengenai bersin dan sebab-sebab yang perlu anda ketahui. Adakah anda menghadapi masalah bersin? Langsung muat turun permohonan dan beritahu masalah anda dengan bertanya kepada doktor secara langsung bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Bersin

Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kita Bersin?

Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Gegendang telinga berlubang

Recent Posts