Ini adalah tanda keputihan yang berbahaya

Keputihan adalah cairan yang keluar dari faraj yang sebenarnya berfungsi untuk menjaga kebersihan dan kesihatan vagina. Keputihan yang normal biasanya berwarna putih susu, tidak berbau, dan tidak gatal. Berhati-hati jika keputihan disertai dengan gejala lain kerana boleh membahayakan. Keputihan yang tidak normal dapat disebabkan oleh jangkitan pada penyakit serius, seperti barah.

, Jakarta - Keputihan adalah perkara semula jadi bagi wanita. Keputihan adalah lendir yang dihasilkan di serviks dan dinding vagina yang berfungsi untuk mencegah jangkitan dan menjaga kebersihan vagina.

Keputihan normal akan ditandai dengan warna yang jelas, tekstur halus dan sedikit melekit, tidak berbau, dan tidak gatal. Walau bagaimanapun, jika keputihan muncul disertai dengan gejala lain, anda harus sentiasa berhati-hati. Keadaan ini boleh menjadi tanda keputihan yang berbahaya.

Baca juga: Berikut adalah ciri-ciri keputihan yang normal

Tanda keputihan yang berbahaya

Menyedari tanda-tanda keputihan yang tidak normal adalah penting, kerana ini boleh menjadi tanda jangkitan atau keadaan kesihatan yang lain. Berikut adalah beberapa gejala keputihan yang perlu anda perhatikan:

  • Keputihan disertai dengan gatal-gatal

Gatal-gatal yang muncul bersama dengan keputihan ini adalah tanda kulat Candida albicans di dalam faraj. Tidak hanya gatal, penderita malah akan mengalami bengkak pada vagina, kemerahan pada vulva, dan sakit ketika membuang air kecil.

  • Keputihan kuning atau hijau

Hati-hati, keputihan kuning atau hijau boleh menjadi tanda penyakit kelamin, seperti gonorea, klamidia, dan trichomoniasis. Selain warna yang berbeza, keputihan akan dicirikan oleh tekstur yang lebih berair, sakit ketika membuang air kecil, bau faraj, pendarahan selepas hubungan intim, dan sakit di bahagian bawah perut atau sakit pelvis.

  • Kelabu Keputihan dan Sangat Berbau

Tanda-tanda ini boleh menjadi petanda jika anda menderita jangkitan kuman. Keadaan ini dikenali sebagai vaginosis bakteria yang berlaku kerana ketidakseimbangan bakteria di dalam vagina. Selain keputihan yang berwarna kelabu, vaginosis bakteria dicirikan oleh kencing yang menyakitkan disertai dengan gatal-gatal pada vagina.

  • Keputihan dengan demam di badan

Kedua-dua syarat ini adalah syarat yang perlu diperhatikan. Sebabnya, kemunculan demam di dalam badan adalah tanda reaksi daya tahan badan terhadap kuman yang menyebabkan jangkitan. Sekiranya anda mengalami gejala keputihan ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan agar komplikasi berbahaya dapat dielakkan.

  • Keputihan disertai dengan darah

Keputihan yang disertai dengan darah dan berlaku di luar haid atau berlaku selepas menopaus adalah ciri keputihan yang berbahaya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh sejumlah keadaan, seperti jangkitan, barah serviks, atau penyakit radang pelvis.

Baca juga: Berikut adalah jenis keputihan berdasarkan warna

Bagaimana mengatasi keputihan dengan betul?

Langkah-langkah rawatan yang diambil akan disesuaikan dengan penyebab keputihan yang mendasari. Untuk menentukan penyebabnya, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan khas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk melegakan gejala keputihan yang boleh anda lakukan sendiri di rumah, seperti:

  • Sentiasa bersihkan vagina selepas membuang air kecil atau buang air besar.
  • Basuh faraj dari depan ke belakang atau dari faraj ke dubur, supaya bakteria dari dubur tidak memasuki faraj dan menyebabkan jangkitan.
  • Elakkan membersihkan produk yang mengandungi minyak wangi, kerana boleh menjengkelkan.
  • Elakkan seluar dalam yang terlalu ketat. Kami mengesyorkan memilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas.

Baca juga: Ketahui cara merawat keputihan yang berlebihan

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda keputihan yang berbahaya seperti di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya tidak mungkin berjumpa doktor semasa wabak seperti sekarang, anda boleh membincangkan gejala kesihatan yang anda bimbangkan dengan doktor melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor yang dipercayai dari sedia membantu memberikan nasihat kesihatan. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2021. Keputihan: Apa yang Tidak normal?
NHS. Diakses pada tahun 2021. Keputihan.

Recent Posts