Inilah yang perlu anda lakukan setelah mengisi gigi

, Jakarta - Melakukan pemeriksaan gigi secara berkala adalah penting. Pemeriksaan ini akan memastikan anda mengelakkan masalah gigi yang biasa, salah satunya adalah rongga. Sekiranya doktor gigi menemui lubang yang telah terbentuk di gigi, biasanya doktor akan mengesyorkan segera mengisi gigi.

Mengisi gigi adalah prosedur yang agak biasa dan pastinya selamat untuk dilakukan. Namun, anda mungkin pernah mendengar bahawa anda harus mengelakkan mengunyah makanan di kawasan pengisian sekurang-kurangnya 24 jam setelah rongga diperbaiki. Adakah ini benar? Jadi, apa yang perlu anda lakukan setelah mengisi gigi? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ini adalah Jenis Penjagaan Gigi Kanak-kanak yang Harus Dilakukan

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Selepas Mengisi Gigi

Setelah mengisi rongga, doktor gigi akan mempunyai arahan khusus untuk anda ikuti mengenai apa yang harus dilakukan, serta kapan dan apa yang harus dimakan. Jenis medan tertentu boleh mempengaruhi masa menunggu, seperti:

  • Isi Amalgam (Perak). Pengisian jenis ini memerlukan masa sekitar 24 jam untuk mengeras sepenuhnya dan mencapai kekuatan maksimum. Doktor gigi kemungkinan besar akan mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya 24 jam sebelum mengunyah sebelah mulut di mana pengisiannya.
  • Pengisian Komposit (Warna Gigi Putih / Berwarna Benar). Isian komposit mengeras sebaik sahaja doktor gigi menggunakan sinar UV biru pada gigi. Anda biasanya boleh makan sebaik sahaja meninggalkan pejabat pergigian. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor gigi mungkin akan mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mengunyah dengan gigi yang baru diisi.

Walaupun perkara lain yang juga perlu dipertimbangkan termasuk:

  • Elakkan Makanan Panas atau Sejuk . Semasa mengisi gigi, anestesia mungkin dilakukan. Apabila kesan anestetik belum hilang sepenuhnya, anda biasanya dinasihatkan untuk tidak makan terlebih dahulu. Mulut masih di bawah pengaruh anestesia, jadi anda tidak dapat merasakan suhu makanan atau merasakan bahagian-bahagian di dalam mulut. Anda hanya boleh makan selepas 24 jam, dengan syarat anda tidak makan makanan dan minuman yang manis, sangat panas, atau sangat sejuk.
  • Jangan Makan Makanan Yang Sukar Dikunyah . Setelah mengisi gigi, elakkan makan makanan yang keras, kenyal, dan melekit kerana jenis makanan ini boleh merosakkan tambalan. Elakkan ais, coklat, gula-gula, kerepek, atau kentang goreng. Lebih baik makan makanan yang lembut dan rangup, seperti nasi timun, tomato, brokoli, bayam, atau sayur-sayuran lain.
  • Gunakan Bahagian Gigi Lain Semasa Mengunyah . Apabila anda sudah mulai makan secara normal, anda harus mengelakkan mengunyah menggunakan gigi yang baru saja ditambal atau masih terasa sensitif. Cuba gunakan gigi di sisi lain sehingga pengisiannya betul-betul padat dan tidak ada yang rosak.
  • Ambil ubat penahan sakit. Selepas kesan anestetik hilang, anda mungkin merasa sakit. Sekiranya diperlukan, tanyakan kepada doktor yang merawat untuk menghilangkan rasa sakit.

Baca juga: 6 Masalah Pergigian dan Mulut Yang Boleh Diatasi Dengan Kawat Gigi

Petua Lain Semasa Makan Selepas Mengisi Gigi

Terdapat beberapa petua lain untuk mengurangkan rasa tidak selesa ketika makan selepas mengisi. Inilah petua:

  • Gigit dan Kunyah Perlahan . Rahang boleh memberi banyak tekanan ketika menggigit, jadi menggigit dengan keras setelah mengisi dapat menyebabkan rasa sakit. Pertimbangkan untuk tidak menggigit keseluruhan makanan dan mengunyah dengan hati-hati di bahagian yang tidak dibungkus. Dengan makan perlahan-lahan, anda boleh mengelakkan menggigit terlalu keras.
  • Elakkan Makanan Manis. Makanan dan minuman bergula bukan hanya berpotensi memicu kepekaan setelah pengisian, tetapi juga mendorong pertumbuhan bakteria di sekitar tambalan.
  • Kunyah dengan mulut tertutup . Sekiranya gigi anda sensitif terhadap panas dan sejuk, udara sejuk juga boleh mencetuskan ketidakselesaan. Dengan menutup mulut, anda mengurangkan kemungkinan udara sejuk memasuki mulut anda.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai Profesion Pergigian Umum

Itulah beberapa petua setelah mengisi gigi. Sekiranya anda ingin melakukan prosedur pergigian seperti tampalan, penskalaan, atau pencabutan gigi, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor gigi di dan tanyakan kepadanya apa yang perlu dia perhatikan sebelum dan selepas prosedur rawatan. Doktor Gigi di akan menerangkan secara terperinci dan memberi nasihat agar rawatan pergigian anda berjaya dan tidak menimbulkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berapa Lama Sebelum Anda Boleh Makan Setelah Mengisi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Gigi Sensitif Setelah Mengisi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Membaiki Gigi Yang Cipap atau Patah.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Membaiki Gigi Yang Cipap atau Patah.

Recent Posts