Lobak adalah salah satu sayuran yang sering dikaitkan dengan menajamkan penglihatan dan menyelesaikan masalah mata.

, Jakarta - Wortel adalah salah satu sayuran yang sering dikaitkan dengan menajamkan penglihatan dan mengatasi masalah yang berlaku pada mata. Oleh itu, tidak sedikit ibu bapa yang sering memberi sayur-sayuran ini kepada anak-anak mereka agar makanan mata mereka terjaga. Sebilangan orang percaya bahawa lobak merah dapat mengurangkan mata.

Namun, benarkah wortel benar-benar berkesan untuk menjaga kesihatan mata sehingga dapat mengurangkan gangguan mata? Atau adakah ini hanya mitos yang terbentuk semasa Perang Dunia II ketika beberapa juruterbang dapat menerbangkan pesawat pada waktu malam kerana memakan wortel? Inilah ulasan penuh mengenai manfaat lobak merah pada mata!

Baca juga: Bukan hanya baik untuk mata, ini adalah 6 kebaikan lobak merah

Mitos Berkaitan Lobak Boleh Mengurangkan Mata Minus

Lobak adalah sayuran akar yang mempunyai rasa rangup dan berkhasiat tinggi. Makanan ini secara amnya diklaim mampu menjaga kesihatan mata untuk meningkatkan penglihatan pada waktu malam. Sebenarnya, wortel mempunyai khasiat yang baik untuk mata agar tetap sihat. Namun, jika dapat meningkatkan penglihatan malam, itu tidak benar.

Lobak adalah makanan yang kaya dengan beta karoten dan lutein. Kandungannya adalah antioksidan yang dapat membantu mencegah kerosakan mata yang disebabkan oleh radikal bebas. Di samping itu, kandungan beta karoten yang masuk ke dalam badan akan diubah oleh tubuh menjadi vitamin A. Apabila kekurangan vitamin, kebutaan malam dapat terjadi.

Namun, adakah benar bahawa wortel boleh berkesan untuk mengurangkan mata minus? Sesungguhnya, wortel memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata, terutama pada kanak-kanak. Kandungan karotenoid dalam wortel dapat menjaga penglihatan anda tajam. Selain itu, sayur-sayuran ini juga dapat mencegah tubuh daripada kekurangan vitamin A.

Walaupun begitu, semua ramuan ini tidak dapat mengatasi kekurangan mata yang terjadi pada seseorang. Ini kerana gangguan pengurangan mata berlaku apabila bentuk bola mata menjadi lebih panjang daripada orang biasa. Tidak kira berapa banyak anda memakan wortel setiap hari, bentuk bola mata tidak dapat kembali normal.

Manfaat wortel baik untuk menjaga kesihatan mata, tetapi tidak dapat merawat gangguan mata. Oleh itu, adalah penting untuk selalu menjaga kesihatan mata agar kelainan pada mata tidak terjadi. Dengan cara itu, kesihatan mata anda terjaga seperti biasa, jadi anda tidak memerlukan bantuan cermin mata.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kebenaran bahawa wortel dapat mengurangkan minus mata, seorang pakar oftalmologi dari dapat menjawab dengan lebih terperinci. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan setiap hari untuk mendapatkan akses kesihatan yang lebih mudah!

Baca juga: Selain kaya dengan serat, ini adalah 4 ramuan dalam wortel

Cara Mencegah Minus Mata

Sesungguhnya, mata minus yang berlaku boleh membuat anda bergantung pada penggunaan cermin mata. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah berlakunya gangguan ini. Rajin makan wortel bukan satu-satunya cara yang boleh digunakan untuk menjaga mata normal. Berikut adalah beberapa perkara lain yang perlu dilakukan:

Mengehadkan Melihat Skrin Telefon atau Laptop

Penggunaan telefon bimbit atau komputer riba harus dibatasi, agar kesihatan mata dijaga dengan baik. Sebabnya, jika mata terlalu panjang untuk melihat skrin telefon bimbit atau komputer riba, ia boleh membuat mereka tegang. Pada waktu malam, cubalah benar-benar mengurangkan kebiasaan itu kerana boleh menyebabkan kerosakan pada retina.

Sukan

Bersenam secara teratur juga dapat menjaga kesihatan mata anda. Apabila seseorang jarang melakukan aktiviti fizikal, risiko diabetes jenis 2 dan retinopati diabetes boleh berlaku. Kedua-dua gangguan ini boleh merosakkan penglihatan dan akhirnya menderita gangguan mata kekal.

Baca juga: Bukan hanya untuk mata, ini adalah manfaat wortel untuk kesihatan

Itulah beberapa fakta yang boleh anda ketahui mengenai wortel yang tidak berkesan dalam mengurangkan gangguan mata. Dengan mengetahui fakta-fakta ini, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui cara yang lebih berkesan untuk merawat gangguan tersebut. Jadi, penglihatan anda akan menjadi lebih baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Wortel Baik untuk Mata Anda?
Perkara Penglihatan Anda. Diakses pada tahun 2020. Adakah Wortel Betul Meningkatkan Penglihatan Anda?

Recent Posts