4 makanan yang baik untuk penghidap ulser peptik

, Jakarta - Ulser gastrik luka di lapisan perut kerana asid perut mula memakan tisu yang melapisi. Jangkitan H. pylori atau penggunaan jangka panjang ubat-ubatan anti-radang nonsteroid (NSAID) seperti aspirin, ibuprofen, atau naproxen adalah penyebab biasa ulser peptik. Dalam keadaan ini, penghidap ulser peptik perlu mengelakkan jenis makanan tertentu agar penyakit ini tidak bertambah buruk.

Baca juga: Langkah Pengendalian Pertama Ketika Ulser Gastrik Menyerang

Diet yang betul dapat melegakan simptom, sehingga orang dengan ulser peptik dapat sembuh lebih cepat. Jadi, jenis diet apa yang sesuai untuk orang yang menghidap ulser gastrik? Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan:

1. Makanan yang Mengandungi Probiotik

Makanan seperti yogurt, miso, kimchi, dan tempe kaya dengan bakteria baik yang disebut probiotik. Jenis makanan ini dapat membantu mencegah jangkitan H. pylor i, sehingga luka dapat sembuh lebih cepat.

2. Makanan Kaya Serat

Epal, pir, oatmeal, dan makanan lain yang tinggi serat baik untuk orang dengan ulser peptik. Serat dapat mengurangkan jumlah asid di dalam perut sekaligus mengurangkan kembung dan sakit. Makanan kaya serat juga membantu mencegah sembelit dan masalah pencernaan lain.

3. Ubi keledek

Ubi jalar kaya akan vitamin A dan faedah lain, walaupun boleh menyebabkan perut kembung dengan meningkatkan pengeluaran gas usus. Nutrien yang terdapat dalam ubi jalar dapat membantu mengurangkan sakit ulser perut. Makanan lain yang kaya akan vitamin A yang disarankan untuk dimakan adalah bayam, wortel, cantaloupe, dan hati sapi.

4. Lada Merah

Lada merah kaya akan vitamin C, yang melindungi lapisan perut dari ulser peptik. Manfaat vitamin C juga memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka akibat jangkitan ulser gastrik. Selain lada merah, vitamin C juga terdapat pada buah sitrus, stroberi, kiwi, dan brokoli.

Baca juga: Tabiat Yang Dapat Memperburuk Gejala Ulser Perut

Makanan yang Harus Dielakkan

Sebilangan makanan juga perlu dielakkan agar ulser peptik tidak memburuk. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Susu

Manfaat susu mungkin lebih dikenali untuk kesihatan tulang, tetapi tidak untuk perut. Perlu diingat bahawa susu tidak dapat mencegah atau melegakan ulser perut. Sebenarnya, susu boleh memburukkan lagi keadaan kerana mendorong perut menghasilkan lebih banyak asid.

2. Alkohol

Orang dengan ulser peptik harus mengehadkan pengambilan alkohol atau menghindarinya sama sekali. Kerana minuman beralkohol boleh mengganggu perut dan merosakkan saluran pencernaan.

3. Makanan Berlemak

Makanan berlemak memakan masa lebih lama untuk dicerna, yang boleh menyebabkan sakit perut dan kembung. Itulah sebabnya orang dengan ulser peptik perlu menghindari semua jenis makanan berlemak agar bisul perut tidak bertambah buruk.

Baca Juga : Jangan percaya, ini adalah mitos mengenai ulser peptik

Sekiranya anda ingin mengetahui maklumat lain mengenai penyakit gastrik, hanya membincangkannya dengan doktor anda . Ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi memudahkan anda menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts