Pendarahan Setelah Berhubungan Seks Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Ketika anda hamil, itu tidak bermakna anda harus mengucapkan selamat tinggal untuk melakukan hubungan seks dengan suami anda. Melakukan hubungan seks semasa mengandung masih dianggap selamat untuk dilakukan selagi keadaan ibu sihat dan kuat. Melakukan hubungan seks semasa mengandung membantu ibu mengurangkan tahap tekanan dan membina hubungan yang lebih kuat dengan pasangannya.

Baca juga: 7 Kebaikan Berhubungan Seks Semasa Mengandung

Namun, setelah sesi bercinta yang penuh minat, ada beberapa wanita hamil yang mengalami pendarahan. Sudah tentu, keadaan ini membuatkan ibu panik dan risau akan keadaan janin. Pendarahan selepas hubungan seks semasa mengandung tidak semestinya disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya. Ini adalah ulasan.

  1. Rahim menjadi lebih sensitif

Semasa mengandung, hormon kehamilan menyebabkan serviks lebih sensitif daripada biasa. Ini kerana bekalan darah ke vagina dan serviks meningkat dengan cepat semasa kehamilan. Keadaan ini menyebabkan wanita hamil sering mengalami pendarahan ketika melakukan hubungan seks. Tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat untuk memastikan keadaan ini tidak membahayakan ibu atau janin.

  1. Pecahnya Kapilari Darah

Penyebab peningkatan bekalan darah ke vagina dan serviks adalah kerana terbentuknya banyak kumpulan saluran darah halus untuk memenuhi permintaan oksigen yang tinggi dari ibu dan janin. Seks semasa kehamilan yang terlalu sengit atau lebih bernafsu daripada boleh menyebabkan saluran halus ini pecah, mengakibatkan bintik-bintik atau pendarahan ringan.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Pendarahan kerana ini secara amnya tidak berbahaya. Anda masih boleh melakukan hubungan seks lain kali, tetapi minta pasangan anda melakukannya dengan lebih lembut. Sebagai contoh, ibu dan suami boleh menggantikan kedudukan seks dengan yang lebih selamat sudu atau penembusan dari belakang untuk mengelakkan pendarahan.

  1. Polip rahim

Selain itu, polip rahim juga boleh menyebabkan wanita hamil mengalami pendarahan setelah melakukan hubungan seks. Menurut Klinik Cleveland, polip rahim adalah pertumbuhan tisu yang tidak normal di serviks dan berlaku kerana tahap estrogen yang tinggi. Sebilangan besar polip rahim bersifat jinak dan dapat dirawat dengan terapi.

Adalah normal untuk mengalami pendarahan ringan sesekali selepas hubungan seks pada trimester kedua atau ketiga kehamilan. Kemungkinan seorang ibu mengalami keguguran setelah melakukan hubungan seks ketika hamil juga sangat kecil, sebenarnya risikonya hampir sifar setelah usia kehamilan mencapai 12 minggu. Oleh itu, wanita hamil tidak perlu bimbang ketika ingin melakukan hubungan seks kerana janin dilindungi dengan selamat di dalam kantung ketuban dan serviks ditutup rapat oleh lendir.

Adakah Selamat untuk Keadaan Janin?

Secara amnya, melakukan hubungan seks semasa mengandung adalah keadaan yang cukup selamat untuk dilakukan, selagi ibu tidak mengalami beberapa masalah semasa hamil. Walau bagaimanapun, jika ibu mengalami keguguran berulang, riwayat kelahiran prematur, pendarahan melalui faraj, mengalami gangguan pada kedudukan plasenta, berbincang dengan pasukan perubatan atau pakar obstetrik mengenai keadaan ini. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya mengenai hubungan seks semasa mengandung supaya kesihatan ibu dan janin terjaga.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya melakukan hubungan seks semasa hamil muda

Melaporkan dari halaman National Health Service UK, elakkan melakukan hubungan seks ketika wanita hamil mengalami pecahnya selaput pramatang. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko jangkitan pada janin. Jangan lupa untuk mengetahui kedudukan seks mana yang selamat untuk wanita hamil sehingga aktiviti ini tidak berisiko bagi ibu dan janin di dalam kandungan.

Rujukan:
Fox News. Diakses pada tahun 2019. 9 Faedah Seks Semasa Kehamilan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2019. Seks Semasa Kehamilan
Klinik Cleveland. Diakses pada 2019. Polip Uterine

Recent Posts