Basikal Luar atau Statik, Mana Yang Membakar Kalori Paling Banyak?

, Jakarta - Berbasikal adalah jenis sukan yang menyeronokkan dan mempunyai banyak faedah. Tetapi di tengah-tengah wabak COVID-19, mungkin tidak sedikit orang yang ragu-ragu dan enggan berbasikal di luar rumah. Nah, dalam keadaan seperti ini, berbasikal di rumah menggunakan basikal pegun boleh menjadi pilihan.

Namun, adakah basikal pegun mempunyai faedah yang sama seperti berbasikal di luar rumah (basikal luar)? Yang manakah membakar lebih banyak kalori antara dua jenis latihan ini? Untuk lebih jelas, lihat ulasan dalam artikel berikut!

Baca juga: Panduan Berbasikal Sihat di New Normal

Static Bike Vs Outdoor Bike

Salah satu tujuan latihan, termasuk berbasikal, adalah membakar kalori badan. Tujuannya adalah untuk menurunkan berat badan sehingga anda mendapat bentuk badan yang ideal. Selain itu, berbasikal juga dapat membantu melatih kekuatan otot dan meningkatkan kecergasan badan secara keseluruhan.

Sebenarnya, basikal pegun dan basikal biasa kedua-duanya mempunyai manfaat untuk badan. Kedua-dua sukan ini termasuk dalam jenis latihan kardio, iaitu sukan yang dapat meningkatkan prestasi jantung, paru-paru, dan sistem peredaran darah. Selain itu, tentu saja, berbasikal juga dapat membantu membakar kalori, jadi anda akan menurunkan berat badan.

Berbasikal secara rutin juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah. Latihan kardio juga dapat menguatkan otot jantung dan membantu mengawal tekanan darah. Kembali ke persoalan senaman mana yang dapat membakar lebih banyak kalori. Sebenarnya, kedua-dua jenis sukan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Basikal pegun adalah jenis basikal yang digunakan di dalam rumah, biasanya di gim atau pusat kecergasan. Tetapi secara umum, fungsi basikal jenis ini tidak jauh berbeza dengan basikal atau basikal biasa luaran . Kembali kepada masalah membakar kalori, basikal pegun dan basikal luar boleh membakar kalori.

Baca juga: Berbaloi untuk mencuba! Kecilkan Perut dengan Berbasikal

Sekiranya mengayuh dengan kelajuan dan tempo yang stabil, basikal pegun sebenarnya dapat memberikan lebih banyak pembakaran daripada basikal biasa. Sekiranya dikayuh pada intensiti sederhana, kitaran statik selama 30 minit dikatakan membakar sekitar 260 kalori. Sementara itu, jika berbasikal dengan intensiti tinggi, dengan masa yang sama seseorang dapat membakar sekitar 391 kalori.

Tetapi perlu diingat, jumlah pembakaran kalori dapat diperoleh jika anda mengayuh basikal pegun dengan kelajuan dan tempo yang tidak stabil. Semasa menaiki basikal luaran , jumlah kalori yang dapat dibakar bergantung pada kelajuan mengayuh. Berbasikal pada 14 hingga 16 mph dikatakan akan membakar 372.

Apabila kelajuan meningkat, jumlah kalori yang dibakar dapat menjadi lebih banyak. Apabila basikal dikayuh dengan kecepatan antara 16 dan 19 mph, kalori yang dapat dibakar adalah sekitar 446 kalori. Nombor ini diandaikan jika seseorang itu berbasikal selama 30 minit. Dengan kata lain, perbandingan jumlah kalori yang dibakar antara kedua-dua jenis basikal itu berlaku pada masa yang sama.

Sebagai tambahan kepada jumlah kalori yang dibakar, terdapat beberapa perkara lain yang dapat dipertimbangkan sebelum memilih basikal pegun atau basikal luaran . Anda mesti memastikan keadaan persekitaran, kecergasan, dan keselesaan. Ingat, jangan sekali-kali memaksa diri anda untuk bersenam dan ketahui saatnya berhenti.

Baca juga: Cara Mengurangkan Depresi dengan Berbasikal

Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak Kalori Dibakar dengan Basikal Tidak Bergerak dalam 30 Minit?
AZ Tengah. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Kalori yang Dibakar Antara Basikal Tidak Bergerak & Basikal Luar Biasa.

Recent Posts