Ini adalah had normal bagi kadar gula bagi wanita

“Tahap gula darah normal dalam tubuh sebenarnya tidak dapat ditentukan oleh bilangan standard. Ini kerana ia boleh berubah bergantung pada keadaan tubuh seseorang. Selain itu, sebenarnya tidak ada perbezaan yang signifikan antara kadar gula normal pada pria dan wanita. "

, Jakarta - Tahap gula dalam tubuh mempunyai peranan penting untuk kesihatan. Tahap gula yang tinggi atau terlalu rendah boleh mengganggu kesihatan badan. Nah, diabetes adalah salah satu penyakit yang paling berhati-hati. Tahap gula darah tinggi sering menjadi penanda utama diabetes. Doktor sering menggunakan carta gula darah untuk menetapkan matlamat dan memantau rancangan rawatan diabetes.

Carta gula darah membantu pesakit diabetes untuk menilai sendiri dan memantau hasil ujian gula darah mereka. Sila semak di sini.

Tahap gula darah normal bergantung pada kapan seseorang memantau glukosa darah, dan juga ketika terakhir makan. Di samping itu, usia dan jantina dianggap mempengaruhi tahap gula darah seseorang. Adakah betul? Inilah ulasannya!

Baca juga: Cegah Gula Darah dari Meningkat dengan Mengetahui 5 Larangan bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Tahap Gula Biasa untuk Wanita

Tahap gula darah normal dalam badan sebenarnya tidak dapat ditentukan oleh nombor piawai. Tahap gula darah normal dalam badan boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan badan. Contohnya, kadar gula dalam darah sebelum makan dan selepas makan makanan tertentu. Perkara yang sama berlaku untuk menentukan tahap gula normal berdasarkan jantina. Sebenarnya, tidak ada perbezaan yang signifikan antara kadar gula normal pada lelaki dan wanita.

Setelah makan makanan, sistem pencernaan dalam badan secara automatik memecah karbohidrat menjadi gula yang diserap oleh aliran darah. Gula dibawa oleh darah ke sel-sel badan dan akan digunakan sebagai sumber tenaga. Untuk mencapai sel-sel di dalam badan, glukosa memerlukan insulin. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas.

Setelah berjaya mencapai sel-sel di dalam badan, zat gula kemudian dibakar menjadi tenaga dan digunakan untuk prestasi badan. Apabila tahapnya berlebihan, selebihnya akan disimpan di hati untuk digunakan kemudian. Melancarkan dari Persatuan Diabetes Amerika, berikut adalah had kadar gula darah normal pada orang dewasa yang sihat:

 • Sebelum makan, kadar gula darah normal berkisar antara 70-130 miligram / desiliter.
 • Selepas makan, tahap akan meningkat dari had ini, iaitu kurang dari 140 miligram / desiliter setelah 2 jam.
 • Dalam keadaan berpuasa selama lapan jam, kadar gula darah normal kurang dari 100 miligram / desiliter.
 • Menjelang tidur, kadar gula darah normal berkisar antara 100-140 miligram / desiliter.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

Sebab-Sebab Kepentingan Mengekalkan Gula Darah Normal

Penting bagi sesiapa sahaja untuk mengawal kadar gula dalam darah sebaik mungkin. Tahap gula dalam darah yang terlalu tinggi untuk jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko komplikasi. Komplikasi diabetes adalah masalah kesihatan, termasuk:

 • Penyakit buah pinggang
 • Kerosakan saraf
 • penyakit retina
 • Penyakit jantung

Risiko komplikasi seperti itu mungkin membimbangkan. Namun, perkara utama yang perlu diperhatikan ialah risiko komplikasi dapat dikurangkan dengan menjaga kadar gula dalam darah tetap normal. Perubahan sedikit pun boleh memberi perbezaan besar jika anda tetap komited dan menjaga pengurusan gula darah yang normal setiap hari.

Sekiranya jumlah gula dalam darah melebihi 200 miligram / desiliter, ini bermakna kandungan gula dalam darah terlalu tinggi. Keadaan kadar gula darah tinggi dikenali sebagai hiperglikemia. Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan hormon insulin, sehingga tubuh tidak dapat mengubah gula darah menjadi tenaga.

Hiperglikemia biasanya berlaku kerana seseorang menghidap diabetes. Selain orang yang menghidap diabetes, hiperglikemia boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Terutama, jika seseorang menderita penyakit serius. Tanda-tanda yang dapat dikenali sebagai hiperglikemia adalah merasa letih, meningkatkan selera makan secara drastik, menurunkan berat badan, merasa dahaga, dan kerap membuang air kecil.

Sekiranya anda merasakan simptom ini, lakukan pemeriksaan kesihatan untuk mengetahui tahap gula darah anda. Anda boleh meminta doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Sekiranya anda merancang untuk melakukan pemeriksaan klinik, sekarang anda tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh memesan pemeriksaan kesihatan yang anda perlukan.

Jenis Pemeriksaan Gula Darah

Ujian diabetes jenis 2 yang paling terkenal adalah ujian gula darah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ujian gula darah yang dilakukan. Ujian gula darah yang dilakukan boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Jenis pemeriksaan yang dapat dilakukan meliputi:

 • Ujian HbA1C

Pemeriksaan ini biasa dilakukan. Ujian HbA1C dilakukan untuk memeriksa kadar gula darah dalam jangka masa purata 2-3 bulan.

Baca juga : Kenali 6 Gejala Diabetes 1 dan 2

 • Ujian Gula Darah Puasa

Salah satu cara untuk mengukur kadar gula darah adalah semasa perut kosong, ujian ini disebut ujian gula darah puasa. Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa tahap gula dalam darah semasa perut kosong. Orang yang akan menjalani ujian ini wajib berpuasa terlebih dahulu selama 8 jam.

 • Ujian Toleransi Gula Darah

Ujian seterusnya yang boleh dilakukan adalah ujian toleransi gula dalam darah. Ujian ini dilakukan setelah ujian gula darah puasa. Orang yang menjalani ujian akan diminta untuk minum cecair gula khas. Selepas itu, pemeriksaan akan dilakukan lagi dalam 2 jam.

 • Ujian Gula Darah Semasa

Diabetes jenis 2 juga dapat dikesan dengan ujian gula darah sekejap-sekejap. Ujian ini dilakukan untuk memeriksa tahap gula dalam darah pada waktu yang tidak ditentukan.

Selain ujian darah, doktor juga dapat melakukan ujian lain untuk mendukung diagnosis diabetes tipe 2. Gangguan kesihatan ini juga dapat dikesan melalui pemeriksaan air kencing, pemeriksaan kadar kolesterol dalam darah, serta fungsi hati, ginjal, dan tiroid. . Diabetes jenis 2 tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat, diabetes jenis 2 boleh menjadi serius dan mengakibatkan komplikasi.

Cara Mencegah Peningkatan Tahap Gula di Badan

Untuk mengelakkan peningkatan kadar gula darah dalam badan, anda boleh melakukan perkara berikut. Pertama, lakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 2.5 jam seminggu. Selain melatih kekuatan otot badan, senaman secara teratur dapat mengekalkan kadar gula darah yang normal.

Seterusnya, anda harus memperhatikan pengambilan makanan anda. Anda harus mengehadkan pengambilan karbohidrat, kerana pengambilan karbohidrat berlebihan dapat meningkatkan kadar gula dalam tubuh. Sebagai gantinya, anda boleh mengambil karbohidrat kompleks seperti beras perang dan oatmeal . Karbohidrat kompleks mempunyai tahap glisemik yang lebih rendah yang secara automatik dapat mengekalkan kadar gula darah normal.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

Sebaiknya hindari cara mudah untuk mengawal gula dalam darah, keadaan yang membuat anda tertekan. Tekanan hidup yang menyebabkan tekanan mempengaruhi kesihatan, termasuk mempengaruhi kadar gula darah di dalam badan. Luangkan masa untuk berehat, seperti bersantai, agar minda anda tetap tenang dan menghindari tekanan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah tahap gula darah yang ideal ?.
Diabetes. Diakses pada tahun 2021. Julat Tahap Gula Darah.
Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gambar Besar: Memeriksa Glukosa Darah Anda.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Mengenali dan Mengurus Lonjakan Gula Darah.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Jenis 2.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found