Bolehkah Wanita Hamil Berhubungan Seks Setiap Hari?

, Jakarta - Ketika wanita hamil biasanya mengalami gairah seksual puncak. Begitu juga dengan penampilan wanita hamil yang menjadi lebih cantik dan berseri. Secara semula jadi, semasa kehamilan keinginan untuk melakukan hubungan seks semakin menggelikan. Masalahnya, seberapa berisiko keadaan hamil muda ketika melakukan hubungan seks?

Jawapannya sama sekali tidak berbahaya. Dengan syarat bahawa wanita hamil muda tidak mengalami beberapa gangguan yang membimbangkan seperti beberapa perkara yang dinyatakan di bawah:

  • Kekejangan perut selepas persetubuhan. Biasanya keadaan ini berlaku kerana semasa orgasme otot-otot vagina berkontraksi, ditambah dengan pertumbuhan janin di rahim menekan pundi kencing. Sebenarnya ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan atau bahkan mengurangkan kekejangan perut yang disebabkan oleh melakukan hubungan seks pada awal kehamilan, seperti memperhatikan kedudukan persetubuhan yang selesa seperti ibu, dan memperhatikan stamina ibu sehingga dia tidak terlalu penat. Kerana, ini akan mempengaruhi kualiti hubungan intim dan mood ibu juga. (Baca juga: Kedudukan Hubungan intim semasa Kehamilan Menurut Trimester)
  • Adakah anda pernah mengalami keguguran? . Biasanya selepas keguguran, pendarahan masih kerap berlaku di kawasan kemaluan wanita. Memerlukan pemulihan tertentu, terutamanya berapa lama selang waktu antara ibu mengalami kehamilan yang berterusan. Kandungannya perlu diberi perhatian dan mengelakkan kejutan yang tidak perlu. Biasanya, kehamilan yang disyorkan selepas keguguran sebenarnya harus melalui 1-3 kitaran haid.
  • Mengandung anak kembar . Terdapat dua janin di rahim ibu, yang membuat anda harus lebih berhati-hati dalam merawat dan merawatnya. Terutama jika pada awal kehamilan ibu mengalami beberapa masalah seperti sakit di bahagian perut atau bahkan ternyata setelah diperiksa rahim ibu tidak cukup kuat. Mengandung muda dan melakukan hubungan seks walaupun dalam keadaan kehamilan kembar masih boleh dilakukan selagi anda tidak menembusi terlalu dalam. Usahakan irama persetubuhan tidak terlalu cepat atau teruja untuk mengelakkan kejutan dan melegakan ibu dan janin dalam kandungan. (Baca juga: 6 Makanan yang Meningkatkan Kesuburan)
  • Pasangan suami isteri mempunyai penyakit kelamin . Kemungkinan besar melakukan hubungan seks ketika hamil dengan pasangan yang mempunyai penyakit kelamin boleh menjadi risiko kepada janin dalam rahim. Walaupun bayi dilindungi oleh cairan ketuban, yang terbaik adalah mengelakkan risiko yang meletakkan bayi dalam keadaan berbahaya.

Sekiranya ibu ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua melakukan hubungan seks semasa awal kehamilan atau perkara lain mengenai keadaan kehamilan dan makanan sihat yang baik untuk dimakan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Petua untuk Mempunyai Hubungan intim ketika hamil muda

Sebenarnya melakukan hubungan seks ketika hamil juga digalakkan. Disarankan dalam arti hanya melakukannya seperti biasa selagi anda berjaga-jaga dan jangan melampau atau mencuba variasi pelik demi sensasi. (Baca juga: Ini adalah 8 ciri Miss V yang sihat yang mesti diketahui oleh wanita

Melakukan hubungan seks pada awal kehamilan sebenarnya memberikan sensasi relaksasi melalui hormon endorfin dan oksitosin yang dihasilkan. Rasa gembira setelah syahwat juga memberikan perasaan senang dan mood yang baik untuk wanita hamil. Sesuatu yang sangat diperlukan oleh wanita hamil yang sering mengalami perubahan mood kerana kehamilannya.

Penting bagi pasangan untuk memperhatikan perubahan fizikal dan tempat apa yang disukai oleh isteri ketika dia hamil. Payudara memang merupakan salah satu titik sensitif wanita, tetapi boleh menjadi titik yang tidak disukai kerana kesakitan yang timbul ketika disentuh. Adalah baik bagi pasangan untuk saling berkomunikasi mengenai bahagian yang mereka mahu sentuh dan tidak menyentuh semasa melakukan hubungan seks.

Recent Posts