4 Tanda Perubahan Puting Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Bahagian tubuh yang sering dianggap "aset" penting oleh wanita adalah payudara. Oleh itu, wanita digalakkan untuk tidak hanya menjaga kecantikan payudara mereka, tetapi juga kesihatan mereka.

Oleh itu, menjaga kesihatan payudara boleh dilakukan dengan melakukan pemeriksaan sendiri payudara secara berkala. Salah satu bahagian payudara yang juga penting untuk diperhatikan adalah puting. Sebabnya, perubahan pada puting boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu.

Punca Perubahan Puting Payudara

Sama seperti bentuk payudara, bentuk puting juga tidak sama antara kanan dan kiri. Ukurannya juga boleh berbeza. Namun, ada kalanya puting boleh menunjukkan perubahan yang tidak biasa. Ini disebabkan oleh beberapa perkara:

Kitaran haid

Perubahan bentuk payudara ketika anda tidak hamil, biasanya disebabkan oleh kitaran haid atau benjolan seperti fibroadenoma dan papilloma intraduktal, dan bukan barah. Keadaan ini biasanya tidak terlalu teruk.

Baca juga: Benjolan di Payudara Tidak Bererti Kanser

Kesan Menopaus

Selain itu, puting susu juga dapat mengeluarkan kotoran kelabu atau kehijauan dengan tekstur yang tebal dan melekit. Jangan risau, kerana ini adalah keadaan biasa yang biasanya terjadi ketika menopaus . Ini kerana semasa menopaus , saluran susu akan tersumbat, menyebabkan pembengkakan dan pembuangan cecair.

Namun, jika salah satu atau kedua puting berdarah, maka anda harus segera berjumpa doktor, kerana itu boleh menjadi tanda barah.

Penyakit yang Berkaitan dengan Perubahan Puting Payudara

Berikut adalah perubahan pada puting yang perlu anda perhatikan:

1. Perubahan Ukuran Puting dan Payudara

Wanita yang memasuki kitaran haid, sedang hamil, atau menyusui, sememangnya akan mengalami perubahan pada payudara yang membesar. Keadaan ini merangkumi normal dan ukuran payudara biasanya akan kembali normal setelah fasa ini berlalu.

Namun, anda dinasihatkan untuk waspada jika ukuran payudara yang diperbesar kelihatan tidak normal. Sebabnya, barah payudara boleh menjadikan ukuran payudara berubah menjadi tidak simetris, baik secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Selain barah, keadaan kesihatan lain yang juga boleh menyebabkan payudara menjadi satu sisi adalah mastitis, yang merupakan jangkitan pada tisu payudara yang sering terjadi pada ibu yang menyusui.

Anda boleh mengetahui perubahan saiz payudara yang tidak normal ini dengan memperhatikan bila coli yang biasanya anda pakai tidak lagi sesuai atau terasa lebih ketat, sehingga tidak selesa dipakai.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

2. Puting ke Dalam

Setiap wanita mempunyai bentuk puting yang berbeza. Secara amnya, puting keluar dari luar. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa wanita yang mempunyai puting yang masuk ke dalam ( terbalik ). Sekiranya keadaan puting ini berlaku sejak lahir dan tidak secara tiba-tiba, maka itu bukan sesuatu yang perlu anda bimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai puting yang melekat sejak lahir, tetapi tiba-tiba berpusing ke dalam, terutamanya jika keadaan ini hanya berlaku pada satu payudara, maka anda disarankan untuk berjumpa doktor untuk memastikan sama ada perubahan ini normal atau bahkan ada tanda. masalah kesihatan tertentu.

3. Perubahan Warna dan Tekstur Puting

Bagi wanita yang hendak memasuki tahap penyusuan, biasanya tekstur dan warna puting, dan areola secara beransur-ansur akan menjadi lebih gelap dan lebih besar kerana perubahan hormon dalam badan.

Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berlaku semasa anda tidak hamil dan disertai dengan gejala lain seperti penebalan, pembengkakan atau radang pada puting dan areola, maka ini adalah perubahan yang harus anda perhatikan. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan cara mengatasinya.

4. Benjolan di Kawasan Puting atau Areola

Anda juga diharapkan berjaga-jaga apabila anda menemui benjolan yang tidak biasa di kawasan sekitar puting dan areola. Keadaan ini tidak terlalu berbahaya apabila disebabkan oleh saluran susu yang tersumbat, papilloma intraduktal, atau jangkitan kecil. Tetapi masalahnya adalah jika perubahan puting disebabkan oleh barah payudara yang tidak invasif atau karsinoma duktal in situ (DCIS), iaitu adanya sel-sel yang tidak normal pada lapisan saluran payudara.

Baca juga: Berikut adalah 4 Ciri Payudara yang Sihat

Anda juga boleh meminta doktor di jika anda mendapati terdapat perubahan aneh pada payudara anda. Tidak perlu malu, kerana anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts