Bilakah Masa yang tepat untuk memasukkan IUD?

“Kontraseptif IUD atau kontrasepsi IUD adalah salah satu alat kontraseptif yang boleh dikatakan cukup selamat dan lebih tahan lama daripada jenis lain. Inilah yang menjadikan KB jenis IUD banyak dipilih oleh wanita. "

Jakarta - KB IUD atau “peranti intrauterin"Memiliki bentuk seperti huruf" T "dengan ukuran sekitar 3 sentimeter. Kontraseptif ini diletakkan di dalam rahim untuk membantu mencegah kehamilan dengan menghalang sperma sampai ke telur dan membaja.

IUD jenis KB mampu mencegah kehamilan dengan jangka masa sehingga 10 tahun. Terdapat dua jenis IUD, iaitu hormon dan bukan hormon. Kontraseptif IUD hormon berfungsi dengan membebaskan sejumlah kecil progestin hormon setiap hari. Hormon ini kemudian akan menjadikan cecair di serviks menebal sehingga sperma tidak mudah memasuki rahim.

Walaupun persenyawaan berjaya, hormon akan kembali berfungsi dengan menjadikan lapisan rahim menjadi lebih nipis. Akibatnya, telur yang disenyawakan menjadi lebih sukar untuk dilekatkan. Perancangan keluarga IUD jenis ini juga difikirkan untuk menjadikan haid lebih ringan.

Baca juga: Adakah benar bahawa IUD lebih baik daripada kontraseptif suntikan?

Sementara itu, IUD nonhormonal dicirikan oleh adanya gegelung tembaga di sekelilingnya. Gegelung tembaga ini kemudian akan melepaskan zat yang menyebabkan radang rahim dan mencetuskan kerosakan pada sperma dan sel telur sebelum persenyawaan berlaku.

Walaupun begitu, perancang keluarga jenis ini dianggap mencetuskan haid pada wanita. Jadi, anda harus lebih berhati-hati dalam memilih pil perancang dan mengetahui kesan sampingannya dengan baik. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Hanya perlu muat turunpermohonan dan tidak perlu meninggalkan rumah.

Bilakah Masa yang tepat untuk memasukkan IUD?

Anda boleh memasukkan IUD pada bila-bila masa, sama ada anda sedang haid atau tidak. Sekiranya alat kawalan kelahiran ini diletakkan semasa haid, rasa sakit mungkin cenderung lebih ringan kerana serviks terbuka. Semasa pemasangan ketika anda tidak haid akan memberitahu doktor jika ada jangkitan pada organ intim.

Baca juga: Kesan Kontrasepsi IUD terhadap Kanser Serviks

Kemudian, bolehkah alat kontraseptif ini dipasang setelah melahirkan? Ada kemungkinan, IUD boleh dimasukkan sekurang-kurangnya 48 jam selepas bersalin. Di samping itu, anda juga boleh memasang rancangan keluarga jenis ini antara 6 hingga 8 minggu setelah melahirkan. Sekali lagi, bincangkannya dengan pakar sakit puan, ya!

Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

Sejauh ini, IUD adalah jenis kontrasepsi yang paling berkesan selain menggunakan implan. Keberkesanan alat kontraseptif ini untuk mencegah kehamilan bahkan mencapai 99 peratus. Satu lagi berita baik, memasang IUD tidak akan memberi kesan kepada susu ibu. Kontraseptif ini hanya akan memberi kesan pada rahim.

Walaupun jenis kontraseptif IUD bukan hormon, kesan sampingan yang biasanya berlaku adalah haid yang lebih menyakitkan dengan jumlah darah yang lebih banyak. Tidak seperti IUD hormon, yang menyebabkan haid tidak teratur atau tidak ada haid sama sekali.

Baca juga: Adakah benar Menorrhagia Boleh Disebabkan oleh Peranti Kontraseptif IUD?

Bukan hanya itu, bintik-bintik dan kemunculan keputihan juga boleh berlaku semasa menggunakan IUD. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau kerana keadaan ini akan bertambah baik kerana badan sudah dapat menyesuaikan diri dengan baik. Sekiranya anda ingin hamil lagi, hilangkan pil perancang ini.

Rujukan:

NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Peranti Intrauterin (IUD).

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kawalan Kelahiran dan IUD.

A.S. Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia. Diakses pada tahun 2021. Peranti Intrauterin (IUD).

Recent Posts