Temulawak adalah ubat tradisional Indonesia. Tumbuhan herba yang serupa dengan halia mengandungi pelbagai manfaat kesihatan. Temulawak boleh dimakan dengan pelbagai cara

, Jakarta - Temulawak mungkin sudah tidak asing lagi bagi masyarakat Indonesia. Anda boleh katakan, temulawak adalah ubat tradisional Indonesia. Tumbuhan herba yang serupa dengan halia mengandungi pelbagai manfaat kesihatan. Temulawak boleh dimakan dalam pelbagai cara, misalnya, simplicia, yang digiling dan kemudian diseduh.

Baca juga: Inilah Sebabnya Hepatitis B dan C Berbahaya

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa temulawak memberikan manfaat kesihatan. Kemudian, ada satu anggapan yang timbul bahawa tumbuhan bernama latin Curcuma xanthorrhiza Ini dapat mengubati Hepatitis B. Adakah itu benar?

Bolehkah Temulawak Mengubati Hepatitis B?

Hepatitis B adalah penyakit hati yang disebabkan oleh virus HBV. Seseorang yang dijangkiti virus ini secara amnya mengalami gejala dalam bentuk demam, sakit kepala, mual, muntah, kelemahan, dan penyakit kuning (penyakit kuning). Dipetik dari jurnal World J Gastroenterol, kurkumin yang terdapat dalam temulawak dapat menghambat ekspresi dan replikasi gen HBV. Ini kerana curcumin adalah antioksidan yang melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan.

Sekiranya anda masih ingin mengetahui faedah halia untuk hepatitis dengan lebih mendalam, hanya perlu membincangkannya dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video.

Kelebihan Temulawak untuk Kesihatan

Temulawak mengandungi pelbagai sebatian semula jadi yang dapat memberikan kesan kesihatan yang terbaik. Berikut adalah manfaat kesihatan yang diperoleh melalui temulawak, yaitu:

Baca juga: Kelebihan Temulawak untuk Kecantikan

Anti Keradangan Semula Jadi

Apabila badan mengalami radang, itu bermaksud bahawa tubuh mengalami kerosakan dan berusaha membaikinya. Tanpa keradangan, patogen seperti bakteria dapat dengan mudah mengambil alih tubuh, yang boleh mengancam nyawa. Kandungan kurkumin dalam halia sebenarnya boleh memberi kesan anti-radang.

Kesan anti-radang kurkumin mampu menyekat NF-kB, molekul yang bergerak ke nukleus sel dan mengaktifkan gen yang berkaitan dengan keradangan. NF-kB dipercayai memainkan peranan utama dalam banyak penyakit kronik. Pada dasarnya, curcumin adalah bahan bioaktif yang dapat melawan keradangan pada tahap molekul.

Antioksidan Badan

Kerosakan oksidatif dipercayai sebagai pencetus penuaan dan pelbagai penyakit. Kerosakan oksidatif sering dikaitkan dengan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel badan kita. Radikal bebas cenderung bertindak balas dengan bahan organik penting, seperti asid lemak, protein atau DNA. Sebab utama antioksidan berguna kerana sebatian ini diketahui dapat melindungi tubuh daripada radikal bebas.

Curcumin adalah antioksidan kuat yang dapat meneutralkan radikal bebas kerana struktur kimianya.

Selain itu, kurkumin meningkatkan aktiviti enzim antioksidan tubuh, sehingga dapat menangkal radikal bebas. Antioksidan automatik menyekat radikal bebas secara langsung dan merangsang pertahanan antioksidan tubuh sendiri.

Boleh Menyebabkan Kesan Sampingan Sekiranya Dikonsumsi Terlalu Banyak

Walaupun terdapat banyak manfaat kesihatan yang diperoleh, pengambilan temulawak yang berlebihan dapat menyebabkan kesan sampingan, seperti kerengsaan perut. Sebenarnya, penggunaan temulawak hanya disyorkan untuk waktu yang singkat dan bukan untuk jangka masa yang panjang.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

Oleh itu, anda harus berbincang dengan pakar pemakanan sebelum memakan halia untuk merawat penyakit. Biasanya, pengambilan temulawak disesuaikan dengan keadaan kesihatan, usia dan jenis penyakit. Menurut pakar, temulawak masih selamat jika dikonsumsi dalam jangka waktu beberapa hari dan tidak melebihi 18 minggu berturut-turut.

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. Curcumin menghalang jangkitan virus hepatitis B dengan mengatur asetilasi histon terikat cccDNA.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 10 Manfaat Kesihatan Kunyit dan Curcumin yang Terbukti.

Recent Posts