Kenali 9 Jenis Peralatan Pelindung Diri

, Jakarta - Peralatan pelindung diri (PPE) perlu dipakai ketika bekerja untuk mencegah dan mengurangkan risiko kemalangan kerja. Beberapa pekerjaan berisiko tinggi memerlukan pegawai atau pekerja memakai peralatan pelindung diri. Jenis alat pelindung diri yang mesti dipakai mungkin berbeza-beza, bergantung pada jenis pekerjaan yang dilakukan.

Peralatan pelindung diri adalah peralatan wajib yang digunakan untuk melindungi pekerja dari bahaya kecederaan atau penyakit serius yang berkaitan dengan pekerjaan. Peralatan pelindung diri direka khas mengikut jenis pekerjaan. Sebagai contoh, PPE untuk pekerja di makmal tentunya berbeza dengan PPE yang dipakai oleh pekerja binaan.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Dilakukan Apabila Pencegahan Corona Terasa Lelah

Ketahui Jenis Alat Pelindung Diri

Peralatan untuk alat pelindung diri mesti mematuhi piawaian dan keperluan yang berlaku, seperti bersih, sesuai, dan selesa dipakai oleh pekerja. Di samping itu, peralatan pelindung diri mesti diganti secara berkala jika tidak berfungsi dengan betul dan had masa penggunaannya telah tamat.

Pemerintah mengharuskan penggunaan PPE dan telah disepakati melalui Kementerian Tenaga Kerja dan Transmigrasi Republik Indonesia. Yang berikut

jenis peralatan pelindung diri dan fungsinya:

1. Peralatan Pelindung Kepala

Peralatan ini berfungsi untuk melindungi kepala dari pukulan, tumbukan, atau kecederaan kepala yang disebabkan oleh benda keras yang jatuh. Perlindungan kepala juga melindungi kepala dari sinaran panas, api, percikan bahan kimia, dan suhu yang melampau. Jenis peralatan pelindung kepala, iaitu topi keledar keselamatan ( helmet keselamatan ), topi atau tudung, dan pelindung rambut.

2. Peralatan Pelindung Mata dan Muka

Alat ini berfungsi untuk melindungi mata dan wajah dari bahaya terkena bahan kimia, seperti amonium nitrat, gas, dan zarah yang terapung di udara atau air, percikan benda kecil, panas, atau wap.

Alat pelindung mata dan wajah yang biasa digunakan, iaitu cermin mata khas atau cermin mata dan kacamata . Sementara pelindung wajah adalah pelindung wajah ( pelindung muka atau muka penuh topeng yang menutupi seluruh wajah.

3. Peralatan Perlindungan Telinga

palam telinga ( penutup telinga atau penutup telinga ( penutup telinga ) adalah sejenis alat pelindung telinga. Fungsinya adalah untuk melindungi telinga dari kebisingan atau tekanan yang disebabkan oleh bunyi berterusan atau ledakan alat yang kuat.

Baca juga: Sebilangan besar kes COVID-19 pada minggu lalu berasal dari aktiviti pejabat

4. Peralatan Perlindungan Pernafasan

Alat ini berfungsi untuk melindungi organ pernafasan dengan menyalurkan udara bersih atau menyaring bahan atau benda berbahaya, seperti mikroorganisma (virus, bakteria, dan kulat), debu, kabut, wap, asap, dan gas kimia tertentu. Dengan memakai alat pelindung pernafasan, bahan asing tidak disedut dan memasuki badan. Jenis peralatan perlindungan pernafasan, termasuk:

  • Topeng
  • Pernafasan
  • Tiub atau katrij khas untuk menyampaikan oksigen.
  • Tangki selam dan pengatur, untuk pekerja di dalam air.

5. Peralatan Pelindung Tangan

Sarung tangan adalah sejenis pelindung tangan. Walau bagaimanapun, sarung tangan ini diperbuat daripada bahan khas, bergantung pada keperluan dan pekerjaan. Sebilangannya diperbuat daripada logam, kulit, kanvas, kain, getah, atau bahan khas untuk melindungi tangan daripada bahan kimia tertentu.

6. Peralatan Perlindungan Kaki

Kaki juga harus dilindungi dari hentaman atau hentaman berat, tertusuk oleh benda tajam, terkena cecair panas atau sejuk dan bahan kimia berbahaya, dan tergelincir kerana permukaan lantai licin. Jenis yang digunakan adalah kasut getah ( but ) dan kasut keselamatan .

7. Pakaian Pelindung

Alat pelindung diri ini berfungsi untuk melindungi tubuh daripada suhu panas atau sejuk yang melampau, terdedah kepada api dan objek panas, percikan kimia, wap panas, kesan, radiasi, gigitan haiwan atau sengatan, serta jangkitan virus, kulat, dan bakteria. Jenis yang digunakan adalah rompi ( rompi ), apron ( apron atau baju raya ), jaket, dan pakaian umum ( sehelai keseluruhan ).

Baca juga: Seberapa Berkesan Penggunaan Pelindung Wajah untuk Mencegah Corona?

8. tali pinggang keselamatan dan tali pengikat

Tali pinggang keselamatan digunakan untuk membatasi pergerakan pekerja agar tidak jatuh atau melarikan diri dari kedudukan yang selamat. Alat ini digunakan untuk pekerja yang aktivitinya berada di ketinggian atau di ruangan yang berada di bawah tanah.

9. Pelampung

Pekerja yang aktivitinya berada di permukaan air memerlukan peralatan pelindung diri ini supaya mereka boleh terapung dan tidak tenggelam. Jenis yang digunakan adalah jaket keselamatan atau jaket keselamatan.

Harap maklum, pastikan anda mendapatkan peralatan pelindung diri sesuai dengan pekerjaan yang anda lakukan (jika berbahaya). Dan apabila anda mendapat peralatan pelindung diri untuk bekerja, ia mesti dipakai agar keselamatan di tempat kerja terjaga.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan pekerjaan yang anda lakukan, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Kementerian Tenaga Manusia Indonesia. Diakses pada tahun 2021. PERATURAN MENTERI KERJA DAN TRANSMIGRASI REPUBLIK INDONESIA NOMBOR PER.08 / LELAKI / VII / 2010 TENTANG PERALATAN PERLINDUNGAN PERIBADI.
CDC. Diakses pada tahun 2021. PERALATAN PERLINDUNGAN PERIBADI

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found