Berapa kerapkah wanita hamil boleh melakukan hubungan seks?

"Berhubungan seks tentu meningkatkan keharmonian dalam rumah tangga. Namun, ketika ibu mengandung, timbul kebimbangan mengenai hubungan seks dengan pasangan. Jadi, berapa kerap wanita hamil boleh melakukan hubungan seks? "

, Jakarta - Kehamilan sebenarnya bukan penghalang bagi wanita hamil untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan. Hubungan intim selamat apabila dijalankan selagi rahim ibu sihat dan kuat. Wanita hamil tidak perlu takut bahawa persetubuhan boleh membahayakan janin kerana terdapat banyak perlindungan semula jadi dalam tubuh ibu, seperti cairan ketuban, otot kuat di rahim, dan lendir tebal yang menutupi serviks yang dapat membantu melindungi bayi dari bahaya. jangkitan.Munculnya keinginan untuk melakukan hubungan seks semasa mengandung adalah perkara semula jadi. Semasa awal kehamilan, libido wanita hamil biasanya cenderung meningkat, sehingga ibu merasa lebih bersemangat untuk melakukan hubungan seks. Jadi, berapa kerap wanita hamil boleh melakukan hubungan seks? Inilah penjelasannya.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Bilakah anda boleh melakukan hubungan seks semasa hamil?

Selain selamat, melakukan hubungan seks semasa mengandung dapat memberikan banyak faedah. Aktiviti seksual ini boleh menjadi seperti "senaman" yang membantu membakar kalori dalam tubuh ibu, sehingga ibu dapat mengekalkan berat badan yang ideal semasa hamil. Melakukan hubungan seks dapat meningkatkan peredaran darah, mengurangkan kesakitan, membantu tidur lebih lena, dan membuat ibu merasa lebih bahagia.

Walaupun begitu, ibu-ibu perlu mengetahui kapan melakukan hubungan seks semasa hamil. Sperma mengandungi sebatian prostaglandin yang menyebabkan pengecutan. Oleh itu, ibu yang usia kehamilannya masih muda atau pada trimester pertama tidak boleh melakukan hubungan seks terlebih dahulu sehingga tidak ada kontraksi yang boleh menyebabkan keguguran.

Selain itu, wanita hamil juga tidak digalakkan melakukan hubungan seks sekitar 37-42 minggu kehamilan. Sebabnya adalah bahawa kepala janin telah memasuki rongga pelvis, sehingga berhubungan seks dikhuatiri akan menyebabkan pendarahan atau kelahiran awal. Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks semasa hamil, trimester kedua adalah masa terbaik.

Rahim ibu lebih kuat dan ibu akan berasa lebih bertenaga, malah lebih senang bercinta pada trimester kedua. Di samping itu, loya, muntah, dan pening yang dialami oleh ibu pada trimester pertama juga akan berkurang dengan perlahan ketika memasuki trimester kedua ini.

Baca juga: 7 Kebaikan Berhubungan Seks Semasa Mengandung

Untuk lebih selamat, wanita hamil harus terlebih dahulu bercakap dengan pakar obstetrik mereka jika mereka ingin melakukan hubungan seks selalunya semasa kehamilan. Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk bertanya mengenai keselamatan melakukan hubungan seks.

Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Sekiranya doktor menetapkan vitamin kehamilan, ibu boleh membeli ubat secara dalam talian melalui aplikasi dan akan dihantar ke rumah anda pada hari yang sama.

Berapa kerap anda boleh melakukan hubungan seks semasa hamil?

Sebenarnya ibu dan suami boleh melakukan hubungan seks sekerap yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, terlalu kerap melakukan hubungan seks semasa kehamilan juga tidak digalakkan. Hubungan seksual semasa kehamilan yang terlalu kerap (lebih daripada tiga kali seminggu) boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing (UTI). Sekiranya tidak dirawat dengan segera, UTI boleh menyebabkan masalah pada kehamilan.

Baca juga: 5 Posisi Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Oleh itu, wanita hamil mesti membersihkan vagina sebelum dan selepas hubungan seks, dan mengosongkan pundi kencing selepas hubungan seks untuk mengelakkan jangkitan.

Cara untuk mencegah risiko di atas, pastikan anda dan pasangan berkomunikasi dengan baik dan saling memahami mengenai seks yang selamat semasa hamil. Ini penting dilakukan untuk memastikan kehamilan selamat sehingga waktu melahirkan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Seks Semasa dan Selepas Kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana sekiranya saya mendapat UTI semasa saya hamil ?.
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Kehamilan minggu demi minggu.

Recent Posts