Perlu Tahu Penggunaan Dadah Kortikosteroid Yang Berlebihan

, Jakarta - Ubat kortikosteroid, atau lebih dikenal sebagai ubat Dewa, adalah salah satu kelas ubat yang sering digunakan sebagai ubat anti-radang. Mengapa ia dipanggil perubatan ilahi? Ini berlaku kerana kemampuan ubat kortikosteroid yang dapat merawat pelbagai gejala penyakit. Ubat kortikosteroid itu sendiri adalah ubat yang mengandungi hormon steroid yang berguna dalam meningkatkan hormon steroid dalam badan, serta menekan kerja sistem imun secara berlebihan.

Baca juga: Penggunaan Steroid Berterusan Boleh Menyebabkan Glaukoma

Apa yang Berlaku Sekiranya Dadah Kortikosteroid Terlalu Banyak?

Kesan sampingan yang disebabkan sangat luas, oleh itu penggunaan ubat kortikosteroid perlu dipertimbangkan dengan teliti. Sebenarnya, penggunaan jangka panjang akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya dan membawa maut. Kesan sampingan akan bergantung pada penggunaannya.

  • Kortikosteroid Sistemik

Kortikosteroid sistemik, yang merupakan ubat kortikosteroid yang diambil secara oral atau disuntik ke dalam vena. Sekiranya berlebihan, kesan sampingannya termasuk hipertensi, diabetes, ulser perut, pendarahan pada saluran pencernaan, gangguan emosi, peningkatan selera makan, insomnia, kelemahan otot, dan rentan terhadap jangkitan.

  • Kortikosteroid tempatan

Kortikosteroid tempatan, iaitu ubat kortikosteroid yang dapat diberikan melalui salap, suntikan, atau penyedutan. Kesan sampingan juga akan berbeza bergantung pada penggunaannya. Dengan salap kortikosteroid, kesan sampingan boleh merangkumi penipisan kulit, warna kulit pucat, risiko jangkitan kulit yang lebih tinggi, dan penyembuhan luka yang tertunda.

Manakala kesan sampingan suntikan kortikosteroid termasuk jangkitan, penipisan tisu kulit, pembengkakan otot atau sendi yang disuntik, dan kelemahan otot. Walaupun kortikosteroid yang dihirup akan memberi kesan sampingan, seperti sariawan di mulut atau tekak, suara serak, kesukaran bercakap, kehadiran kulat di rongga mulut, dan batuk.

Baca juga: Kesan Sampingan Penggunaan Antibiotik dalam jangka masa yang panjang

Dalam kes yang lebih teruk, penggunaan kortikosteroid yang berlebihan akan menyebabkan sindrom Cushing, yang merupakan kumpulan gejala yang timbul kerana tahap tinggi hormon kortisol di dalam badan. Dalam keadaan ini, gejala termasuk hipertensi, kegemukan, keletihan, bengkak di kawasan tertentu badan, penumpukan lemah pada wajah, gangguan haid, dan pertumbuhan rambut yang seharusnya tidak berlaku pada wanita.

Beberapa ubat kortikosteroid dijual di kaunter di farmasi. Sebelum membelinya dan menggunakannya, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut supaya anda tidak mendapat dos yang salah semasa menggunakannya. Lebih baik jika anda mengikuti nasihat doktor, jadi anda akan mengelakkan beberapa keadaan yang boleh membahayakan nyawa anda.

Inilah Cara Menggunakan Dadah KOrtikosteroid selamat

Kesan sampingan yang berbahaya sekiranya penggunaan ubat kortikosteroid tidak sesuai dengan arahan doktor. Orang awam tidak digalakkan mengambil ubat yang satu ini tanpa arahan doktor. Inilah cara menggunakan ubat kortikosteroid dengan selamat:

  • Apabila anda ingin menggunakan kortikosteroid yang dihirup, gunakan spacer untuk mengelakkan kehadiran kulat di mulut dan tekak.
  • Jangan mengambil ubat kortikosteroid semasa perut kosong.
  • Jangan gunakan banyak salap kortikosteroid pada lipatan badan.
  • Lakukan suntikan ubat kortikosteroid di tempat yang berbeza.

Baca juga: Berikut adalah Petua Mengelakkan Ketagihan Dadah

Apabila dimakan, kortikosteroid tidak dapat dihentikan secara tiba-tiba. Apabila anda ingin berhenti, satu-satunya cara adalah dengan mengurangkan dos ubat yang anda ambil secara beransur-ansur. Berhenti secara tiba-tiba akan menyebabkan sindrom Addison, iaitu gangguan yang berlaku apabila kelenjar adrenal tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses 2019. Prednisone dan Kortikosteroid Lain.

NHS. Diakses pada 219. Steroid.

Recent Posts