Seberapa Berkesan Pengambilan Susu Berat Badan Bayi?

, Jakarta - Setiap ibu bapa pasti berharap agar bayi mereka yang baru lahir dapat tumbuh dan berkembang dengan sempurna. Salah satu caranya adalah dengan memastikan bayi bertambah berat badan.

Penyusuan susu ibu penting untuk meningkatkan berat badan bayi, terutama pada bayi berusia 0-6 bulan. Ini kerana bayi yang baru lahir belum boleh mengambil makanan pelengkap, jadi mereka hanya dapat memperoleh nutrien yang mereka perlukan dari susu.

Ibu boleh memberi susu ibu (ASI) atau susu formula untuk menambah berat badan bayi. Walau bagaimanapun, kadangkala susu penambahan berat badan bayi juga perlu diberikan untuk meningkatkan kekurangan berat badan bayi. Oleh itu, seberapa berkesan pengambilan susu untuk meningkatkan berat badan bayi?

Baca juga: Makanan Tambahan Awal untuk Bayi Berat Badan

Penyusuan Susu vs Susu Formula dalam Menambah Berat Bayi

Hampir semua bayi menurunkan berat badan pada minggu pertama setelah mereka dilahirkan. Namun, jangan risau. Selagi mereka diberi makan dengan baik, kebanyakan bayi akan mendapat berat badan mereka beberapa minggu kemudian.

Sebilangan besar bayi kehilangan purata 7-10 peratus berat kelahiran mereka dalam beberapa hari pertama. Sebaik-baiknya, mereka harus kembali ke berat lahir mereka 10-14 hari selepas kelahiran. Sekiranya tidak, anda harus membincangkannya dengan pakar pediatrik atau perunding laktasi anda.

Secara amnya, inilah berat badan bayi yang dapat diharapkan oleh ibu bapa setiap minggu:

  • Bayi 5 hari hingga 4 bulan: 170 gram seminggu.
  • Bayi berumur 4-6 bulan: 113-150 gram seminggu.
  • Bayi berumur 6-12 bulan: 57-113 seminggu

Namun, ternyata terdapat perbezaan kenaikan berat badan antara bayi yang diberi susu ibu dan bayi yang diberi susu formula.

  • Bayi yang disusukan

Secara amnya, bayi baru lahir yang diberi susu ibu mendapat berat badan lebih cepat daripada bayi yang diberi susu formula selama 3 bulan pertama kehidupan.

Salah satu sebabnya ialah susu ibu adalah makanan yang dinamik dan sentiasa berubah, terdiri daripada nutrien yang betul yang diperlukan bayi pada tahap ini. Sedangkan susu formula terdiri daripada komposisi bahan statik.

Rata-rata, bayi yang diberi susu ibu minum kira-kira 800 mililiter susu setiap hari dalam 6 bulan pertama kehidupan. Namun, para ibu digalakkan untuk menyusui bayinya setiap kali mereka merasa lapar, sehingga mereka mendapat semua kalori dan nutrien yang mereka perlukan.

Sekiranya ibu menyusu bayi secara eksklusif, ibu mungkin perlu memantau berat badan bayi dengan lebih dekat pada minggu-minggu awal kehidupan. Peningkatan berat badan bayi adalah salah satu cara untuk mengetahui seberapa baik proses penyusuan, bukan hanya seberapa banyak susu yang dihasilkan oleh ibu, tetapi seberapa baik bayi dapat menyusu dari payudara ibu.

  • Bayi yang diberi susu formula

Bayi yang diberi susu formula secara amnya menambah berat badan lebih cepat daripada bayi yang disusui selepas 3 bulan pertama kehidupan. Dengan memberi formula, lebih mudah bagi ibu untuk mengetahui berapa auns susu yang telah selesai bayi dengan melihat botolnya.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang lebih mudah bagi ibu untuk menyusui bayinya secara tidak sengaja. Ini kerana ibu lebih cenderung terus memberi makan bayi sehingga botolnya kosong, walaupun bayi sudah kenyang.

Sebenarnya, kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa menggunakan botol yang lebih besar untuk memberi susu formula kepada bayi boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang lebih cepat pada bayi di bawah usia 6 bulan. Para penyelidik mendapati bahawa bayi yang diberi susu botol lebih besar daripada bayi yang diberi botol kecil.

Baca juga: Perhatikan Cara Memilih Susu untuk Kanak-kanak

Cara Menambah Berat Bayi

Kedua-dua susu ibu dan formula boleh digunakan sebagai susu penambahan berat badan bayi. Namun, beberapa bayi mengalami kesukaran untuk menyusui, sehingga mereka tidak dapat menambah berat badan yang sihat.

Ibu bapa dinasihatkan untuk menghubungi pakar pediatrik sekiranya bayi mengalami kesukaran menelan, muntah di antara waktu makan, nampaknya mengalami alahan makanan, mengalami refluks atau mengalami cirit-birit. Sebabnya, masalah ini dapat mengelakkan bayi menyerap kalori yang mereka perlukan.

Tetapi ingat, jika pakar pediatrik merasakan bahawa kenaikan berat badan bayi anda sekarang tidak menjadi masalah, maka percayalah anak kecil anda baik-baik saja dan tidak ada perubahan yang diperlukan. Berusaha menaikkan berat badan bayi apabila tidak diperlukan boleh meningkatkan risiko makan yang tidak sihat dan kenaikan berat badan di kemudian hari.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk meningkatkan berat badan bayi dengan susu ibu:

  • Ketahui cara menyusukan bayi dengan betul. Sekiranya ibu tidak pasti, berbincanglah dengan kaunselor penyusuan untuk memeriksa sama ada bayi menyusu dengan betul atau mempunyai keadaan yang menyukarkannya menyusui.
  • Tingkatkan Bekalan Susu Ibu. Sekiranya ibu bimbang bekalan susu ibu tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan bayi, berehatlah. Anda boleh meningkatkan bekalan susu dengan menjaga bayi anda dekat, memberi makan setiap satu atau dua jam, dan berusaha berehat.

Sementara itu, berikut adalah cara meningkatkan berat badan bayi dengan susu formula:

  • Pertimbangkan untuk Menukar Susu Formula. Sekiranya bayi menunjukkan tanda-tanda alergi terhadap formula yang diberikan ibu, cubalah menukar jenama susu formula. Bercakap dengan doktor anda jika bayi anda mengalami gejala refluks, cirit-birit, sembelit, atau masalah lain. Doktor anda mungkin mengesyorkan menggunakan formula berasaskan protein-hidrolisat.
  • Pastikan formula dicampur dengan baik. Membuat formula dengan terlalu banyak air dan bukannya susu dapat mengelakkan bayi anda mendapat cukup kalori.
  • Bercakap dengan Pakar Pediatrik. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak formula, atau mencampurkan susu dengan bijirin beras, lebih baik anda bercakap dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu. Doktor boleh memberitahu ibu tentang apa yang selamat dan sihat untuk bayi.

Sekiranya berat badan bayi dinilai kurang berat badan, doktor boleh mengesyorkan memberi susu tambahan untuk menambah berat badan bayi. Walau bagaimanapun, ibu disarankan untuk meneruskan penyusuan susu ibu terlebih dahulu, kemudian menambahkan susu untuk menambah berat badan bayi selepas itu.

Baca juga: Ini adalah 6 cara untuk menjaga bayi dengan berat badan rendah

Ibu juga boleh menghubungi doktor untuk membincangkan makanan yang betul untuk menambah berat badan bayi. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Meningkatkan Berat Bayi Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Peningkatan Berat Bayi mengikut Minggu: Purata untuk Kanak-kanak yang diberi susu ibu dan Formula

Recent Posts