Ini adalah 5 penyakit yang menyerang paru-paru

Jakarta - Paru-paru adalah salah satu organ yang berperanan penting dalam menjalankan sistem pernafasan (pernafasan). Apabila udara sampai ke paru-paru, akan ada proses pertukaran antara oksigen dari luar badan dan karbon dioksida dari darah. Sekiranya paru-paru terganggu atau berpenyakit, prosesnya juga akan terganggu.

Secara umum, sesak nafas, batuk yang berpanjangan, dan mengi adalah beberapa tanda penyakit paru-paru. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis penyakit paru-paru. Gejala dan keparahan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Jadi, apakah jenis penyakit yang menyerang paru-paru? Dengarkan selepas ini.

Baca juga: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat

Pelbagai Jenis Penyakit Paru

Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang boleh menyerang paru-paru:

1. Radang paru-paru

Pneumonia atau pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan kantung udara di paru-paru menjadi meradang dan membengkak. Penyakit ini disebut paru-paru basah kerana dalam keadaan ini, paru-paru dapat diisi dengan cairan atau nanah. Penyebab keradangan akibat radang paru-paru adalah jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Penularan boleh berlaku melalui udara yang tercemar dengan kuman dari orang yang bersin atau batuk.

2. Tuberkulosis (TB)

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini tidak hanya menyerang paru-paru, tetapi juga dapat menyebar ke bahagian tubuh yang lain, seperti tulang, kelenjar getah bening, sistem saraf pusat, dan ginjal. Penularan bakteria penyebab TB adalah melalui percikan kahak atau cairan dari saluran pernafasan penderita, misalnya ketika batuk atau bersin.

3. Bronkitis

Bronkitis adalah penyakit radang yang berlaku pada bronkus, percabangan saluran udara yang menuju ke paru-paru. Salah satu penyebab penyakit yang paling biasa adalah jangkitan virus, yang ditularkan dari pesakit melalui percikan kahak yang dikeluarkan oleh penderita. Sekiranya dahak disedut atau ditelan oleh orang lain, virus akan menjangkiti saluran bronkus seseorang.

Baca juga: Kerja Pejabat Diancam Kanser Paru-paru

4. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik (COPD)

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah keradangan paru-paru kronik yang menyebabkan penyumbatan aliran udara, baik ke atau dari paru-paru. Secara umum, terdapat dua jenis gangguan yang berlaku pada COPD, iaitu bronkitis kronik dan emfisema.

Pada bronkitis kronik, keradangan berlaku di dinding bronkus, sementara pada emfisema, keradangan atau kerosakan berlaku di alveoli (kantung kecil di paru-paru). Faktor utama yang boleh menyebabkan COPD adalah pendedahan jangka panjang terhadap asap rokok, baik aktif dan pasif. Sementara itu, faktor risiko lain adalah pendedahan kepada habuk, asap bahan bakar, dan asap kimia.

5. Asma

Asma adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh sesak nafas kerana keradangan dan penyempitan saluran udara. Orang yang menghidap asma umumnya mempunyai saluran udara yang lebih sensitif. Itulah sebabnya apabila terdedah kepada alergen atau pemicu, saluran udara menjadi radang, bengkak, dan menyempit. Akibatnya, aliran udara menjadi tersekat.

Baca juga: Jangan Meremehkan Penyakit Paru-Paru Basah! Inilah ciri & petua untuk mencegahnya

Selain sesak nafas, akan terjadi peningkatan pengeluaran kahak yang menjadikannya lebih sukar bagi penderita untuk bernafas. Ada beberapa perkara yang dapat mencetuskan serangan asma, iaitu terdedah kepada debu, asap rokok, bulu binatang, udara sejuk, virus, dan bahan kimia.

Itulah beberapa jenis penyakit di paru-paru yang perlu diketahui dan diperhatikan. Sekiranya anda mengalami batuk yang berpanjangan, sesak nafas, berdehit, atau bahkan sakit dada, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung , yang disyorkan di bawah:

  • dr Ahmad Aswar Siregar M. Ked (Paru-paru), Sp.P (K). Pakar Pulmonologi dan Pernafasan yang berlatih di Mitra Sejati Hospital Medan dan Malahayati Islamic Hospital. Doktor Ahmad Aswar lulus dari Pakar Pulmonologi dan Respirasi di Fakulti Perubatan, Universiti Sumatera Utara, Medan, dan menjadi anggota Persatuan Doktor Paru Indonesia.
  • dr. Aida, M. Ked (Paru-paru), Sp. P. Pakar Paru-paru yang berlatih di Hospital Eshmun, Medan dan RSU Royal Prima Marelan.
  • dr. Awan Nurtjahyo, SpOG, KFer. Pakar Obstetrik dan Ginekologi yang aktif melayani pesakit di RSIA Rika Amelia Palembang. Dia mendapat ijazah pakar setelah menamatkan pendidikan di Universiti Gadjah Mada. Doktor Awan Nurtjahyo juga merupakan anggota Ikatan Doktor Indonesia (IDI) dan Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI).

Rawatan awal tentu akan memudahkan rawatan. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Pneumonia.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Tuberkulosis (TB): Gejala dan Faktor Risiko.
Institut Kesihatan Nasional. A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. asma.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses tahun 2020. Kesihatan A hingga Z. Bronkitis.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2020. Tanda Amaran Penyakit Paru.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found