Adakah Manfaat Sperma untuk Kulit Muka?

, Jakarta - Sekiranya anda mempunyai tumpuan dan ingin memperhatikan kesihatan kulit dan penjagaan kulit wajah ( penjagaan kulit ), mungkin pernah mendengar khabar angin mengenai perawatan kulit wajah dengan sperma. Sekiranya anda pernah membaca atau menonton video di YouTube, ia mungkin kelihatan menjijikkan. Jadi, adakah benar sperma berguna untuk kulit wajah?

Sebenarnya, sehingga kini tidak ada bukti saintifik untuk menyokong idea bahawa sperma bermanfaat untuk kulit wajah. Selain tidak mempunyai banyak manfaat, ia juga boleh menyebabkan reaksi alergi dan kemungkinan mengalami jangkitan kelamin. Namun, jika anda masih ingin tahu, anda harus melihat fakta sebenar.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat dengan Kaedah Semula jadi

Kelebihan Sperma untuk Kulit Muka Tidak Terbukti

Khabar angin mengenai sperma dapat menyembuhkan jerawat dan mencegah penuaan kulit wajah hanyalah mitos. Idea ini tidak mempunyai sumber dan bukti saintifik yang jelas, tetapi mengejutkan ia sering menjadi topik perbincangan di forum jerawat dan blog kecantikan.

Dipercayai secara meluas bahawa sperma (agen antioksidan dan anti-radang) yang terdapat di dalam sperma dan di seluruh tubuh manusia dapat melawan jerawat dan mencegah penuaan. Sebenarnya, tidak ada bukti saintifik yang mengesahkan perkara ini.

Terdapat kesalahpahaman mengenai kandungan sperma. Status antioksidan di dalamnya membuat beberapa orang percaya bahawa ia dapat menyembunyikan kedutan wajah.

Bagaimana dengan kandungan protein dalam sperma? Perlu diingat, sperma mengandungi lebih daripada 200 protein berasingan. Walau bagaimanapun, jumlah purata ialah 5,040 miligram setiap 100 mililiter. Jumlah ini masih belum mencukupi untuk mengatasi masalah kulit. Oleh itu, sangat tidak mungkin ia mempengaruhi kulit.

Sementara kandungan zink juga dipercayai berguna untuk penjagaan kulit wajah. Orang yang mempercayainya, sperma membawa manfaat berkat kandungan zink di dalamnya. Walau bagaimanapun, sperma mengandungi 3 peratus daripada jumlah zink harian yang diperlukan. Walau bagaimanapun, jumlah ini berbeza bagi setiap orang sehingga tidak mencukupi untuk rawatan muka.

Baca juga: 5 Cara Menghilangkan Jerawat

Apa yang Berlaku Sekiranya Anda Terus Menggunakan Sperma untuk Kulit Muka?

Memohon sperma manusia secara langsung ke kulit boleh menyebabkan apa-apa dari reaksi alergi yang teruk hingga jangkitan kelamin.

  • Dermatitis Atopik

Alergi terhadap protein yang terdapat dalam sperma sangat mungkin. Keadaan ini, yang dikenali sebagai hipersensitiviti protein plasma mani manusia, sangat jarang berlaku.

Dalam kes yang melampau, ia boleh menyebabkan anafilaksis. Reaksi alahan yang lebih ringan juga boleh berlaku. Contohnya, dermatitis atopik yang muncul pada kulit merah, kering, atau bengkak yang terasa sangat gatal.

  • Jangkitan Menular Seksual (STI)

Sperma dapat menyebarkan jangkitan kelamin kepada orang lain melalui selaput lendir yang terdapat di bibir, lubang hidung, dan mata. STI seperti herpes, klamidia, dan gonore boleh menular dengan cara ini.

Sekiranya anda ingin mengatasi jerawat, terdapat banyak pilihan rawatan jerawat atau kaedah semula jadi yang terbukti. Walau bagaimanapun, sperma tidak termasuk di dalamnya. Produk bebas yang mengandungi asid salisilat atau benzoil peroksida boleh digunakan untuk merawat jerawat ringan.

Baca juga:Inilah Cara Mengatasi Jerawat Pasir di Muka

Membersihkan wajah secara rutin, menguruskan tekanan, memakan makanan berkhasiat, dan menggunakan pelembap yang sesuai terbukti berkesan untuk merawat jerawat.

Cara yang lebih praktikal untuk merawat kulit wajah adalah dengan menggunakan topeng muka yang disyorkan secara berkala. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak faedah, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut mengenai penjagaan kulit yang betul. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Adakah Sperma Sebenarnya Baik untuk Kulit? Dan 10 Soalan Lazim Lain

Recent Posts