Kesan 9 Penyakit Berat Ini Melalui Kesihatan Kuku

Jakarta - Kuku adalah bahagian terpenting untuk menyokong penampilan, terutama bagi wanita. Tidak hairanlah bahawa wanita juga suka melukis kuku mereka dengan warna-warni.

Selain menjadi sesuatu yang dapat menyokong penampilan anda, "penampilan" kuku anda juga dapat menunjukkan jangkitan atau kecederaan bakteria, anda tahu. Selain itu, pertumbuhan kuku juga dapat memberikan maklumat mengenai keadaan kesihatan badan anda. Contohnya, kuku yang sihat biasanya tumbuh sekitar 3.5 mm sebulan. Ini dipengaruhi oleh pengambilan ubat pemakanan, trauma, penyakit, dan proses penuaan badan.

Berikut adalah 9 tanda perubahan kuku yang berkaitan dengan petunjuk penyakit serius yang perlu anda perhatikan:

1. Kuku Kuning

Umumnya dipengaruhi oleh penuaan dan penggunaan cat kuku yang berlebihan. Atau mungkin disebabkan oleh merokok yang juga meninggalkan noda kekuningan di permukaan kuku. Sekiranya kuku jari anda tebal, rapuh, dan berwarna kuning, maka penyebab utamanya adalah jangkitan kulat. Sementara itu, untuk petunjuk penyakit yang ditunjukkan oleh kuku menguning adalah penyakit tiroid, diabetes, psoriasis, atau masalah pernafasan (bronkitis kronik atau sinusitis).

2. Kuku Kering, Retak, atau rapuh

Kuku kering dan rapuh walaupun selepas rawatan boleh menjadi petunjuk kesan sampingan hipotiroidisme. Walau bagaimanapun, kuku yang lembut dan rapuh biasanya dialami oleh orang yang banyak berenang, menggunakan aseton terlalu kerap, atau selalu berada di persekitaran rumah yang kering. Akibatnya, kuku kekurangan pengambilan vitamin A, B, dan C.

Sebab-sebab lain yang mungkin berlaku ialah kerap terkena bahan kimia dalam produk pembersih (pencuci, sabun pinggan) atau penuaan. Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan krim pelembap tangan. Walaupun teksturnya keras, kuku adalah organ yang mudah menyerap cecair, seperti kulit. Oleh itu, jika kuku anda kering, anda boleh menggunakan pelembap tangan yang mengandungi asid hyaluraconic, gliserin, atau shea butter. Di samping itu, anda juga boleh mengambil pil biotin, suplemen tanpa resep yang menyokong pertumbuhan kuku yang sihat.

Baca juga: Inilah sebab pelembap badan dan tangan mesti berbeza

3. Kelab

Keratan kuku berlaku apabila tisu di bawah kuku menebal dan hujung jari membulat dan membengkak. Hujung kuku tumbuh ke dalam mengikuti bentuk hujung jari.

Kelenturan dianggap sebagai hasil peningkatan aliran darah ke hujung jari, yang merupakan keadaan yang diwarisi dan tidak berbahaya. Namun, jika anda tiba-tiba melihat sesuatu yang "pelik" mengenai keadaan ini, itu mungkin merupakan tanda kekurangan tahap oksigen dalam darah. Sekiranya anda mempunyai ini, maka ia boleh dikaitkan dengan penyakit paru-paru, sirosis, atau barah. Penyakit yang paling teruk yang dijumpai adalah seperti hati, jantung, ginjal, dan AIDS.

4. Garisan Putih Mendatar

Garis mendatar berwarna pada kuku biasanya disebut garis Meel, petunjuk penyakit dalam keadaan kuku seperti ini adalah tanda dan gejala keracunan arsenik, penyakit Hodgkin, malaria, kusta / kusta, atau keracunan karbon monoksida.

Walau bagaimanapun, secara umum penampilan garis putih mendatar pada permukaan kuku boleh menjadi akibat trauma atau penyakit yang diikuti oleh demam tinggi, seperti demam merah atau radang paru-paru. Keadaan ini disebabkan oleh sistem tindak balas yang melambatkan pertumbuhan kuku kerana tubuh mengutamakan proses pemulihan untuk masalah lain yang mungkin dialami oleh badan.

5. Kuku Sudu (Koilonychia)

Kuku jari seperti ini ditandai dari kuku yang kelihatan seperti sudu, plat permukaan kuku menonjol ke dalam dan hujungnya tumbuh ke luar. Sekiranya anda mempunyai kuku dengan tanda seperti ini. Anda mungkin mengalami anemia kekurangan zat besi, hemokromatosis (penyerapan zat besi berlebihan), penyakit jantung, lupus, penyakit Raynaud, atau hipotiroidisme.

6. Kuku Berlubang atau Melengkung

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda kuku seperti lubang kecil atau lekukan tidak rata pada permukaan kuku, itu mungkin merupakan tanda psoriasis, eksim, alopecia areata, atau artritis reaktif.

7. Kuku yang dihitamkan

Biasanya kuku yang menghitam terjadi kerana terdapat darah di bawahnya, ini disebabkan oleh kecederaan atau trauma yang disebabkan oleh kecederaan. Tetapi, jika warna hitam itu langsung di permukaan kuku dan diikuti dengan pertumbuhan kuku yang menyakitkan. Ini mungkin merupakan tanda melanoma, barah kulit yang paling mematikan.

Secara umum, melanoma subungual hanya mempengaruhi satu kuku. Melanoma juga menyebabkan garis gelap berubah (misalnya, menggelap atau melebar) dan pigmentasi yang mempengaruhi kulit pada jari di sekitar kuku.

8. Kuku Putih dan Coklat

Salah satu tanda seseorang yang mengalami kegagalan buah pinggang dapat dilihat dari kuku putih dan coklat. Kebarangkalian ini dianggarkan mencapai 40 peratus. Walaupun doktor tidak dapat mengetahui dengan pasti hubungan antara keduanya. Satu teori adalah bahawa kegagalan buah pinggang menyebabkan perubahan kimia dalam darah yang mendorong melanin dilepaskan ke dasar kuku. Kemungkinan lain ialah kegagalan buah pinggang menyebabkan peningkatan jumlah saluran darah kecil di kuku. Keadaan yang sama juga ditunjukkan oleh pesakit AIDS dan pesakit barah yang menjalani kemoterapi.

9. Kuku Putih

Kuku putih atau kuku Terry adalah keadaan di mana kuku berwarna putih dengan hujung kemerahan atau gelap. Ini boleh disebabkan oleh sirosis hati, jantung atau kegagalan buah pinggang, diabetes, anemia kekurangan zat besi, reaksi kemoterapi, hipertiroidisme, atau kekurangan zat makanan.

Baca j

Baca juga: 6 Penjagaan Kuku yang Sederhana dan Mudah

Sekiranya anda melihat ada perubahan ketara dan aneh pada kuku anda, termasuk pembengkakan, perubahan warna, atau perubahan bentuk dan ketebalan kuku anda, anda harus segera membincangkannya dengan pakar secepat mungkin. Gejala yang dijelaskan dalam artikel ini mungkin tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya, tetapi mereka juga mungkin menunjukkan keadaan kesihatan tertentu.

Daripada meneka, anda boleh meminta doktor di, bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara, atau Panggilan video. Cukup dengan muat turun aplikasi di App Store dan Google Play, kemudian masukkan ciri Hubungi Doktor untuk dapat mengajukan soalan. Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Recent Posts