5 Cara Mengatasi Mata Lelah Kerana Asthenopia

, Jakarta - Setiap anggota badan, bahkan termasuk mata dapat mengalami keletihan. Mata yang merasa letih boleh menyebabkan keadaan tidak selesa bagi penghidapnya. Walaupun keletihan mata atau asthenopia bukanlah masalah kesihatan yang serius, keadaan yang tidak dirawat dengan segera boleh mengganggu aktiviti.

Baca juga: Keletihan di Mata, Kenali Gejalanya

Umumnya, mata yang letih dapat diatasi dengan memenuhi keperluan untuk berehat. Namun, jika mata yang letih bertahan lama, keadaan ini dikategorikan sebagai gangguan mata. Tidak ada salahnya mengetahui cara mudah untuk mengatasi mata yang letih sehingga tidak mengganggu kehidupan seharian.

Kenali Gejala Mata Lelah

Mata yang letih boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti menatap alat untuk waktu yang lama, membaca terlalu lama dalam cahaya redup, terkena cahaya yang terlalu terang, dan memandu untuk waktu yang lama. Anda harus memperhatikan aktiviti yang anda lakukan ketika mengalami mata yang letih.

Mata yang letih boleh menyebabkan gejala pada penghidap. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , gejala asthenopia atau keletihan mata berbeza bagi setiap penghidap dan bergantung kepada penyebabnya. Walaupun begitu, terdapat beberapa gejala yang biasa terjadi pada orang dengan mata yang letih, seperti sakit di sekitar mata, mata gatal, sakit kepala ketika anda melakukan aktiviti yang menggunakan organ mata anda secara berterusan, dan mata kering.

Bukan hanya itu, orang dengan asthenopia juga mengalami perubahan penglihatan yang lebih sensitif ketika melihat cahaya dan penglihatan menjadi kabur. Sebenarnya, kadang-kadang orang yang menghidap asthenopia sukar membuka mata ketika mengalami asthenopia. Dilaporkan dari Akademi Oftalmologi Amerika Orang yang menghidap asthenopia kadang-kadang mengalami beberapa gejala lain, seperti migrain yang menyebabkan rasa mual dan berkedut pada beberapa otot di sekitar wajah atau mata.

Jangan ragu untuk berjumpa dengan hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala keletihan mata. Mata letih yang tidak dapat dirawat dengan segera dapat menyebabkan komplikasi pada kesihatan mata, seperti astigmatisme dan hiperopia.

Baca juga: Adakah anda suka menonton maraton? Ini adalah Petua untuk Memejamkan Mata

Cara Mengatasi Asthenopia

Oleh itu, perlu melakukan beberapa perkara untuk melindungi dan melindungi mata dari asthenopia, seperti:

1. Rehatkan Mata Anda

Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat Baik , cara ampuh yang dapat mengatasi mata yang letih dengan merehatkan mata yang letih. Sekiranya anda mula mengalami gejala keletihan mata atau asthenopia, lebih baik anda menutup mata selama beberapa minit dan mengelakkan melihat objek yang terlalu kecil.

2. Perhatikan cahaya yang datang dari alat

Cara lain yang boleh dicuba adalah dengan memperhatikan lokasi skrin komputer. Pastikan ia lebih rendah daripada paras mata untuk meningkatkan pengeluaran air dan menenangkan mata yang letih. Manfaat lain jika kedudukan skrin lebih rendah adalah mengelakkan otot leher menjadi tegang kerana mereka selalu menatap lurus ke arah skrin komputer.

3. Gunakan Titisan Mata

Penggunaan alat boleh menyebabkan mata kering yang menyebabkan asthenopia atau keletihan mata. Kami mengesyorkan menggunakan titisan mata jika anda mengalami mata kering untuk mengelakkan keletihan mata. Jangan risau, anda boleh membeli tetes mata tanpa meninggalkan rumah dengan aplikasinya . Ayuh, muat turun permohonan , sekarang!

4. Perhatikan objek yang anda lihat

Kami mengesyorkan agar apabila mengalami keletihan mata, perhatikan objek yang anda fokuskan. Elakkan objek yang terlalu kecil ketika mengalami keletihan mata. Semasa anda memandu, tidak ada salahnya berhenti seketika untuk merehatkan mata yang fokus pada perjalanan.

5. Pemampat Mata

Cara membuat mata lebih rileks adalah dengan memampatkan mata dengan menggunakan air sejuk dan air suam secara bergantian.

Baca juga: Penapis TikTok Boleh Menyebabkan Buta, Benarkah?

Setelah menjalankan aktiviti pencegahan untuk asthenopia, perkara yang paling penting adalah perubatan pemeriksaan sekurang-kurangnya sekali setahun. Jangan lupa makan makanan yang mengandungi nutrien untuk mata seperti wortel, tembikai kuning, dan pic.

Makanan ini mengandungi karotenoid untuk mencegah kekurangan vitamin A. Jadi selain daripada gaya hidup, anda mesti memperhatikan diet untuk memiliki mata yang sihat.

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Asthenopia

Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Asthenopia

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mendapat Bantuan dari Asthenopia

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found