Ini adalah 6 Gejala Kanser Payudara yang Sering Diabaikan

Jakarta - Kanser payudara adalah jenis barah selain kanser serviks yang berbahaya bagi wanita. Sel-sel barah akan tumbuh dan menyerang tisu di payudara, seperti saluran susu, lobus yang bertanggungjawab menghasilkan susu, hingga menyokong tisu seperti tisu lemak. Malangnya, masih belum diketahui apa yang menyebabkan masalah kesihatan ini berlaku. Pakar kesihatan hanya percaya bahawa barah payudara berlaku kerana kerosakan pada sel dan perubahan sifat genetik tisu payudara.

Terdapat beberapa perkara yang sering dikaitkan dengan peningkatan faktor risiko barah payudara, seperti gaya hidup yang tidak sihat, pendedahan radiasi, kelebihan berat badan, masalah hormon, menopaus lewat, haid pertama di bawah usia 12 tahun, dengan faktor genetik. Lalu, apakah gejala barah payudara yang mudah dikenali? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

Gejala Kanser Payudara yang Sering Diabaikan

Apabila sel barah tumbuh di kawasan payudara, penampilannya biasanya dicirikan oleh gejala berikut:

1. Benjolan pada Payudara

Benjolan yang muncul di payudara adalah gejala barah payudara yang paling mudah dikenali. Perlu diingat bahawa tisu payudara itu sendiri memanjang ke lengan. Jadi, selain kawasan payudara, benjolan juga boleh muncul di sekitar bahagian atas dada atau ketiak. Nah, sel barah boleh merebak melalui kelenjar getah bening berhampiran payudara atau di bawah lengan ke organ lain yang jauh dari payudara.

Kadang-kadang, benjolan sebagai gejala barah payudara tidak dapat dilihat secara langsung dengan mata kasar, tetapi akan terasa apabila disentuh. Benjolan barah mungkin juga tidak menyakitkan atau menyakitkan. Untuk mengenalinya, berikut adalah ciri-ciri ketumbuhan barah payudara:

  • Tekstur benjolan cenderung lembut ke arah keras.
  • Permukaan lebam biasanya tidak rata.
  • Benjolan itu melekat erat pada payudara.
  • Benjolan biasanya hanya satu dalam jumlah.
  • Benjolan tidak menyakitkan atau sakit ketika ditekan.

Untuk mengesan benjolan yang merupakan gejala barah payudara, anda perlu kerap memeriksa penampilan dan keadaan payudara anda setiap kali anda mandi sehingga anda dapat mengesan masalah seawal mungkin. Dengan cara itu, anda akan mudah mengenali benjolan asing dan tidak normal. Apabila anda menemui benjolan yang tidak hilang setelah beberapa minggu, anda perlu segera memeriksanya.

Baca juga: 6 Cara Mencegah Kanser Payudara

2. Perubahan pada Kulit Payudara

Perubahan tekstur kulit payudara juga sering merupakan gejala awal barah payudara. Sel-sel barah biasanya juga menyerang sel-sel kulit payudara yang sihat dan menyebabkan keradangan sehingga tekstur asalnya berubah. Malangnya, gejala yang satu ini sering disalahpahami sebagai jangkitan kulit yang biasa. Untuk lebih pasti, anda perlu menyedari perubahan pada kulit payudara yang berlaku disebabkan oleh barah berikut:

  • Terdapat kawasan kulit yang menebal di sekitar payudara.
  • Kulit payudara berlipat atau berlubang seperti kulit jeruk. Ini boleh berlaku kerana saluran limfa di bawahnya ditarik sehingga akhirnya menyempit.
  • Kulit yang mengalami perubahan tekstur terasa gatal.

3. Pelepasan berwarna dari puting

Perhatikan juga adakah pelepasan berwarna dari puting susu. Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh penampilan luka seperti eksim yang tidak sembuh pada puting susu. Kemudian, apabila puting mengeluarkan cecair yang tidak biasa yang berair atau pekat, anda harus mulai waspada. Pelepasan biasanya tidak jelas, kuning, atau hijau, tetapi berwarna coklat kemerahan seperti darah.

Cecair tidak selalu menunjukkan barah, tetapi tidak menyakitkan untuk memeriksa diri anda semasa anda mengalaminya. Ini mungkin bahawa pelepasan dari puting adalah tanda masalah kesihatan lain seperti jangkitan payudara. Segera pergi ke hospital atau tanya doktor apabila keputihan tidak normal. Untuk lebih pantas, anda boleh muat turun permohonan supaya rawatan dapat dijalankan dengan segera.

4. Kelenjar getah bening yang bengkak

Sel barah dapat bergerak dan merebak ke kelenjar getah bening. Kelenjar ini adalah kumpulan tisu sistem imun yang berperanan memerangi mikroorganisma asing, termasuk sel barah. Sekiranya sel barah memasuki kelenjar getah bening, kelenjar ini akan mengalami pembengkakan.

Selain ketiak, kelenjar getah bening yang terletak berhampiran tulang selangka juga biasanya membengkak. Benjolan kelenjar getah bening biasanya cenderung kecil dan padat, tetapi terasa lembut ketika disentuh. Benjolan juga boleh tumbuh besar dan melekat pada tisu di sekitar ketiak.

Baca juga : 3 Komplikasi Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

5. Tetek Besar Seterusnya

Payudara wanita tidak mempunyai ukuran dan bentuk yang sama antara kiri dan kanan. Namun, anda harus berhati-hati jika payudara besar di sisi lain tidak seperti biasa, kerana boleh menjadi tanda barah. Ini kerana sel barah dapat membuat seluruh atau sebahagian kawasan payudara membengkak. Akibatnya, satu sisi payudara yang terkena barah akan menjadi lebih besar.

Sekiranya disebabkan oleh barah, perbezaan ukuran payudara akan sangat jelas. Bahagian payudara dengan benjolan akan membengkak sehingga kelihatan turun atau merosot. Sekiranya anda mengalami pembengkakan di payudara anda tanpa sebab yang jelas, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.

6. Puting yang direndam atau ditarik

Sel barah boleh menyerang dan mengubah sel di belakang puting. Ini boleh menyebabkan puting terbalik atau kelihatan seperti tenggelam ke dalam. Sebenarnya, puting yang normal akan kelihatan menonjol keluar. Selain hujung puting yang tenggelam ke dalam, bentuk dan ukuran puting juga sering berubah jauh dari yang asal.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda secara automatik positif menghidap barah payudara jika anda mengalami gejala ini. Ini kerana perubahan pada penampilan puting juga boleh disebabkan oleh jangkitan atau kista. Oleh itu, pastikan anda menghubungi doktor anda sekiranya gejala ini baru atau belum diperiksa.

Rujukan :
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Kanser payudara.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan gejala barah payudara.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah Tanda-Tanda Kanser Payudara Terdapat Selain Benjolan?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found