4 Menu Diet Serat Tinggi untuk Menurunkan Berat Badan

Jakarta - Terdapat banyak jenis kaedah diet untuk menurunkan berat badan. Salah satu yang dipercayai dapat memberikan hasil yang cepat adalah diet tinggi serat. Pada asasnya, prinsip kaedah diet satu ini adalah untuk mengurangkan berat badan dengan membuat anda merasa kenyang, tanpa memakan banyak kalori.

Serat dapat merangsang reseptor yang memberitahu otak sudah waktunya untuk berhenti makan. Dalam hal ini, pengambilan air yang mencukupi juga diperlukan agar serat yang dimakan dapat bergerak melalui saluran pencernaan. Sekiranya anda ingin mencuba diet ini, anda diminta untuk minum air dalam jumlah yang mencukupi.

Baca juga: Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah

Panduan Menu Diet Tinggi Serat

Tidak seperti kebanyakan kaedah diet lain, diet berserat tinggi perlu dilakukan secara beransur-ansur, sehingga tubuh dapat menyesuaikan diri. Di samping itu, diet berserat tinggi tidak boleh dilakukan secara berlebihan, jika anda tidak mahu merasakan kesan sampingan seperti sakit perut, kekejangan, dan cirit-birit.

Menurut kajian dari Persatuan Jantung Amerika, orang yang meningkatkan bahagian makanan serat tanpa mengurangkan bahagian makanan lain, menurunkan berat badan sama seperti orang yang makan makanan rendah lemak. Jadi, dapat dikatakan bahawa orang yang mengonsumsi lebih banyak serat cenderung mempunyai berat badan yang lebih sihat.

Sekiranya anda ingin mencuba diet tinggi serat, anda mesti makan makanan berserat tinggi mengikut ketentuan. Sebagai rujukan, wanita di bawah 50 tahun perlu mengambil sekurang-kurangnya 25 gram serat sehari, sementara lelaki memerlukan sekitar 38 gram sehari.

Pilih jenis makanan yang paling semula jadi dan tidak melalui terlalu banyak proses yang diproses, sehingga kandungan seratnya lebih tinggi. Di samping itu, semua buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi serat, yang kebanyakannya terdapat di kulit. Oleh itu, biasakan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulitnya, selagi boleh dimakan dan dicuci bersih.

Baca juga: Inilah Cara Diet Mediterranean Dapat Menurunkan Berat Badan

Berikut ini adalah menu makanan yang boleh dimakan jika anda ingin menjalani diet tinggi serat:

  1. Biji-bijian dan oat, seperti oatmeal, kuaci, dan biji chia.
  2. Roti Gandum.
  3. Buah-buahan, seperti pir, raspberi, beri hitam, dan pisang.
  4. Sayur-sayuran, seperti brokoli, wortel, dan sayur sawi

Untuk dapat mengetahui dengan lebih jelas mengenai diet berserat tinggi dan menu makanan apa yang boleh digunakan, anda boleh muat turun permohonan untuk berunding dengan pakar pemakanan.

Faedah Diet Serat Tinggi untuk Kesihatan

Selain membantu menurunkan berat badan, ada faedah lain dari diet tinggi serat untuk kesihatan anda, termasuk:

1. Menjaga Kesihatan Usus

Serat yang terkandung dalam makanan yang dimakan dapat meningkatkan berat dan ukuran najis dan melembutkannya. Sekiranya makanan menjadikan najis lebih cair, serat akan membantu mengukuhkannya kerana serat menyerap banyak air. Di samping itu, diet tinggi serat juga dapat mengurangkan risiko buasir dan penyakit usus besar.

Baca juga: Buah Segar atau Kering, Gula Mana Yang Lebih Tinggi?

2. Menurunkan Kolesterol

Serat yang terdapat dalam kacang dan gandum dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah. Banyak kajian juga menunjukkan bahawa makanan berserat tinggi bermanfaat untuk kesihatan jantung, seperti mengurangkan tekanan darah dan pembengkakan jantung.

3. Mengawal Tahap Gula Darah

Pengambilan serat larut dapat membantu melambatkan penyerapan gula dan meningkatkan kadar gula dalam darah. Sebenarnya, diet sihat yang merangkumi serat tidak larut juga dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Walaupun begitu, diet tinggi serat juga sama dengan kaedah diet lain, yang mempunyai peraturan. Oleh itu, pastikan anda berjumpa doktor dan mematuhi peraturan untuk diet tinggi serat, untuk mengelakkan pelbagai risiko kesihatan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Serat Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet Serat Tinggi dan Berat Badan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Serat Pemakanan: Penting untuk Diet yang Sihat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found